Düzce Belediyesi’nin iştiraki olan BELTAŞ, yenilenen kadrosu ve üretim kapasitesi ile büyümesini sürdürüyor. Üretim hacminin her geçen gün genişlediği BELTAŞ’a ait tesislerde özel sektör ve kamuya, granit ile mermer üretimi yapılıyor.

Bir süre önce Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün onayıyla BELTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fevai Arslan, şirketin gücüne güç katmak için hızla kolları sıvadı. Sadece Düzce’ye değil Türkiye’nin dört bir yanına hizmet veren BELTAŞ’ın faaliyetleri hakkında ilk kez Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’a konuştu.

“Düzceli olarak BELTAŞ’la gurur duyuyorum”

 Tesisin kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Arslan, “Ben buranın biraz kısaca tarihinden bahsedeyim. Buranın kuruluşu 2004’lü yıllara kadar dayanıyor. 2005 ve 2006 yılında faaliyete geçti ve o tarihten beri bir fiil çalıştı. 11 yıl sonra da bir durağanlığa geçti ve tekrar 2020 yılı itibariyle Sayın Bakanımız Faruk Özlü’nün talimatı ile burası tekrar gündeme getirildi ve harekete geçirildi. Bu vesile ile de ben buraya görevlendirilmiş oldum. Bizde burada yönetim kurulu arkadaşlarımızla beraber buranın hareketini sağlamaya çalışıyoruz. Burası daha önce biraz daha belediyenin kendi işlerini ve komşu belediyenin işlerini, yani tabiri caizse biraz daha resmi işleri yapıyordu. Özel sektöre iş yapabilmek için birkaç makinesi noksandı. Biz bu makinaları tamamladık ve şu anda da özel sektöre de buradan imalat yapabiliyoruz. Mermerin beş çeşidini yapıyoruz, çeşitli yörelerden mermer blokları geliyor ve biz burada işliyoruz ve montaj durumuna getirinceye kadar böyle bir süreçten geçiyor.  Böyle bir yenilik ve ilave oldu burada. Ben burada kuruluşundan beri emeği geçen herkese teşekkür ederim. Burada çok güzel bir tesis kurulmuş ve bölgede tek tesis. Hem üretim bakımından hem kabiliyet bakımından hem de büyüklük bakımından tek tesisi. Bundan dolayı ben de Düzce Belediyesi ve Düzceli olarak gurur duyuyorum. Böyle bir yatırımın âtıl vaziyetten kurtulması için başta sayın bakanımız başta olmak üzere çalışmalar yapıyoruz. Sayın bakanımıza da teşekkür ediyorum, sağ olsun burayı harekete geçirme talimatı verdi. Biz de bu yönde çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

“BELTAŞ Tesisleri bölgede tek”

“Bölgede bu üretim kapasitesinde böyle bir fabrika yok.” diyen Arslan, bölgede granit kesebilen tek tesis olduklarını kaydederek, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bir, iki makinalı fabrikalar var, duydum. Ben gidip görmedim, ama bunların üretim kapasitesi buranın beşte biri kadar. Her tesis granit ve bazalt kesemiyor veya kesmiyor, buna yönelik alt yapı ve makine tesisatı noksandır, ama bizim hepsi tamam. Biz şu an bölgede granit kesebilen tek fabrikayız. Eğer yanılmıyorsam Rize’den Kocaeli’ye kadar bu çapta bir fabrika yok. Bunu biliyorum ve graniti kesebilen, pazarlayabilen ve hizmete sunabilen Bergama’dan sonra Düzce Belediyesi’nin iştirak şirketidir. Graniti yapabilen, biçebilen ve mamul hale getirebilen bir İzmir yöresi var, bir de Düzce var.”

“BELTAŞ asla karsız ürün satmaz”

Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın, “Siz buraya yönetim kurulu başkanı olduktan sonra bir hareket başladı. Bu hareketin Düzce Belediyesi’ne yansıması nasıl oldu?” sorusu üzerine Arslan, şu cevabı verdi:

“Bildiğiniz üzere beton hareketi 90’lı yıllardan beri geliyor burada ama kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar bir beton santrali vardı. İkinci beton santralini de sağ olsun bizden önceki yönetim gerçekleştirmiş. Biz yeni bir yönetim olarak bunu elimizde hazır bulduk ve bunu sivil mantıkla çalıştırmaya çalışıyoruz. Her üretim fabrikamızda, sivil ve ticari mantıkla hareket ediyoruz. Bu hareketin kaynağı da bu. Onun için bizim üretip de dışarı satmadığımız veya satamadığımız bir mamulümüz yok. Dışarıya dediğim ise; özel sektöre satamadığımız bir şey yok. Hepsini özel sektöre göre mamul edip, onların hizmetine verebiliyoruz. Bu gibi işletmelerde belediye bünyesindeki işlemler, bu kadar büyük çapta bir tesiste idari bakımdan uygun değildir. BELTAŞ her ürettiği üründen kar elde eder.  Bunun yüzdesi değişebilir. Özel sektör yaparsa, belki yüzde kırk kazanır, ama BELTAŞ yaparsa yüzde 30-20 neyse. Çünkü bu işin bir tarafında da devlet var. BELTAŞ asla karsız mal satmaz.”

