Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün 2020’nin eylül ayında uygulamaya koyduğu yeni ulaşım sistemi şu günlerde değil yatırımcısını mutlu etmek isyan noktasına getirdi. Sisteme dahil olanlara belediyenin kasasından tek kuruş çıkmadan aldırılan 114 minibüs 1.5 yıl önce Düzce yollarındaki yerini alırken, minibüs sahiplerine aylık 20 bin TL de gelir garantisi verildi.

Ancak aradan geçen sürede aylık masrafları 30 bin TL’ye ulaşan yatırımcılar, kar etmek bir yana, sistemin sürdürülebilmesi için aylık yaklaşık 15 bin TL de cebinden ödemeye başladı. Aylardır belediyeden garanti ödemenin arttırılmasını bekleyen minibüs sahipleri, bekledikleri olmayınca eylem yapma kararı aldı.

Aziziye Mahallesi’ndeki minibüs toplanma alanında basın açıklaması yapan minibüs sahipleri ve şoförler, artan masrafların göz ardı edilemeyeceğini vurguladı.

“Anlaşamazsak 23 Mart’ta arabaları durdurma kararı aldık”

Topluluk adına konuşan müteşebbis Ersin Küçük, sıkıntılı süreci şöyle anlattı:

“Biz şu anda bir eylem yapmıyoruz. Oda başkanımız bir toplantımız var, toplantıyı bekliyoruz. Oradan çıkacak sonuca göre yol alacağız. Biz şu an da para kazanamıyoruz, herkes cebinden para takviyesi yapıyor arabalara. Aylık her bir araba 900 litre yakıyor, para olarak 22 bin – 23 bin TL arasında bir miktar. Belediye ise bize eski fiyatlar üzerinden hala 20 bin TL ödeme yapıyor. 3 aydan beri zaten ne olacağını belediye netleştiremedi onu bekliyoruz biraz sonra toplantımız var. Anlaşabilirsek herhangi bir sorun yok, anlaşamazsak çarşamba günü arabaları durdurma kararı aldık.” 

“9. aydan beri zarar ediyoruz”

Maliyetleri karşılamak ve ceplerinde para kalması için Düzce Belediyesi’nden en az 45 bin TL aylık ödeme yapılmasını beklediklerini belirten Küçük, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Talebimiz; bize mazotun verilmesini istiyoruz, artı 21 bin TL para istiyoruz bunun haricinde 65 yaş üzeri ücretsiz yolcular için bin lira artı bir de reklam işleri var ondan da bir iki bin lira geleceği söyleniyor, bu şekilde yolumuza devam edeceğiz. Biz şu an da 9. aydan beri zarar ediyoruz. İlk başladığımızda mazot ne kadardı bugün ne kadar? İlk zamanları baz alırsak zaten hepten battık. Şu an da hepimiz cepten takviye yapıyoruz, herkes aynı vaziyette. 1 ton mazot yakıyor bu arabalar ayda, yani 22 bin lira. Bizim belediyeden aylık aldığımız para ise 20 bin. Ayrıca mazotla bitmiyor iş, bu arabaların kaskoları sigortaları var, şoförleri var ki şoförlere aylık 8 ila 12 bin arasında maaş veren var. Onların sigortası var, arabaların bakımları var ve sair. Yani biz şu an da aylık 15 bin liraya yakın zarar ediyoruz. Ve 3 aydan beri de belediye bizi netleştiremedi, bizim isyanımız bu. Ama şimdi gelecekler konuşacağız, bakacağız vaziyete göre yani.”

“Özlü de bize bu işi çözmezse Ankara’ya gideceğiz”

“Taleplerimiz karşılanmazsa 23 Mart Çarşamba günü (yarın) eylem yapacağız.” diyen minibüs sahibi Ersin Küçük, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kesin kararımızı aldık, bütün arabacılar buradayız. Öğrencileri, sabah işe gidenleri, akşam işten dönenleri mağdur etmeden gün içinde sefere çıkmama eylemi yapacağız. Bizi 3 aydan beri ‘Haftaya haftaya’ diyerek oyalıyorlar. Şimdi bu yeni başkan da birazdan gelecek onu bekliyoruz. İnşallah çözülecek diye umut ediyoruz. Biz aman aman bir şey beklemiyoruz, kendi zararlarımızı çıkaralım bize yetiyor yani iyi kötü biraz kar edeceğiz tabii ki yani bedava bir şey yok, herkes ekmeğinin peşinde. Gelir garantisi verilmişti. 20 bin TL ye çalışıyorduk, şu an da yaktığımız yakıt 23 bin TL. 3 bin TL sadece mazottan zarar ediyoruz, şoförü, sigorta – kasko, lastik, eskime payı falan hariç, külliyen zarardayız yani. Ama inşallah bugün çözülür yani, bugün de çözülmezse yarın öğlen vakti arabaları durdurup Başkan Özlü’ ye gideceğiz, Özlü de bize bu işi çözmezse Ankara’ya gideceğiz. Başka çaremiz kalmadı.”