Azmimilli Mahallesi Şafak Sokakta bulunan ve 22 daireden oluşan Kalkan apartmanında yaşayan vatandaşlar, binanın bodrum katını basan ve nereden geldiği belli olmayan sudan dolayı ne yapacaklarını bilmiyor ve seslerinin duyulmasını istiyor.

Su baskının bir ay önce başladığını ve bu durumdan çok korktuklarını belirten apartman sakinlerinden Semra Aksel, “Bir aydır biz burada bu sorunu yaşıyoruz bütün apartman bodrumdan dışarı su taşıyoruz.” ifadelerini kullanarak “Akşamları uyuyamıyoruz apartman olarak nöbetleşe bodrumdan dışarı su taşıyoruz” dedi.

“Petrol çıksaydı eğer burada bizden önce gelip alırlardı”

Yaşadıkları sorunla ilgili gerekli olan bütün mercilere gittiklerini anlatan Aksel, “Binamızda su sorunu var. Belediyeye gittik belediye hiçbir çözüm üretmedi. Artezyen suyudur diyor veya farklı şeyler söylüyor.  Kaç tane bina var bakın burada, bu binalar çöktükten sonra insanlar öldükten sonra hiç buraya gelmesinler. Petrol çıksaydı eğer burada bizden önce gelip alırlardı.” diyerek ilgisizlikten yakındı.

 Aksel yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı:

“Yetkili mercilere gelin yapın parası neyse biz ödeyelim diyoruz, ona da yanaşmıyorlar. Şimdi biz nasıl yapalım bunu, gece gündüz nöbet mi bekleyelim? Karantina var ben şimdi gidip nereden sucu bulacağım? Belediye bizimle alakalı değil dedi, başka bir yere yönlendirdi. Onlarda bizimle alakalı değil dediler.”

“Kova kova su taşıyoruz”

Seslerini yetkili kurumlara duyurabilmek için en son çarenin Öncü Haber olduğunu kaydeden ve geç kalınması halinde “Bina çökerse de kimse gelmesin buraya bina çöktü vatandaşlarımız öldü diye.” şeklinde konuşan Aksel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Siz binanın dört bir tarafını kazdıracaksınız, izolasyon yaptıracaksınız diyorlar. Tamam ben kazdırayım da burada kaç tane daire var hangisi öncü olacak. Bütün rögarları kapatmışlar, oranın suyu buraya vuruyor. Biz kova kova su taşıyoruz, artık toprakta kabul etmiyor belediye de kabul etmiyor artık ne olacak bilmiyorum. Yani vatandaş ezilmeye her zaman ezilmeye mahkûm. Yapacaklarsa gelsinler yapsınlar parası neyse verelim. Çöp vergisi veriyoruz, sokak temizleme çevre parası veriyoruz niye arkamızda durmuyorlar?

En son çaremiz siz kaldınız sizden sonrada yapacak bir şeyimiz kalmadı. Bina çökerse de kimse gelmesin buraya bina çöktü vatandaşlarımız öldü diye.”

Sorun rögarların asfalt altında kalması

Kalkan apartmanının 1980’li yıllarda yapıldığını ve yapımında kendisinin de çalıştığını belirten apartman sakinlerinden Osman Uysal “Bu binanın yapımında çalışan bir kişiyim. Buranın giderini döşerken 2 tane rögar bıraktık. Yani ne olur ne olmaz, sıkıntılı bir durum olursa oradan giderilsin” şeklinde konuşarak bu rögarların zaman içinde yapılan yol çalışmalarından dolayı asfaltın altında kaldığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bir zaman geçti, bende burada oturuyordum yan komşunun bodrumuna su kaçtı. Ondan sonra orayı ara burayı ara derken o rögarımızı bulduk, açtık baktık ki yukarıdan bir dairemizden kömür cürufu, kül ve fındık kabuğu atılmış ve orada tıkanmış. Ben onu açtım orayı temizledim ve sorun giderildi. Ben şimdi de bu vatandaşlara yardımcı olabilmek için şurayı bir açın dedim. Çünkü belediye burayı asfaltla doldura doldura binaları yolun aşağısında bıraktı. Şimdi de vatandaş diyor ki bu rögarı neden bu kadar aşağıda bıraktın? Ben bırakmadım gayet de yüzeydeydi. Ama zamanla belediye asfalt ata ata kapattı kaldı derinlikte. Aşağı yukarı 40-50 santim aşağıda kalmıştır.

Ben dedim burayı eşin, benim geçmişte ki şikayetimi giderdiğim gibi bugünde şikayetinizi giderin dedim. Belki de o yüzdendir. Ondan sonra olmazsa bakmak lazım başka tarafa. Ama aynı şey mi değil mi? yoksa içeride borular mı çürüdü bilmem. O zaman borular demirdi şimdi ise plastik. Plastik boru 100 sene gider ama demir boru 30-40 yıl içinde çürüyebilir.”

“Suda ne bulanıklık var ne de koku var”

Apartmanlarının bodrum katını basan suda herhangi bir koku ve bulanıklık olmadığını aktaran Uysal, “Yani şimdi burada nasıl bir usta bulacaksın ki bu kapalı işi bulacak. Bu bina aşağı yukarı 1980’li yıllarda yapıldı.  Bizim binamız depremde hasar bile almadı ama belediyenin rögarları kapatmasından veya yolu yükseltip bizim evleri yolun altında bırakmasından bu sorun oluyor olabilir.” şeklinde konuşarak bir an önce yetkililerin seslerini duyarak bu soruna bir çözüm bulmalarını istedi.

HABER: M.KİLELİ