Anadolu Otoyolu, Organize Sanayi Bölgeleri, şehir merkezi, Adliye, Kuzey Çevreyolu ve D-100 karayoluna geçiş imkanı sağlayan Fiskobirlik Kavşağı eylül ayının ilk haftasında trafik kazalarına davetiye çıkardığı gerekçesiyle kapatıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün aldığı karar gereği kapatılan kavşağa toplumun birçok kesiminden tepki gelirken, bu kez esnaftan ‘iş yapamaz olduk’ serzenişi yükseldi.



“Yazık günah görüyorsunuz yolu”

Fiskobirlik Kavşağı’nın kapatılmasının işlerini olumsuz etkilediğini iddia eden dükkân sahipleri Öncü Haber mikrofonlarına konuştu.
Düzce Adliyesi yolu üzerinde kepenk açan esnaflardan Fikret Kılıç, kavşağın kapatılmasının ardından her esnaf gibi kendisinin de etkilendiğini belirtti. Kavşağın kapatılmasını ilk baştan beri anlam veremediğini söyleyen Kılıç, şunları kaydetti: “Normalde bu yol yapılırken buraya viyadük yapılacaktı. Bu viyadük için bir kaç ev istimlak oldu. Neden bu evler istimlak oldu viyadük yapılmayacaktı da. Böyle bir sistem Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Sayın bakanımıza yakışmıyor, biz bakanımızı seçerken Yusuf İsmail olsun diye bekledik. Buraya viyadük yapsın o istimlak olan evler de haybeye istimlak olmasın. Kavşağın kapatılması işimi etkiledi baksanıza hiç kimse yok sadece burada 6 tane resmi okul var 4-5 tane resmi kurum var. İnsanlar buradan nasıl geçecek. Yazık günah görüyorsunuz yolu. İnsanlar geçemiyor. “Işık yaptık” diyorsunuz ama yol kapalı, biz şikâyetçiyiz.”



‘’Esnaf olarak da etkilendik, vatandaş olarak da”

Kavşağın kapatılmasının ardından esnaf olarak da, vatandaş olarak da etkilendiklerini dile getiren Şeref Akalın, şu ifadeleri kullandı:
“Ben burada esnafım. Arabayla zaten gidemiyorum, bisikletle gitmeye çalışıyorum yolu görüyorsunuz. Geçen araba yok zaten buradan, Düzceli dönmüyor başkası kim niye dönsün bu tarafa, ayrıca bu yolun kapanmasının kime ne faydası var, niye kapatıldı? İş olarak da bizi yüzde elli etkiledi. Bu yolda cezaevine 1 km ya vardır ya yoktur, saysak 50-60 tane esnaf vardır. Bunun zararını kim amorti edecek. Burada bariyerle yol kapatmak çözüm mü? Kaldı ki Düzce yoktu bu yol varken, eski İstanbul yolu sen böyle bir yolu kapatıyorsun, hangi akılla kapatıyorsun? Merkez ne kadar, Düzce ne kadar bir yer ilin genişletilmesi lazım ama daha da daraltıyorlar. Buradan merkezi ikiye böldüler buradan sadece giren araç giriyor. Düzce’ye buradan çıkıp da, tekrar dönüp Düzce’ye giren yok. Ben de girmiyorum kimse de girmiyor. Çok işim varsa Çoban’dan girerim. Niye kapatıldı burası, trafik yoğun burada. Yoğun olduğu saatler de Düzce’nin neresinde trafik yok o zaman Çoban’ı da kapat As Taksi Kavşağı’nı da kapat, Olimpiyat’ı da kapat. Buranın yoğun olduğu saatler iş çıkış saatleri, okul çıkış saatleri. O saatlerde trafik olmayan bir yer göstersin istediği yeri kapatsın.”
‘’Karayollarına söylüyoruz, ‘bizle alakası yok’ diyor’’

Şikâyette bulunduklarını ama sonuç alamadıklarını belirten Akalın, şöyle devam etti: “Şikayette de bulunduk ona söylüyoruz Karayolları diyor, Karayolları “Bizle alakası yok” diyor, yani sahip çıkanda yok kimin yaptığı da belli değil. Talebimiz yolu açsınlar, illaki çözüm arıyorsa koysun akılı ışık buraya bir ışık sistemi yaptılar hep kilitlendi. Orada 3 araba var 1,5 dakika yanıyor. Burada 20 araba var ona da 1,5 dakika yanıyor hangi çağda yaşıyoruz? Koy akıllı ışığı, nerede yoğunluk varsa ona göre ayarlasın kendini yani bu Adapazarı’nda var Sakarya’da var İzmit’te var. Bu sistem var, bunu yap şu betondan daha ucuzdur bence maliyeti.”



‘’Başkanımızdan burayı açmasını talep ediyoruz’’

Ekonomik olarak sıkıntı çektiklerini söyleyen bir diğer esnaf İhsan Dönmez şu ifadeleri kullandı:
“Ben bu yol kapatılırken buradaydım, Başkan Yardımcısı ve Fen İşleri Müdürü’ne de söyledik. Herkes topu Karayollarına attı, ‘Suçlusu o dur, kapatmaya yetkili odur’ diye… Şimdi burada bir dünya esnaf var bizim görüşümüz bu şekilde çözüm olmamalı. Devletin yetkili mercileri gelip burada başka bir çözüm üretmesini istiyoruz. Resmen böldü bizi, işimizi etkiledi ben 3 tane eleman çalıştırıyorum 10 kişi çalıştıran arkadaşlarımız var çözüm bu olmamalı. Şimdi biz imza topluyoruz belli bir sayıya ulaştığı zaman gerekli mercilere sunacağız. Bakın hepimiz işçi çalıştırıyoruz, vergi veriyoruz hakikaten zor yok denilebilecek kadar işimizi azalttı. Başkanımızdan burayı açmasını talep ediyoruz, bir iyileştirme, güzelleştirme yapılsın.”



“Yavaş yavaş erimeye başladım”

30 çalışanı olduğunu ve işlerinin giderek kötüye gitmesi nedeniyle mağdur olduğunu belirten Sabri Usta, şunları kaydetti:
“Bu personeli bir bir çıkarmak zorundayım. Başka şehirlerde yol açmak var bizde yol kapama var. Bu ne mantığa ne kanuna sığıyor. Bir an önce çözüm yolları aranmalı, biz bu mücadele için sonuna kadar uğraşacağız. Ben bu vatandaşı, bu kış gününde bir bir işten mi çıkarayım? Ben bu devlete vergi veriyorum, en doğal hakkım bunu istemek. Buranın birilerine faydası mı var? Bizim halimiz burada belli zaten fazla bir şey de demeye gerek yok. Gün gün eriyeceğiz ne kadar dayanabiliriz bilemiyorum ama mücadelemizi de bırakmayacağız. Gerekirse istenilen kadar imzayı da toplayacağız varımızı, yoğumuzu ortaya koyacağız. Şikayette bulunduk ama kimseden bir çözüm yok ki.”

HABER:S.AYDINLI
GÖRÜNTÜ:M.ALTIN