Düzce’de koronavirüs salgını etkisini arttırarak sürdürüyor. 2 Mart’ta geçilen ‘yerin karar’ adı verilen ‘yeniden normalleşme’ sürecinde vakaların durdurulamayan bir artışa geçtiği Düzce’de günlük vaka sayısı üç haneli sayılara ulaştı.

Geçen hafta ortalama 70 olarak gerçekleşen günlük vaka sayısında bu hafta 100 sınırı aşıldı. Dün tespit edilen 103 yeni vaka ile kentte yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgınına yakalananların sayısı 30 bin 878’e çıktı.

Vefat sayısı 142 olarak sabit kaldı. 30 bin 55 kişi hastalığı atlatırken, vaka sayısındaki artış, aktif vaka ve hasta sayılarına da yansıdı. Kentte virüs kaynaklı tedavi gören aktif vaka sayısı 681’i gördü. Hastalığı ağır geçiren 20 vatandaşın ise tedavilerine pandemi yoğun bakım servislerinde devam ediliyor.

Aktif hasta ve yoğun bakım sayılarının bu hızda artmaya devam etmesi halinde, kasım ayındaki gibi Düzce’de hastanelerde yüzde yüz kapasiteye ulaşılarak sağlık sisteminin yükü taşıyamayacak boyuta ulaşmasından korkuluyor.

Salgının önünün kesilmesi adına denetimlerin 7/24 esasına göre devam ettiği ve vatandaşların sürekli uyarıldığı Düzce, yaşanan artışlarla kırmızı kategorideki yerini perçinledi.

AŞILAMADA SON DURUM

Öte yandan salgınla mücadelede büyük önem taşıyan aşılamada, aşı stoklarında yaşanan azalma nedeniyle ikinci doz aşısını olacak vatandaşlara öncelik verilmesi nedeniyle yavaşlayan aşılama yeni aşı tedarikleriyle hızlandı. Kentte haftalık 900’e kadar düşen aşılama bu hafta gecikmeli de olsa 60 yaş üstü vatandaşların aşı takvimine dahil edilmesiyle hızlandı.

Son bir haftada Düzce’de 5 bin 146 vatandaşa birinci doz aşısı uygulandı. Devam eden ikinci doz aşılarıyla birlikte il genelinde yapılan toplam aşı dozu sayısı 81 bin 535’e ulaştı. 46 bin 598 kişi 1. doz aşısını olurken, 34 bin 937 vatandaşa her iki doz aşısı da uygulanarak aşı süreçleri tamamlandı. Bu verilerle birlikte Düzce’de 1. doz aşısını olanların oranı yüzde 11.79, ikinci doz aşısını olanların oranı da 8.84’ü gördü.

HABER: Mehmet GÜNESEN