Türkiye İstatistik Kurumu’ndan edinilen bilgilere göre Türkiye’de tahıl ve diğer bitkisel ürünler üretimi verilerine göre Düzce’de 5 ton ada çayı üretildi. Bu rakam ile Düzce Türkiye’de en çok ada çayı üreten iller arasında 7’inci sırada yer aldı.

Orta Doğu ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bitkinin ülkemizde de yaygın olarak yetiştirildiği görülür.

İllere göre Türkiye’de tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin üretim verileri belirlendi. Açıklanan verilere göre Düzce’de 2019 yılı içerisinde 5 ton ada çayı bitkisi üretildi. Türkiye genelinde sadece 10 şehirde üretilen Ada Çayı’nın ana üretim yeri ise Antalya oldu. Yıllık toplam 883 ton üretim ile Antalya birinci sırada yer alırken, ikinci sırada 157 ton ile Denizli yer aldı. Kütahya 70 ton ile üçüncü, 50 ton ile Tekirdağ dördüncü, 29 ton ile Muğla beşinci, 28 ton ile Manisa altıncı, 5 ton ile Düzce yedinci, 4 ton ile Adana sekizinci, 3 ton ile Karaman dokuzuncu ve 2 ton ile Uşak onuncu sırada yer aldı.

Ada çayı hangi durumlarda tüketilmemelidir?

Ada çayı her ne kadar yıllardan beri şifalı bitki olarak bilinse de bu bitki hakkında yeterince araştırılma yapılmamıştır. Bu yüzden sağlıklı kişilerin ada çayı gibi bitki çayı ve bitkisel ilaçları aşırıya kaçmadan tüketmesi önerilir. Kronik hastalığı bulunan kişilerin, ada çayı tüketimi hakkında hekime danışmaları önerilir. Planlanan ameliyatlar öncesinde ve sonrasında ada çayı dahil olmak üzere her türlü bitkisel ilaç ve çay tüketilmemelidir. Ada çayı tüketiminin sakıncalı olabileceği durumlar şöyledir:

Ada çayının rahim kaslarını uyardığı ve süt üretimine engel olduğu bilindiğinden gebelerin ve emziren annelerin ada çayını tüketmesi son derece sakıncalıdır.

6 yaşından küçük çocukların ada çayı tüketmesi, sağlık problemlerine yol açabilir.

Aşırı miktarda tüketildiğinde kan basıncını yükselttiği, karaciğer ve sinir sistemine zarar verdiği bilinen bazı ada çayı türlerinin, günde 3 fincandan fazla tüketilmemesi önerilir.

Halk arasında acı elma yağı olarak da bilinen konsantre hâlde bulunan ada çayı yağının oral olarak alınması sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kanser hastalarının bazı ada çayı türlerini tüketmesi önerilmez.

Diyabet, Alzheimer ve nöbetleri durdurmaya yönelik olarak alınan ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.