Ölüm ya da başka nedenlerle muhtarlıkları düşen mahalle ve köylerde Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim yapılmasına karar verilmesinin ardından Türkiye genelinde 752 mahalle veya köyde muhtarlık, ihtiyar heyeti için 6 Haziran'da vatandaşlar sandık başına gidecek. Belirlenen seçim takvimi doğrultusunda Düzce Merkez'e bağlı 5 mahalle ve 1 köy ile Yığılca ilçesinde 2 köy, Çilimli ilçesinde 1 köy muhtarlığı için seçmenler de yeni muhtarlarını seçecek.

CEDİDİYE MAHALLESİ’NDE BOL ADAYLI MUHTARLIK YARIŞI

Pazar günü Düzce Merkez’e bağlı Cedidiye Mahallesi’nde de bir süre önce yaşamını yitiren muhtar Cemalettin Yesirci yerine 2024’e kadar muhtarlık görevini yapacak olan yeni ismi belirleyecek. Düzce’nin en merkezi mahallelerinden olması nedeniyle herkesin seçim sonucunu merakla takip ettiği mahallede 2 bin 334 seçmen, bilinen 10’a yakın muhtar adayı arasında tercihini yapacak.

DÜZCE’NİN İSHAK HOCA’SI ŞİMDİ MAHALLESİ İÇİN KOLLARI SIVADI

42 yıllık eğitim yaşamı boyunca Düzce’de yüzlerce öğrenci yetiştiren emekli öğretmen İshak Ak, yarım asra yaklaşan tecrübesini Cedidiye Mahallesi ve halkı için kullanmak için, ortaya koyduğu yönetim anlayışıyla muhtarlık yarışında ‘Ben de varım’ dedi. Öncü Ana Haber Bülteni’ne Ak, Cedidiye’deki hedefleri, vadettiği yönetim biçimi ve duayen bir eğitimci olarak sorunları çözme metotlarını anlattı.

“SORUNLARI SIRALAMAK KOLAY, BİZİM İŞİMİZ ÇÖZÜM OLACAK”

Göreve geldiğinde “Sorun değil, birlikte çözüm üreteceğiz” diyen Ak, “ Vatandaşımızın her türlü sorununda, bir öğretmen edasıyla rehberlik yapmayı, yol göstermeyi düşünüyorum. Bürokrasi konusunda da gereken desteği vereceğiz. Hepsi benim öğrencim. Vatandaşımızın suyu akmadığında gideceğiz belediyede bu soruna çözüm arayacağız. Sorunları sıralamak gerekmiyor. Bizim işimiz çözüm. Belediye başkanımızla da gerektiğinde kafa kafaya verip sorunların çözümü için uğraşacağız. İki aile arasındaki sorunda da arayı bulan biz olacağız” dedi.

“MUHTARIN YETKİLERİ ÇOK FAZLA, BİLGİ VE TECRÜBE GEREKLİ”

Muhtarlık görevinin layıkıyla ve bilgi ve beceriyle yapılması gerektiğini kaydeden Ak, “Muhtarlık mahallenin cumhurbaşkanlığıdır. Yetkileri çok fazla. Fakat maalesef bu yetkileri kullanacak bilgi, beceri ve tecrübeye sahip muhtar adaylarımız yok. Mevzuatı bileceksiniz. Vatandaş geldiğinde direkt ‘valiye git’ demeyeceksiniz. Hangi şartlarda gideceğini, hangi durum sonrası gideceğini söyleyeceksiniz. Vatandaş zaten o tavrınızdan dolayı size bir soğukluk duyacak. Eğer bir futbolcu iyi bir futbolcuysa, topu altıktan sonra o topu nasıl süreceğini ve kaleye atacağını bilir. Ancak aksi durumundaki bir futbolcu o topu orta sahada gezdirir durur.” diye konuştu.

“KOLAYI HERKES YAPAR, BEN ZORA TALİBİM”

Mesleğinde elde ettiği tüm birikimi mahalleli için kullanmaya hazır olduğunu belirten Ak, “Ben öğretmenim. Ben öğretmenim ama benim de öğretmenim var. Öğretmenlik sıradan bir iş değil. Bir bilezik, bir araba, bir motor yaparsınız ama öğretmenlikte insanı işliyorsunuz. Bir motoru yanlış yapınca söküp yeniden yaparsınız ama öğretmenlik böyle değil. Biz bu duygu ve düşüncelerle, bu halka ne hizmet verebiliriz düşüncesiyle bu göreve talip olduk. Çoğu arkadaşım kolay olmadığını söylüyor. Kolayı herkes yapar” sözleriyle de iddialı konuştu.

“MUHTARLIK MAHALLELİNİN SOSYAL ALANI OLACAK”

Toplumun her kesimine, dokunabildiği her alanda dokunmaya ve çözüm üretmeye yönelik bir anlayışla yola çıkan Ak, “Ben emekli oldum. Allah nasip eder ve mahalle halkı tevdi ederse benim yapacağım şu. Sabah gideceğim. Bayiden bütün gazeteleri almaya çalışacağım. Okula gidip nasıl atölyede ders yaptırıyorsam sabah 8’de muhtarlıkta olacağım. Vatandaşımızın bütün işleri için çalışacağım. 12-13 arası öğlen paydosu. Sonrasında akşam 5’e kadar muhtarlığın kapısı yine açık olacak. Benim planlamam bu. Allah korusun hastalık ve ölüm dışında vatandaş beni muhtarlık binasında bulacak” sözleriyle de muhtarlık binasının mahalle yaşamında bir sosyal çözüm alanı işlevi göreceğini söyledi.

“TEK İŞİM MUHTARLIK OLACAK, VATANDAŞ BENİ MUHTARLIKTA BULACAK”

“Tek işim olacak. O da muhtarlık.” diyen İshak Ak, “Yapabildiğim kadar yapacağım. Aday arkadaşların içinde işi olanlar var. Onlar benim kardeşlerim değil hatta çocuklarım. Muhtarlık yapacağım diye öteki işinizi de kaybetmeyin. Ben öğretmenlik yaparken bana dükkan açmamı söylediler. Ben kabul etmedim. Yoksa benim öğretmenliğim biterdi. Bu bana yakışmazdı. Asli göreviniz neyse onu yapın. Ben sırf bu anı bekledim. İki iş bir arada yürümez. Gideceksin mührü, silahı alıp kilitleyip muhtarlığı boş bırakamazsın. Vatandaş sana ulaşabilecek. Ben seçilirsem muhtarlık binasında oturacağım. Vatandaş beni orada bulacak.” sözleriyle de muhtarlık yapacak kişinin tüm enerjisini ve vaktini mahalle ve mahalleli için harcaması gerektiğinin altını çizdi.

“TERCİHİNİZ NE OLURSA OLSUN SANDIĞA GİDİN”

Cedidiye Mahallesi halkına seslenen Ak, “Sayın seçmen kardeşlerim ve büyüklerim. Hangi adaya oy vereceğiniz mühim değil. Lütfen 6 Haziran’da Ticaret Meslek Lisesi’ne giderek oyunuzu kullanın. Hepinizin Cedidiye Mahallesi yönetiminde oy hakkınız var. Sandığa gitmenizi istirham ediyorum” sözleriyle demokratik haklarını kullanması çağrısında bulundu.

ÖNCÜ HABER MERKEZİ