Düzce Merkeze bağlı Yayla Köyü’nde yaşayan Çıtlak ailesinin evleri 1999 Düzce Depremi’nde hasar aldı. O dönemde yapılan hasar tespitinde, evin orta hasarlı olduğu belirlendi. Depremin ardından 21 yıl geçmesine rağmen, maddi imkânsızlıklar nedeniyle yıkılma tehlikesi bulunan hasarlı evde oturmak zorunda kalan Çıtlak ailesinin yaşadığı dramı Öncü Haber ekibi yerinde görüntülemişti.

Öncü Haber’de yayımlanan haberin ardından harekete geçen Düzce Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ekipleri Çıtlak ailesini ziyaret ederek, yıkılma tehlikesi bulunan evi yerinde inceledi.

Konu ile ilgili Düzce Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise, şu ifadelere yer verildi:

 “Adı geçen vatandaşımızın mahallinde yapılan incelemesi sonucu; kendisi, eşi ve oğlu ile birlikte Yayla Köyünde tek katlı ahşap evde ikamet etmektedir. Kendisi çiftçilikle geçimini sağladığı, adına 8 dönüm tapulu fındık bahçesi olduğu, eşi ev hanımı, 38 yaşındaki oğlu asgari ücret ile çalıştığı tespit edilmiştir.

Vakfımız tarafından söz konusu ailenin 10/08/2020 tarihinde Barınma Ev Onarım Yardımı başvurusu alınarak, yaklaşık maliyet işlemleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenlenmiştir. Proje işlemleri hazırlanarak,  Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğüne kaynak talebinde bulunulmuştur. Ancak 24/09/2020 tarihli Fon Kurulu kararı (yaşlı, kronik, engelli bulunmaması ve hanede aktif çalışan olması maddesi) gereğince yardım başvurusu reddedilmiştir.

Ayrıca vatandaşımıza Vakıf Mütevelli Heyetimizin 28/04/2021 tarih ve 2021/15 sayılı oturumunda,”500.-TL Nakdi Yardımı Yapılmasına” kararı alınarak hesabına aktarılacaktır. Mehmet ÇITLAK adlı vatandaş 09.07.2020 tarihinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne verdiği dilekçede konutunun yıkılma durumu olduğunu belirterek inceleme yapılmasını talep etmiştir. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri konutun heyelan tehlikesi olmadığı ve 1999 deprem depremi sonrasında yapılan hasar tespit çalışmaları neticesinde orta hasarlı olarak tespit edildiği bildirilmiştir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü tarafından raporda yapının 40-45 yıllık olduğu, tuğla dolgulu ahşap şeklinde inşa edildiği, ahşap taşıyıcı elemanların bakımsızlıktan çürümeye başladığı, evin taban döşemesinde çökme ve kaymalar meydana geldiği ve genel olarak yapının ekonomik ömrünü tamamladığını belirterek yapının güncel herhangi bir afetten etkilenmemesi dolayısı ile 7269 sayılı Kanun kapsamında hasar tespit çalışması yapılamayacağı kanaati bildirilmiştir. Valiliğimiz tarafından Mehmet ÇITLAK’ın ev onarım yardımına ilişkin herhangi bir reddedilme kararı alınmamıştır.”