“Burası belediyenin yaptığı yatırıma layık bir tesis olacak”

Tesiste şu anda 70 kişinin istihdam edildiğinin bilgisini veren Arslan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Şu anda 70 civarında işçimiz var. Bu günlük değişebiliyor. Biliyorsunuz bizim inşaat alanımız da var.  Bu inşaat alanlarında geçici personellerimiz oluyor. Biz bunları 2-3 aylık alıp istihdam edebiliyoruz. Burada bu dönemlerde sayılar değişebiliyor. Ben şunu sizin vasıtanız ile iletiyim, BELTAŞ inşallah belediyenin eskiden beri yapmış olduğu yatırıma layık bir tesis olacak.”

“Özel sektörde ticari işlemler nasıl ilerliyorsa, bizde de öyle ilerliyor”

Tesisin Düzce Belediyesi tarafından ağır bir yatırımla yapıldığına dikkat çeken Arslan, “Özel sektörde ticari işlemler nasıl ilerliyorsa bizde de öyle ilerliyor. Gelir siparişini verir, anlaşmasını yapar ve ödemesini konuşur. Ödemelerinin peşinatını verir, gerisinin çeklerini verir ve ödeme talimatında bulunur. Biz de o zaman ‘malını şu gün veririz’ deriz. Burası hakikatten hem belediye tarafından çok önemli bir tesis, ağır bir yatırımla yapılmış. Bugün özel sektör böyle bir yatırım yapmaya kalksa, çok az miktarlarla olmaz bu iş.  Benim tahminim, tek tek oturup hesaplamadım ama bu tesis, 150-200 milyonluk bir tesis. Bugün bu paralara bu tesis zor kurulur” diye konuştu.

“Burada tüyü bitmemiş yetimin hakkı var”

Düzce Belediyesi iştiraki olan tesiste tüyü bitmemiş yetimin hakkı olduğunu, bu nedenle tesisin çıkarlarını gözetmek için büyük bir hassasiyet gösterdiklerini dile getiren Arslan, şu ifadelere yer verdi:

“Bizim siyasi büyüklerimiz ve siyaseten “abi” dediklerimiz bize bir şey dedikleri zaman, biz onu talimat olarak algılarız ve en güzel bir şekilde de yerine getirmeye çalışırız. ‘Fevai Arslan kendi işine neden saat 9-10’da gidiyor da, buraya daha erken geliyor?’ diyorlar ya; Fevai Arslan’ın kendi işinde babasının emaneti var, burada ise milletin emaneti var. Onun için geliyor aslında. Ben kendi işimde Allah rahmet eylesin babama hesap verirdim, ama burada olacak olan bir yanlışta, bütün millete ve Allah’a hesap veririm. Çünkü burada tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Biz bunları korumak zorundayız ve korumak için de her türlü hassasiyeti göstereceğiz. Ben eğer burada normal bir işçi gibi, normal bir personel gibi çalışıyorsam, bunun hikmeti bu milletin emanetidir. Burası bir yere gelmelidir, gelmek içinde yürümeye başladı. Allah nasip ederse hedeflediğimiz yerlere bu şirketi getireceğiz. Bu şirket hem kendi belediyesine faydalı olacak, hem de bu aziz millete faydalı olacak.”

“81 vilayetin içinde bütün köy yolları sıcak asfalt olan tek il Düzce’dir”

Arslan sözü Düzce İl Özel İdaresi’nin başarına getirerek, “Şu anda Allah’a şükür bir Düzceli olarak, eski siyasetçi olarak, bir Düzce’nin evladı olarak ve başkanlık yapmış biri olarak söylüyorum; 81 vilayetin içinde Düzce İl Özel İdaresi’nin kabiliyeti bir numaradır. Allah izin verdi ve bu günleri gördük. Elimizden gelen gayreti gösterdik. Bu gayrette, bize destek olan ve yardımcı olan herkese teşekkür ederim. Şu anda Türkiye’de tek numunedir Düzce. 81 vilayetin içinde bütün köy yolları sıcak asfalt olan tek il Düzce’dir. Burayı bu günlere getirebilmek için, elimizden gelen gayreti gösterdik ve burada da aynı şekilde gösteriyoruz. Allah nasip ederse, hedeflediğimiz noktaya gidebilmek için, burada zaman ve mesai mefhumu gözetmeyerek çalışıyoruz. Biz buna söz veriyoruz. Ama elma olan ağaç taşlanır. Erik olan ağaç taşlanır. Mutlaka burada bir şeyler vardır ve taşlanacaktır. Bunlara, 18 yıl bizzat aktif siyaset yaptım ve kulak asmadım. Bugün de asmayacağım.” dedi.

“Hedeflerimize ulaşmak için çalışıyoruz”

Son olarak tesisin hedeflerine değinen Arslan, “Hedef buranın sermaye ve yatırım kapasitesine uygun bir iş hacmine ulaşabilmek. Bu hedef özel sektörde uzun yıllara tekâmül edebilirken ama burada devletin de bir tarafında olduğu bir sektör olduğu için iyi bir çalışma ile özel sektörden yüzde 30-40 daha erken önce hedefe ulaşacağız.” açıklamalarında bulundu.