Erasmus Mundus İnter Culturel tarafından düzenlenen ‘Journalism With No Barriers’ (Gazetecilikte engel olmadan çalışmak) projesi kapsamında 6 ülkeden 35 katılımcı Düzce’ye geldi.



Düzce’de gazetecilik ve habercilik hakkında bilgiler almak amacıyla bölgede hızlı ve güvenilir haber kaynağı ve Düzce’nin en büyük medya kuruluşu olan Öncü Medya’ya ziyarette bulunan ekibe, Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal bilgilendirmede bulundu.

Daha sonra katılımcılar tarafından merak edilen konular üzerine soru-cevap yapılarak Sadullah Ünsal tarafından habercilik hakkında merak edilen konulara açıklık getirildi.





“Gazetecilikte sınır olmadan çalışmak”


Proje koordinatörü İrem Melike Korkmaz proje hakkında Öncü Haber’e özel şu bilgileri verdi:

“Projemizin adı ‘Journalism With No Bariers’ Gazetecilikte bariyer olmadan çalışmak gibi bir anlamı var. Bu proje Portekiz’de ki Erasmus Mundus İnter Culturel isimli bir organizasyon tarafından yürütülüyor. 35’e yakın katılımcımız var. Türkiye, Portekiz, Romanya, Yunanistan, Bulgaristan ve Makedonya olmak üzere bir haftalığına buradayız. 1-7 Eylül tarihleri arasında.  Bu organizasyon çok güzel oldu ayrıca katılımcılar da çok memnun kaldı. Öncü Medya Ailesi’ne çok teşekkür ediyoruz. Bizler için oldukça fazla yararlı bir organizasyon oldu.”



“Habercilik, tehlikesi olan bir meslek”

Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Biz Öncü Medya olarak internet, gazete, radyo ve televizyon kanalları aracılığıyla kamuoyuna hizmet vermekte olan köklü bir geçmişe sahip olan kurumuz. Yerel habercilik anlayışıyla doğru ve hızlı bilginin vatandaşlara ulaşmasında önemli bir rol oynamaktayız. Gazetecilik yerelde çok zor. Kural olarak kim, nerede, ne zaman, nasıl, neden sorularının cevabını bularak kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Habercilik çok heyecanlı bir meslek olduğu gibi tehlikesi olan da bir meslek. Ama bunun yanında çok da zevkli bir iş. Gazeteciler çoğu zaman, çoğu yerde, çoğu toplumda aydınlatıcı olarak bilinirler ama bir polis gibi, bir jandarma gibi bir devlet görevlisi gibi çoğu zaman sevilmezler. Sizi öncelikle Öncü Medya’ya geldiğiniz teşekkür ediyorum ve tebrik ediyorum.”
 


 Proje kapsamında ziyarette bulunan öğrencilerden yöneltilen ‘Burası Düzce içindeki en büyük haber ajansı mı?’ sorusuna Sadullah Ünsal şu yanıtı verdi:

“Evet. Burası Düzce’nin en büyük medya kuruluşudur. Bölge, il ve ilçelerde de çok etkin bir kuruluş.”




“Devletle ve toplumla olan kavgamızı basına yansıtmayız”


“Burada konuşma özgürlüğü var mı? Her şeyi paylaşabiliyor musunuz? Yoksa sizi kontrol eden biri var mı?” sorusu üzerine ise Ünsal’dan şu yanıt geldi:

“Burada Avrupa’dan veya yaşadığınız ülkelerden daha fazla konuşma özgürlüğü var. Ancak bir özelliğimiz var. Bizim, Türk Milleti ve Müslüman Devleti olarak Türklerde kağana ve devlete büyük bir bağlılık vardır. Özellikle devletin ve halkın zarar görebileceği herhangi bir haber veya yorum yapılmaz. Ama bununda kendi arasındaki dengelerle ilgili noktalara iletilerek çözümler üretilir. Kısacası biz devletle ve toplumla olan kavgamızı sıkıntımızı enformasyon yoluyla yapmayız. Ama diğer konuda çok özgürüz. Devletin birimlerini, devletin yöneticilerini, siyasetçileri çok rahat bir şekilde eleştirebiliriz.”





“İlk olarak haberin muhataplarından bilgi alırız”


Portekizli öğrencinin ‘Özellikle seçimler konusunda Amerika’da, Brezilya’da birçok sahte haber duyuyoruz. Sizde de böyle durumlar oluyor mu? Oluyorsa nasıl önüne geçiyorsunuz? Sahte haber olup olmadığını nasıl anlıyorsunuz?’ sorusunu Ünsal şu cümlelerle yanıtladı:

“Biz özellikle haber merkezimizde haberlerimizi sosyal medya üzerinden çıkanlarla neticelendirmiyoruz. Herhangi bir duyumda olayın muhataplarından bilgi almadan haber yapmıyoruz. İlgili noktalardan, resmi kurumlardan bilgiler topluyoruz. Çünkü yapılan bir haber insanın hayatını bitirebilir de çok daha yüksek yerlere taşıyabilir de.”



“Tıpkı İngiltere’de olan BBC gibi…”


‘Politika devlet ve haberler arasında bir bağlantı var mı? Devlet veya başka bir kurum tarafından neyi haber yapıp yapmayacağınız belirtiliyor mu?’

“Kesinlikle yok.  Bizde gerek özel sektörde gerek devlet kurumlarında bizi kontrol eden bir yer yok. Biz devletin veya herhangi bir yerin resmi yayın organı değiliz. Zaten devlet yayın organları resmi olarak ülkemizde bulunuyor. TRT gibi Anadolu Ajansı gibi… Bunlar dolaylı ve direkt olarak devletin çıkarları ve menfaatleri dahilinde haber yapabilirler. Tıpkı İngiltere’de olan BBC gibi. O da bir devlet kuruluşudur. İngiltere’nin menfaatleri için ne gerekiyorsa ona göre yayın yapar.”





Haber: H. DURNA
Görüntü: T. BEKTAŞ - C.A. KUŞ