Cumayeri Belediyesi’nde ortaya çıkan yolsuzluk iddiası üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında şüphelilerin ifadeleri alınmaya başlandı.

Eski Başkan Tuna döneminde ihale yapıldı

31 Mart Yerel Seçimleri’nden kısa bir süre sonra MHP’li isimlerin göreve geldiği belediyelerde, önceki dönemin hesapları mercek altına alınırken, yeni başkanlardan karşılığı olmayan harcamalar olduğu imaları gelmeye başlamıştı. İşte bu iddiaların gündeme geldiği belediyelerden biri de Cumayeri Belediyesi idi. 2014-2019 yılları arasında AK Partili Recep Tuna’nın başkanlık koltuğunda oturduğu Cumayeri Belediyesi’nde yapılan bir ihalenin karşılıksız yani balon olduğu iddiası gündeme bomba gibi düştü.

3 milyonluk sel ödeneğinin 1 milyon 352 bin lirası KGK firmasına verildi

2014 yılında Cumayeri’nde meydana gelen sel afeti sonrası yaraların sarılması için devletten belediyeye 3 milyon TL gibi yüklü bir ödenek geldi. Recep Tuna yönetimi, bu ödeneğin 1 milyon 352 bin lirası ile alt yapı ihalesi yapma kararı aldı ve meclisten geçen taleple ihale düzenlendi. İhale sonucunda alt yapı yapım işini alan KGK isimli firmaya 1 milyon 352 bin lira ödeme yapıldı.

Kazılan yer açıldı, firmanın hiçbir çalışma yapmadığı ortaya çıktı

Ancak Cumayeri’nde kanalizasyona bağlı sorunların yıllardır devam etmesi gözleri bu ‘yapıldı’ denilen bu çalışmalara çevirdi. Bazı ihbarların da gelmesi ile harekete geçen Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı karşılıksız olduğu ileri sürülen ihale için soruşturma başlattı. Bu doğrultuda önce belediye işçilerine KGK isimli bir firmayı tanıyıp tanımadıkları soruldu, cevabın ‘Hayır’ olması ve alt yapıya yönelik hiçbir çalışma yapmadıklarını söylemeleri üzerine Özel İdare’den bilirkişiler araştırma için Cumayeri’ne geldi. “Kanalizasyon çalışması” levhası konularak kazılan alan açıldığında ihaleyi alan KGK isimli firmanın Cumayeri’nde hiçbir iş yapmadığı ortaya çıktı. Kazılan yerde hiçbir alt yapı çalışması yapılmamıştı. Bu gelişmeler üzerine soruşturmayı derinleştiren Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı, toplam 8 şüpheliyi ifade için adliyeye çağırdı.

Bugün ifade verenler

Savcılık, ihale ve hakediş komisyonunda görev yapan şu isimlerin ifadelerini alıyor:

Nuri Küçük: KGK firması yöneticisi

Aytunç Özdemir: Eski Başkan Yardımcısı (Belediye Meclis Üyesi)

Ekrem Güzel: Belediye Eski İmar Müdürü

Kübra Arslan: Belediye Memuru

Arka kapıdan binaya girdiler

Bugün saat 14:00’da ifade vermek üzere Düzce Adliyesi’ne gelen Nuri Küçük, Aytunç Özdemir, Ekrem Güzel ve Kübra Arslan arka kapıdan binaya giriş yapınca adliye önünde bekleyen basın mensupları girişten görüntü alamadı.

Cumayeri Belediyesi’nin 1 milyon 352 bin lirasını usulsüz bir şekilde KGK firmasına ihale yoluyla verdiği iddia edilen dönemin belediye yönetimi ve çalışanları şimdi yargı önünde hesap veriyor.

Eski Başkan Tuna, kardeşi ve komisyon yargıda ifade veriyor

İhale yolsuzluğu soruşturmaları kapsamında Cumayeri eski Belediye Başkanı Recep Tuna, bazı isimler ise 27.06.2020 Cumartesi günü saat 14:00'da savcıya ifade verecekler. ifadeye çağrılan isimler şu şekilde: 

Recep Tuna: Eski Belediye Başkanı

Sebahattin Tuna: Eski Fen İşleri Şefi (Belediye Başkanının kardeşi)

Şerif Ali Karanfil Belediye Eski Personel Müdürü Memur (Düzce Veteriner Odası Başkanı)

Murat Aydın: Belediye işçisi