Tüm dünyada etkisini sürdüren Yeni Tip koronavirüs salgını ile Türkiye’de mücadele çalışmaları devam ediyor. Salgınla mücadele kapsamında kahvehane ve kafeteryaların geçici süre ile zorunlu olarak kapatılması, bu sektörde hizmet veren birçok esnaf ve çalışanı işsiz bırakırken, sadece paket servisi yapmak zorunda kalan lokantalar ise, ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı, "Restoran, kafe, kıraathane ve benzer esnafımızı rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.” açıklaması, bu tür sektörlerde hizmet veren esnafları umutlandırdı.

Konu ile ilgili Öncü Haber muhabirinin sorularını yanıtlayan esnaflar, şu cevapları verdi:

“Mart ayından umutluyuz”

Oğuzhan Yamaç: Gaziantep caddesinde esnafım köftecilik yapıyorum koronavirüs nedeniyle işlerimiz çok durgun normalde 50-60 kg köfte satarken şuan günlük 7-8 kilo köfte satıyoruz. Esnafın hali ortada ben vaka sayılarının artma sebebinin lokantalar olduğunu kesinlikle düşünmüyorum sözün bittiği yerdeyiz. Mart ayı için umutluyuz. Açıkçası dayanacak gücümüz kalmadı. Beklemekten başka yapacak bir şeyimiz kalmadı. Pandemi süreci boyunca işçi çıkarmadık, kısa çalışma ödenekleri veriliyor. Devlet bu şekilde yardımcı oluyor. Normalde 16-17 çalışanımız varken şuan 3-4 kişi ile hizmet veriyoruz. Maalesef diğer elemanlarımızı çalıştıramıyoruz. Kesinlikle eleman çıkarmadık, kanunen de yasak zaten, zor durumdayız.

“Neden küçük esnafın üzerine oynuyorlar”

Alper Çil: Kahvehanelerin durumu çok kötü, biz onlara göre biraz daha iyi durudayız. Sadece esnafa servis yaparak ayakta durmaya çalışıyoruz. Sonuçta insanlar AVM’ler de yan yanayken, çay ocağında neden değiller. Bu konu hakkında bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Neden küçük esnafın üstüne oynuyorlar. Bizim için bir düzenleme yapılacağı söylendi fakat bir hareket göremedik. Mart ayındaki düzenlemede pandemi kuruluna bırakacaklar, pandemi kurulunun da bu düzenlemeyi yapabileceğini düşünmüyorum. Pandemi döneminin başlarında çay servisinde karton bardak kullanımında da pandemi kurulu yanımızda olmadı. Pandemi kurulunun vereceği kararlar ne kadar etkili olur bilemiyorum.

“Eskisiyle şimdiki işlerimizi kıyaslayamıyoruz”

Yusuf Bozok: Bütün esnaflar mağdur, biz de mağduruz, biran önce bu sürecin bitmesi gerekiyor. Mart ayında lokantaların açılacağını düşünmüyorum. Kısıtlamaların kaldırılırsa virüsün daha çok yayılacağını ve önüne geçilemeyeceğini düşünüyorum. Kısıtlamadan önce 50 -60 kg et sakarken şuan 20-30 kg ile satışlarımız yarı yarıya düştü. Bu sürecin Ramazan ayına kadar bitesini ümit ediyorum, hayırlısı olsun. En çok etkilenen biz lokantacılar olduk. Pandemi süreci boyunca mücadele ediyoruz fakat bir destek görmüyoruz. Bu günleri bir şekilde atlatacağız. Eskiye göre işlerimizi kıyaslayamıyoruz bile. Paket servisle ayakta durmaya çalışıyoruz. Kısıtlamalar inşallah kaldırılır, bunu bekliyoruz.