Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25-31 Aralık tarihlerine ait illere göre haftalık 100 bin kişiye düşen vaka haritasını yayımladı. Omicron varyantıyla COVİD-19’un tüm yurtta hızla yayılmasının acı sonuçları haftalık tabloya yansımaya başladı. Tabloya göre 100 binde en çok vaka görülen il 825 ile Eskişehir, vaka yoğunluğu en az olan kent ise 2,18 ile Van oldu.

Bir haftada yüzde 40 arttı

Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede tam normalleşmenin başladığı 1 Temmuz’dan ekim sonuna kadar vakaların katlanarak arttığı, son dönemde ise düşüşün başladığı Düzce’de de ibre yeniden tersine döndü. Vakalardaki bir haftadaki artış oranı yüzde 40’ı geçti.

Vakalar tekrar üç haneli…

Bir önceki hafta 132 olan haftalık vaka, 185’e yükseldi. Hafta boyunca 735 vatandaşa daha COVİD-19 teşhis konulurken günlük ortalama vaka sayısı ise yeniden 100’ün üstüne çıkarak 105 oldu. 10 gün öncesine ait verilerde durum böyleyken hem ülke genelinde hem de Düzce’de vaka artışları tedirgin edici boyutlarda devam ediyor.  

Kayıplar 321’e ulaştı

Verilerin ocak ayına ait ilk tablonun açıklanmasıyla daha ürkünç bir görüntüye bürüneceği beklenirken, virüs nedeniyle Düzce’de her gün ortalama bir ocağa ateş düşüyor. Salgın nedeniyle kentte yaşanan can kayıpları 321’e ulaşırken onlarca hasta da pandemi yoğun bakımında yaşam savaşı veriyor.

Çare: Tedbir, denetim ve tam aşılama

Düzceliler, aydınlanma ümidini korurken yeniden karanlığa dönen duruma karşı kent genelinde toplu alanlardaki denetimlerin sıkılaştırılmasını bekliyor. 21 aydır olduğu gibi salgının yeni bir zirveye doğru ilerlediği bir bu dönemde de maske, mesafe ve temizlik kuralları en koruyucu önlemler olmayı sürdürüyor.

Hastalığın önlenmesi ve en kötü durumdaysa hafif atlatılması içinse en önemli silah olarak ise aşının kuşanılması gerekiyor. Yurt genelinde 5. Doz aşı uygulamalarına başlanırken Düzce’de, artık yeterli koruma için geçerliliği kalmayan 2 doz aşı olmayanların oranı dahi yüzde 24. Bu süreçte hem kendimiz, hem sevdiklerimiz hem de toplum sağlığı için aşılarımızı tam olmamız da hayati önem taşıyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN