Düzce’de üretimi yapılan, ünü ve belirgin nitelikleri itibariyle kentle özdeşleşmiş ürünlerin coğrafi işaretle tesciline yönelik Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı’na yaptığı başvurulardan biri daha olumlu sonuçlandı. Düzce Kestane Balı, coğrafi işaret belgesi ile tescillendi. Böylece Düzce’de coğrafi işaretle tescillenen ürün sayısı 10'a çıkmış oldu.

‘KÜLTÜÜN GELECEK NESİLLERE AKTARILMASINA KATKI SUNULACAK’

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek, 2017’den bu yana tescil çalışmalarının sürdüğünü kaydederek, “İlimiz Merkez ve İlçelerinde coğrafi işaret potansiyeli olan ürünler tespit edilerek ürün havuzu oluşturulmuş ve belirlenen bu ürünlere yönelik araştırma ve analiz çalışmaları sonrasında başvuruda bulunulmaktadır. Coğrafi işaret belgesi ile tescillenen İlimize özgü ürünler, tescil belgesinde belirtilen koşullarda üretilerek, bu ürünlerin kalite, üretim ve pazarlama nitelikleri arttırılmış olacaktır. Bu durum kültürümüzün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına da katkı sağlayacaktır." dedi.

3 ÜRÜNDE DEĞERLENDİRME DEVAM EDİYOR

Daha önce de Akçakoca Melengüççeği Tatlısı, Akçakoca Mancarlı Pidesi, Düzce Köftesi, Düzce Acıkası, Konuralp Pİirinci, Düzce Kesdtane Kabağı, Düzce Şırası, Yufkalı Konuralp Pilavı ve Akçakoca Sarı Fındığı Düzce’nin coğrafi işaretli ürünü olarak tescillenmişti. Başvuruları yapılan Düzce Elma Sirkesi, Düzce Fındıklı Tahin Helva ve Düzce kestanesi için ise değerlendirme süreci sürüyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN