Amerikan beyaz kelebeğinin ilk çıkış zamanını belirlemek için kurdukları ışık tuzaklarında Amerikan beyaz kelebeğini tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Öztemiz, mücadele zamanının yaklaştığı bu kritik günlerde fındık üreticilerinin bahçelerini sürekli kontrol etmeleri gerektiğini önemle vurguladı.



Amerikan beyaz kelebeğini fındıktan önce dişbudak ve dutlarda gördüklerini dile getiren Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, zararlının her an fındık bahçelerine geçerek, yumurta bırakacağının ve tırtılların görüleceğinin altını çizdi.

“Fındıkta Özellikle Uç Dallardaki Yaprakları Kontrol Edelim”                             

Amerikan beyaz kelebeğinin %70-80 nem ve 22-25 ºC arasındaki sıcaklıklarda daha iyi geliştiğini söyleyen Öztemiz, fındık bahçelerinde zararlının yumurta paketlerini bulmak için özellikle uç dallardaki yaprakların kontrol edilmesi gerektiğini, şayet yumurta bulunursa hava sıcaklığına bağlı olarak bu yumurtaların 1-3 günde açılacağını dile getirdi.



“Haziranın İkinci Yarısı Tırtıl Kolonilerine Dikkat”


Yumurtadan çıkan genç larvaların yaklaşık 10 gün ayrılmadan birlikte beslenerek yaşadıklarını açıklayan Prof. Dr. Öztemiz, “Dolayısı ile zararlının tırtıl kolonileri ilk döl için Haziranın ilk yarısında sayılır. Tırtıl kolonilerini saymak için dalların uçlarına bakılmalıdır. Tırtıl kolonileri fındık bahçelerinde çaprazlama olarak birer ocak atlanarak her bahçede 10 ocakta sayılmalıdır. Zararlı, ekonomik zarar eşiğinin üstünde ise mücadeleye karar verilmeli ve birinci döle karşı mücadele yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.

 “Entegre Mücadele Uygulayalım”

Zararlılarla mücadelede; kültürel, mekanik, fiziksel, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemlerinin uygulanması gerektiğini vurgulayan Öztemiz, “Çevreye en az zararı olan mücadele yöntemlerine öncelik verilmeli, uygun olan tüm mücadele yöntemleri bir arada kullanılarak entegre mücadele uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.  



“Kültürel Önlemler Alalım ve Mekanik Mücadele Yapalım”


Fındık bahçelerinde yumurta paketlerinin bulunduğu yapraklar toplanıp imha edilerek zararlı yoğunluğunun azaltılması gerektiğine de dikkat çeken Öztemiz, biyolojik mücadelede yararlı böceklerin korunması gerektiğinin altını çizdi.

Amerikan beyaz kelebeğinin doğada çok sayıda etkili doğal düşmanı olduğunu ifade eden ve  gerekirse faydalı böcek üretimi yapılarak bahçelere salınımın yapılmasını tavsiye den Öztemiz, ilaçlı mücadele için şu bilgileri verdi; ‘İlaçlı mücadeleye, Haziran ve Ağustos aylarında, larvalar 2. ve 3. gelişme döneminde veya yumurta kümelerindeki bütün yumurtalar açıldığında başlanmalı, her döle karşı ilaçlama yapılmalıdır. Zararlı, hava sıcaklığına bağlı olarak üçüncü jenerasyonunu Eylül ayında da verebilmektedir. Bu durumda mücadele göz ardı edilmemelidir.”

 “İlaçlarken Doğal Dengeyi Koruyalım”

Özellikle arıcılığın yapıldığı alanlarda, ilaçlama yaparken arıcıların zarar görmemesi gerektiğini vurgulayan Öztemiz, zararlıyla beslenen faydalı böceklere, kuşlara, doğal dengeye, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçların kullanılması gerektiğini, doğal dengeyi bozucu zehirli kimyasal ilaçların kullanılmasını uygun bulmadıklarını aktardı.

Haber: S. AYAN