Düzce'nin Konuralp Bölgesi'nde bulunan ve "Batı Karadeniz'in Efes"i olarak adlandırılan Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, toprağın altından çıkan zengin mimari, gün geçtikçe gözler önüne seriliyor.

Kazı çalışmaları devam ediyor

Tarihi milattan önce üçüncü yüzyıla kadar dayanan, zamanla üzerine yeni yapılar inşa edilen fakat toprak altı zenginliği bozulmayan antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma köprüsü gibi yapıların da yer aldığı Konuralp Mahallesi'ndeki antik kent bölgesinde kazı çalışmaları devam ediyor. Kazılarda bölgeden çıkarılan eserlerden bazıları, belde girişinde yer alan 3 teşhir salonu, iki depo, laboratuvar ve idari bölümden oluşan müzede sergileniyor.

3 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor

Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi ve Düzce Üniversitesi'nin iş birliği ile 2020 yılının ocak ayında başlatılan Konuralp Kazı Seferberliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gelen yazı ile artık 12 ay boyunca kesintisiz olarak devam edecek. 3 yıl içinde tamamlanması hedeflenen kazı alanı her hafta ziyaret eden Başkan  Dr. Faruk Özlü'ye bu kez Düzce Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü personeli de eşlik etti.

Konuralp kazı alanını ziyaret ettiler

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Kültür İşleri Müdürlüğümüzün kıymetli personelleri, Konuralp kazı alanını ziyaret etti. Bir tarihin gün yüzüne çıkmasına tanıklık ettiğimiz bu çalışmamıza gösterdikleri ilgi için her birine teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Burası Göbekli Tepe gibi Türkiye'nin gündemine oturacak"

Başkan Özlü, kazı çalışmalarına ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, "Burası Göbekli Tepe gibi Türkiye'nin gündemine oturacak bir yer. İnşallah burada yapacağımız kazılar ile 3 yıl içinde antik tiyatroyu restore edilmiş bir alan haline getireceğiz. Göbekli Tepe gibi Konuralp Antik Tiyatrosu'nu Türkiye'nin gündemine taşıyacağız. Tüm Düzce'yi bu kazı seferberliğimize davet ediyorum." demşti.