Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü öncülüğünde ‘Düzce’nin Geleceği Bugünden Tasarlanıyor’ sloganıyla ilk kez düzenlenen İktisat ve Kalkınma Kongresi bugünkü oturumlarla sona erdi. 2 gün boyunca alanında uzman isimler tarım, turizm, ticaret ve sanayi alanlarında Düzce’nin geleceğine ışık tutacak fikir ve önerilerini farklı panellerde anlattı.

‘Hep beraber çalışacağız’

Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezi’ndeki kapanış programında konuşan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, tüm katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür etti. Asıl işin şimdi başladığını kaydeden Başkan Özlü, “Çok güzel toplantılar oldu. Panellerin tamamına katılmaya çalıştım. Aslında iş şimdi başlıyor. Toplantı bitiminde iş bitmiyor, yeni başlıyor. Esas uygulamada. İfade edilen fikir ve tavsiyelerle ilgili bir çalışma grubu oluşturacağız ve bunları çalışacağız. Tarımda, turizmde, ticarette, sanayide önümüzdeki 50 yıl nereye varmak istediğimizi hep beraber çalışacağız. Buradan uygulamalar çıkacak. Üstad Necip Fazıl’ın çok güzel bir sözü vardır. ‘Lafını çok dinledik. Şimdi iş icraatte’ der. Dolayısıyla konuşmada kalmayacak. Biz bunu uygulamaya koyacağız.” dedi.

Haziranda ikinci kongre, konu eğitim

Bütün konuşmaların kayda alındığını ve 2022’nin haziran ayında eğitimin masaya yatırılacağı ikinci kongrede atılan ve atılacak adımların değerlendirileceğini belirten Özlü, “Burada yapılan konuşmaların tamamı kayda alındı. Biz bunları inşallah bir kitap haline getirmeyi de deneyeceğiz. Ara vermeyeceğiz. Bu kongrenin ikincisini gelecek yıl yapacağız. Okullar kapandıktan sonra haziran gibi. İkinci kongrede de birinci kongrede çıkan görüşlerle ilgili neler yaptığımızı, yol haritamızı nasıl oluşturmaya çalıştığımızı yani birinci kongrenin sonuçlarını değerlendireceğiz. İkinci kongrede de eğitim konusuna ağırlık vereceğiz. Çünkü biz eğitimi yatay düşünüyoruz. Sanayi, tarım, ticaret ve turizm derken eğitimi hepsine bir alt yapı olarak düşünüyoruz.” diye konuştu.

‘Düzce’de şehir kimliğine ve Düzce’nin sosyal bütünleşmesine ağırlık vereceğiz’

Düzce’nin yeni bir şehir olduğuna ve şehir kimliğine ihtiyaç olduğunu belirten Özlü, bu konuya da ağırlık vereceklerini kaydederek, “Buna ek olarak bir de şehir kimliği ve sosyal bütünleşme kongresi yapacağız. Onu da mayıs gibi gerçekleştireceğiz. Düzce yeni bir şehir. Şehirlerin kimliği öyle kanunla oluşmaz. ‘Hadi ben il yaptım, kanun çıkarttım’ şeklinde olmaz. Şehirler asırlar içerisinde bir kimlik kazanır. Kültürel bütünlük kazanır. Dolayısıyla biz Düzce’de şehir kimliğine ve Düzce’nin sosyal bütünleşmesine ağırlık vereceğiz. Burada konuşuldu. 23 dilden bahsedildi. Düzce’de aslında bir sosyal bütünleşme var. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Şehrimizin de kimliği daha olgunlaşacak. Daha gelişeceğiz.” ifadelerini kullandı.  

HABER: Mehmet GÜNESEN