Osmanlı Devletinin kuruluşunda büyük hizmetleri geçen ve Osman Gazi ile Orhan Gazi’nin ilk kumandanlarından olan Konur Alp’in Bizans’tan alarak Osmanlı’ya kattığı ve kendi adıyla anılan Konuralp’te bulunan mezarının son hali içleri acıtıyor.

ARDİYE GİBİ KULLANILIYOR, ÇÖPTEN GEÇİLMİYOR

0 542 767 18 81 numaralı Öncü Haber Whatsapp İhbar Hattı’na gönderilen görüntülerde türbenin içine eski kapı ve eşyaların konularak adeta ardiye gibi kullanıldığı, dışının ise çöpten geçilmediği görülüyor.

Türbeye çok yakın bir yerde olan Antik Kent’in gün yüzüne çıkartılarak turizme kazandırılması için hummalı bir çalışma yürütülürken hemen yanı başında bulunan ve bölgenin fatihi olan Konur Alp Gazi’nin sahipsiz kalması vatandaşın da tepkisine neden oldu.

“BURAYA DA EL ATILAMAZ MIYDI?”

Görüntüleri haber merkezine ulaştıran vatandaş, “Bugün Konuralp’te idim. Şeyh Sibli Hazretleri ve Konuralp Gazi Türbesini bu şekilde görünce üzüldüm. Konuralp’te bu kadar kazı yapıyorlar. Burasına bir el atılamaz mıydı?” sözleriyle durumdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Aylardır atıl bir vaziyette olan Konuralp Gazi Türbesi’nin yürek sızlatan Düzce’ye yakışmayan görüntüsüne karşı adım atılmaması “Düzce’nin en önemli manevi şahsiyetine saygısızlık” olarak yorumlarına neden oldu.

STRATEJİ ‘KONUR ALP GAZİ DİYARI DÜZCE’ AMA…

Son dönemde Düzce’nin turizmde hamle yapması için yeni bir strateji oluşturan ve “Konur Alp Gazi Diyarı Düzce” sloganıyla şehrin giriş çıkışlarını donatan Düzce Belediyesi’nin bu hamlesine rağmen türbenin neden büyük kumandana yakışır şekilde düzenlenmediği merak konusu oldu.

ÖZLÜ: ‘DİREK TAŞI KONUR ALP GAZİ’DİR’

Son dönemde Konur Alp Gazi’ye verdiği önemle bilinen ve her fırsatta bunu vurgulayan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, geçtiğimiz ağustos ayında yaptığı bir açıklamada, “Kafkaslardan gelenler var, Balkanlar'dan gelenler var. Bu insanlar hep barış içinde yaşıyor. Bakın 1864’ten beri Düzce’de hiçbir etnik çatışma olmamıştır. Farklılıklar birlikte yaşayabilen bir kültüre sahibiz. Buradaki temel direk taşı Konur Alp Gazi’dir” diyerek Düzce bölgesinin fatihinin tarih içindeki önemine dikkat çekmişti.

Özlü, “Bu bölgenin fatihi, bu bölgeyi fetheden, müslümanlaştıran ve biz torunlarına bırakan Konuralp Gazidir. Bundan böyle “Konuralp Gazi Diyarı Düzce” terimini kullanacağız” sözleriyle Düzce’de yürütülecek yeni kültürel stratejiyi duyurmuştu.

BELEDİYE'DEN AÇIKLAMA

Öte yandan Düzce Belediyesi adeta kaderine terk edilen türbenin Konuralp Merkez Camii Güzelleştirme Derneği 'nin sorumluluğunda olduğunu açıkladı.

HABER: Mehmet GÜNESEN