Düzce Belediyesi iştiraki BELKA A.Ş., Düzce İŞKUR ve Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)'nın iş birliği ile Kültür Mahallesi Spor Sokak Belediye İş Merkezi’nde 2019 yılının aralık ayında hizmete giren "Düzce İş Kulübü" Türkiye'de ilk koronavirüs (Kovid-19) vakasının görülmesinin ardından eğitimleri elektronik ortama taşıdı.

Düzce'de iş ve işçi bulma sürecine yeni bir sistem kazandıran proje aynı zamanda Düzce’de bir ilk olma özelliği taşıyor. BELKA A.Ş., İŞKUR ve Düzce TSO'dan temsilciler iş bulma ofislerine gelen başvuruları değerlendirirken, iş arayanlara, özgeçmiş hazırlama, sahip oldukları özellik ve yeteneklerin doğru tespit edilmesi yönünde birtakım testler uyguluyor. “Düzce İş Kulübü" ofisinde bulunan kurum temsilcileri, online başvuru sistemi ve kendilerine yapılan başvuruları ilk değerlendirmenin ardından online mülakat şeklinde yürütüyor.

Projenin amacı Düzce'de bulunan farklı eğitim düzeyi ve yeteneklere sahip gençlerin kendilerine en uygun kariyer planını yapmalarını sağlamak ve yeteneklerine uygun istihdama, doğru yollarla en hızlı şekilde ulaşmalarını sağlamak olarak açıklanıyor.

İş kulüplerinde gerçekleşen eğitimler

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yazılı açıklamasında, İş Kulübü eğitimlerinde özgeçmiş hazırlama, kariyer planlaması ve iş görüşmesinde yapılması gerekenleri katılımcılara aktardıklarına değindi.

İş kulüplerinde gerçekleşen eğitimle ilgili detayları paylaşan Selçuk, şunları kaydetti:

"Beş güne kadar düzenlenebilen eğitimlerle katılımcılarımıza kendini ve iş gücü piyasasını tanıma, beden dili, mülakat teknikleri ve işveren beklentileri gibi konularda teorik ve pratik eğitimler veriyoruz. Eğitim içeriklerini, hedef grubun ihtiyacı doğrultusunda belirliyoruz. Ayrıca işverenlerimizi de bu eğitime dahil ediyoruz. Mülakat simülasyonlarına katılmalarını sağlıyoruz. Grup görüşmesi, bireysel çalışma ve akran danışmanlığı gibi yöntemleri kullanarak katılımcıların özgüvenini ve motivasyonunu arttırıyoruz."

Haziran ayından yıl sonuna kadar 11 bin 500 kişinin çevrim içi düzenlenen eğitimlerden bizzat yararlandığının altını çizen Bakan Selçuk, çalışmalar kapsamında eğitim kurumları, kadın konukevleri, çocuk destek merkezleri, denetimli serbestlik müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve sivil toplum kuruluşları gibi kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaptıklarını aktardı.

Selçuk, İş Kulübü faaliyetlerinin eğitim kurumlarında da tüm hızıyla devam ettiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi: "Okullarımızın çevrim içi eğitime geçmesiyle biz de onlara bu süreçte gereken uyumu sağladık. 2020 yılında üniversite düzeyinde düzenlediğimiz çevrim içi eğitimlere 7 bin 887 öğrenci katıldı. Bu zorlu süreçte mezun olan ve eğitimlerine devam eden öğrencilerimizin kariyer planlamalarına destek olduk."