Yeni tip koronavirüs salgınında 1 Temmuz’da başlayan tam normalleşme sürecinde vatandaşların maske ve mesafeyi adeta rafa kaldırarak salgın yokmuşçasına kalabalığa karışmasıyla başlayan ağır rehavetin acı faturası gün geçtikçe derinleşiyor.

Vaka ve vefat sayılarının mayıs ayı seviyelerine döndüğü yurt genelinde 17 Ağustos günü, 21 bin 692 kişiye daha COVİD-19 tanısı konulurken 183 kişi ise hayattan koptu. Açıklanan son haftalık 100 bin kişide görülen vaka sayısı tablosunda da ülke genelindeki artış dikkat çekmişti.

SON BİR HAFTADA 6 VEFAT

Salgının son haftalarda katlanarak arttığı Düzce’de ise adeta kâbus yaşanıyor. Vakadaki artışın aktif hasta ve vefat sayılarına da yansıdığı Düzce’de son 3 günde 3 kişi daha virüse karşı verdiği mücadeleye yenik düşerek hayatını kaybetti.

Salgında en ölümcül dönemlerden birini yaşayan Düzce’de son bir haftada salgın kaynaklı olarak yaşamını yitirenlerin sayısı 6’ya ulaştı. Mart 2020’den bu yana salgının Düzce’de hayattan kopardıklarının sayısı son vefatlarla 197’ye ulaştı. Öte yandan günlük vaka sayısının da her yeni günde artması önümüzdeki günlerde durumun daha vahim bir alabileceğine işareti olarak yorulandı.

GÜNLÜK VAKA 124

Son olarak 17 Ağustos günü Düzce il genelinde yeni tip koronavirüs şüphesiyle sağlık kuruluşlarına başvurarak test veren 124 vatandaşa daha COVİD-19 teşhisi konuldu. Vakadaki artış nedeniyle an itibariyle il genelinde tedavisine devam edilenlerin sayısı da bin 503’ü gördü.

Kentte salgına yakalananların sayısı 42 bin 752’ye yükseldi. Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Pandemi Servisi’nde yatan hasta sayısı da artarken koronavirüse yakalanan 21 vatandaş yoğun bakım servisinde tedavi altında tutuluyor. Entübasyon işlemi uygulanan 10 kişi ise yaşam savaşı veriyor.

‘KALABALIKTAN UZAK DURUN!’

Korkutucu seyrin devam etmesi halinde Düzce’de yeniden test kuyruklarının oluşmasından ve sağlık sisteminin yeterli gelmeyecek duruma ulaşmasından endişe ediliyor.

Her geçen gün ağırlaşan tabloya karşı uzmanlar salgının başından bu yana olduğu gibi maske, mesafe ve temizlik kurallarına tam uyumun hayati önemine vurgu yapıyor.

oplu olarak bulunan kalabalık ortamlardan uzak durma çağrısı yapan uzmanlar, aşı olanların olmayanlara göre virüse yakalanma ve yakalansa bile ağır geçirmeyi engellediğine dikkat çekerek aşı olmayanların bir an önce aşılarını yaptırması gerektiğini belirtiyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN