Memur ailelerin konut sahibi olması amacıyla Memur-Sen Düzce Şubesi tarafından kurulan kooperatif üzerinden haksız işlem yapıldığı iddiasıyla bir önceki yönetime dava açıldı.

130 dönüm arsanın 2.5 dönümü kullanılmadı

Dava tutanaklarında yer alan bilgilere göre; 2006 yılında kooperatife kayıtlı merkez Karahacımusa Mahallesi’ndeki birbirine sınır 11 adet taşınmaz ‘kooperatif üyelerine konut yapmak şartıyla’ TOKİ’ye senet düzenlenerek devredildi. Toplam 130 dönüm olan bu arsa üzerine TOKİ tarafından 588 daire ve sosyal donatılar inşa edildi. Geriye kullanılmayan 2.5 dönüm bir alan kaldı.

2017 yılında kooperatif kapatıldı

Üzerine hiçbir şey inşa edilmeyen bu 2.5 dönüm arsayı geri almak için harekete geçen S.S. Memurkent Konut Yapı Kooperatifi yönetimi, 2011 yılında Düzce 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Dava sonucunda mahkeme, taşınmazın kooperatif adına tapu tesciline karar verdi ve böylelikle söz konusu arsa yeniden S.S. Memurkent Konut Yapı Kooperatifi bünyesine geçti. 2017 yılında tasfiye sürecine giren kooperatifin üzerine kayıtlı olan 2.5 dönüm arsa için yönetim iddiaya göre hak sahiplerine bilgi vermeden arsayı üzerine geçirdi.

Arsayı üzerine geçiren 7 eski yönetici

Kooperatif yönetimindeki Memur-Sen eski Düzce Şube Başkanı ve Düzce Güzel Sanatlar Lisesi DKAB Öğretmeni Abdulvahap Özen, Düzce Kardeşlik ve Akrabalık Dayanışma ve İletişim Derneği(KADİM) Osman Özcan, Düzce Hamit Şerifoğlu DKAB Öğretmeni Ömer Tokgöz, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Adnan Zengin, Adnan Menderes MTAL Muhasebe Öğretmeni Zeki Aydın, Düzce Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi Ömer Sivrikaya ve İstiklâl Anaokulu Md. V. Dilek Kavakoğlu Akmişe, 2.523,77 m2 yüzölçümüne sahip arsayı 7’şer hisse olarak kendi üzerlerine tapuya tescil etti.

“Bunu site sakinlerine vermek boynumuzun borcu”

Bu işlem sonrası Haziran 2017’de kooperatif üyeleri ile bir toplantı yapan dönemin Memur-Sen İl Başkanı Abdulvahap Özen, yasal engeller nedeniyle artık parseli siteye veremediklerini iddia ederek, “Bunu site sakinlerine vermek boynumuzun borcu” dedi.

4 yıl geçti ama arsayı devretmediler

Kooperatifin kapatılmasına bağlı olarak yapılan bu işlemin üzerinden geçen 2 yılda eski yönetimin arsanın tekrar hak sahiplerine iadesi konusunda somut adımlar atmaması üzerine 2019 yılında yeni yönetim soluğu mahkemede aldı.

“Zimmet” ve “İradeye fesat karıştırmak”

Bugünkü değeri 5 milyon TL olan 2.5 dönümlük arazinin kooperatife üye ailelere devri amacıyla dönemin Memur-Sen İl Başkanı Abdulvahap Özen, Osman Özcan, Ömer Tokgöz, Adnan Zengin, Zeki Aydın, Ömer Sivrikaya ve Dilek Kavakoğlu hakkında tapu iptali ve tescili için Düzce 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açıldı. “Zimmet” ve “İradeye fesat karıştırmak" olarak yargıya taşınan dava sürecinde arsanın 3. şahıslara satışının önlenmesi amacıyla tapu kaydı üzerine ihtiyari tedbir konuldu.

Üyelikten atıldılar

Öte yandan söz konusu arazi zimmeti nedeniyle Abdulvahap Özen ve diğer 6 kişinin Memur-Sen üyeliklerinin düşürüldüğü öğrenildi.