Hızlı bir şekilde yayılımını sürdüren Omicron varyantı nedeniyle artışın sürdüğü yeni tip koronavirüs salgınında tablo gün geçtikçe ağırlaşıyor. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 29 Ocak-4 Şubat haftasına ait illere göre vaka haritasını yayınladı.

Yurt genelindeki kontrol altına alınamayan artış oranları dikkat çekerken haftalık 100 bin kişiye düşen vaka sayısı en yüksek 1489 ile Kırklareli’nde kayıtlara geçti. En az vaka yoğunluğunun olduğu kent ise 105 ile Van oldu.

Aralık 2020’den bu yana en yüksek vaka sayısı

Artışın durdurulamadığı Düzce’den ise yine kötü haber geldi. Kentte son haftada, 2020’nin Aralık ayından bu yana en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. 752 ile açıklanmaya başlandığı günden bu yana en yüksek 100 bin kişide görülen haftalık vaka sayısı kaydedildi. Sadece bir haftada vakaların 4’te 1 oranında artmasıysa yayılım hızını gözler önüne serdi.

6 günde 12 kayıp

Ürküten verilere göre günlük vaka sayısı 400’ün üzerine çıktı. 29 Ocak-4 Şubat haftasında Düzce’de her gün ortalama 430 kişiye COVİD-19 tanısı konuldu. Bir haftada 3 bin 10 kişi hastalığa yakalandı. En acısıysa vakalarla birlikte salgın kaynaklı vefatlarda yaşanan yükseliş oldu. Düzce’de 6 günde, pandemi yoğun bakım servisinde tedavisine devam edilen 12 kişi daha mücadeleyi kaybetti.

22 hasta yoğun bakımda

Başından bu yana COVİD-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 352’ye ulaştı. An itibariyle il genelinde izolasyon ve tedavi süreçlerine devam edilen vaka sayısı 2 bin 814 olurken bunlardan 72’si hastanelerde tedavi görüyor. 22 hasta pandemi yoğun bakımında yaşam savaşı verirken 14’üne ise entübasyon işlemi uygulandı.

Hayati uyarı

Düzce’de gün geçtikçe ağırlaşan tabloya karşı uzmanlar hayati uyarılarını yineledi. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına tam riayet hala en koruyucu tedbirler olmayı sürdürdüğü vurgulanırken aşılamayla da hastalığa yakalanma durumunda dahi hafif geçirme eğiliminin yüksek olduğuna işaret edildi.

HABER: Mehmet GÜNESEN