İçişleri Bakanlığı’nın tam kapanma döneminde 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında pazar yerleri açık olacağı kararının ardından, dün Düzce Merkez’de 5 noktada ve ilçelerde semt pazarları kuruldu.

Pazar yerlerinde yalnızca sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapılmasına izin verildi. 10 gün sonra kurulan pazarlara vatandaşlar yoğun ilgi göstererek, sebze ve meyve satın aldı, bahçelerinde dikmek için de fide temin etti. 

Pazarcı esnafı, vatandaşların pazara olan ilgisinin ne kadar olacağını hesaplayamadığı için, tezgâhlara fazla mal getirdi ve öğlen olmadan bazı tezgahlarda ki malları bitti. Esnaflar ve vatandaşlar Öncü Haber mikrofonuna şöyle konuştu:

“Haftanın belirli günleri açık olsa daha sağlıklı olur”

Ahmet Yıldırım: “Pazar yerleri haftanın belirli günleri açık olsa daha sağlıklı olur. İnsanları marketlere tıkmanın bir anlamı yok. İnsanlar Pazar yerlerine rahat girip çıkabiliyor, rahat alış-verişlerini yapabiliyor.  Tabi bu süreç köylümüzü de çok etkiledi, malları ellerinde kaldı. Tam fide zamanı ve tam mevsimsel geçiş şu an, yeni ilk bahar sebze ve meyvelerinin olduğu zaman insanlar çok mağdur oldu.  İnsanları marketlere tıktılar. Marketler bire alıp beşe sattılar. Mesela bak bende çilek bugün 12 liraydı bir saat sürmedi bitti. Markette 20lira nasıl olacak? Aradaki farkları anlatmaya gerek yok, insanlar da mecbur gidiyor yapacak bir şey yok.”

 “Saat daha erken ama mal bitti”

Süleyman Yiğit: “Saat daha erken ama mal bitti.  Düzce genelinde kurulan bütün pazar yerlerinde bu böyle hareketli. Tamam, bu güzel bir şey ama bunu haftanın bir günü değil de haftalık olarak üçe bölünebilirdi” İnsanlar da sıkıldı artık evlerde bunaldılar. İnsan da bir hava almak istiyor bir değişiklik istiyor.  Bilmiyorum artık nasıl olacak. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu uygun görmüş ama yeter ki bu hastalık bitsin biz her gün açalım.  Ama bu günümüze şükür diyorum yapacak bir şey yok yani. Çok şükür bugün yoğunluk iyiydi, saat 1-2 oldu ama bizde fazla mal alamadık. Çünkü yarın pazarımız yok, malı yarına bırakmayacak şekilde kısıtlı aldık. 3 ondan 5 ondan aldık ama ne oldu saat birde mal bitti.  Şu an tam mahsulün çok olduğu zaman. Adamın tarlada domatesi veya çileği var tarlada çürüdü gitti. Marketin işine yaradı bu. Adamın elinde kalan malı 1 liraya aldı 3 liraya sattı. Marketlerde domates 12 lira pazarda 5 lira, salatalık 6-7 lira burada 2 lira, maalesef insanlar marketlere yönlendiriliyor. Marketler kapalı yerler.  Burada herkes sosyal mesafesini koruyor, açık hava biz istiyoruz ki üretici desteklensin. Bu pazarları haftada bir gün açacaklarına üç gün açsalar daha iyi olurdu. Bu karala birlikte fiyatlar da bir oynama oldu. Marketçilere fırsat doğdu. Pazarda ucuzken her şey marketlerde pahalı. Vatandaş bu fiyatları kaldıramaz ki. Ama halde millet ağlıyor mahsulü bedava döküyorlar.  Vatandaş artık anladı. Markete gidip 10 lira vermektense pazara geliyorlar. Ya zengin zengin oluyor, fakir zaten fakir. Bir de kapanmayla ilgili şunu demek istiyorum. Bu nasıl kapanma, tekstil çalışıyor, fabrikalar çalışıyor zaten hastalık onlardan bulaşıyor.  Vatandaş evinde köyünde otururken bulaşmıyor ki. Oralarda denetim yok. Bir müfettiş göndersinler fabrikalara bakalım var mı denetim görsünler. Bizim ricamız, bunu her gün yapalım, sabah saat 10.00 akşam 17.00 yapalım. Açık alan burası. Sosyal mesafeyi kollayınca hastalık bulaşma ihtimali zaten yok, biz bu pazar işini haftada 4-5 kez yapalım ki ailemize evimize ekmek getirelim. Biz şu an her pazarımıza gidemiyoruz. Üretici tarlada şu an ağlıyor. Erik çıktı, kiraz çıktı, elma çıktı ama buz hanede duruyor üretici perişan. Biz az çalışalım ama devamlı çalışalım.”

“Küçük esnaf ve pazarlar bu durumdan mağdur oldu”

Erdem Ilgaz: “Fabrikada çalışan çalışabiliyor sadece küçük esnaf ve pazarlar bu durumdan mağdur oldu.  Haftada bir gün açtık ama yine aynı yoğunluk oldu, marketlerden zaten millet kaçmak istiyor pahalı olduğu için. Millet pazarlar biraz daha pazarlar ucuz diye geliyor. Bu sefer de yoğunluk olunca pazarlarımız kapanıyor.” diye konuşarak pazarda oluşan yoğunluğun uzun süreden beri tezgahlarını açamadıklarından dolayı kaynaklandığını aktardı.

“Cesaret edipte malımızı bir yere koyamadık”

Bugün biz iki yere pazar açtık. Cesaret edipte malımızı bir yere koyamadık.  Bazı esnaflar bizim gibi bölündü. Çünkü mal elimde kalır diye korktu. Çünkü millet araçlarıyla gidip gelemiyor kimse gelmez diye düşündük.” şeklinde konuştu.

“Pazarların bir gün açık olması çok yanlış”

Cihan Çakır: “Pazarların bir gün açık olması çok yanlış çünkü çok kalabalık oluyor. Kapanmadan sonra bir gün böyle bir kalabalık olursa bu kapanma hiçbir işe yaramaz. 6 ay daha kapanma gerekiyor. Bütün düzce şu anda burada.  Bende kendim yarım kilo domates aldım maksat gezme hava alma, bunaldık yani evlerde.”

“İnsanımız biraz fırsatçı olmuş”

Emre Çelik: “İnsanımız biraz fırsatçı olmuş, marketler pahalı olmuş diyorduk ama pazarlarda pahalı olmuş. Pandemiden dolayı her taraf kapalı olduğu için insanlar yemeğe ekmek bulamıyor. Mesela ben biber aldım ama bu biberin şu an kilosu 10 lira olmaz bence.  Birazcık bizim insanlarımız fırsatçı olmuş diyebilirim mesela. Kendimizi zor geçindiriyoruz şu anda.”

“Her şeyden daha ziyade sağlık çok önemli”

Hasan Ata: “Bu konuda sayın hükümetimizin aldığı kararları saygıyla karşılıyorum fakat birtakım usulsüzlükler var. Sen tam kapanma vereceksen 2-3 gün önceden şehirler arası seyahatleri kısıtlan lazım.  Çünkü bunu herkes bir taraflara taşıdı.”

Son olarak pazar yerindeki fiyatlardan olan şikayetini dile getiren Ata, “Fiyatlar pazaryerinde geçen seneye göre yüzde 60 olarak artmış diyebilirim. Salatalık alıyorsun 5 lira, domates alıyorsun 7-8 lira bu Ramazan ayında bu kapanmada biraz daha inisiyatif kullanılabilir.” şeklinde konuşarak cümlelerine son verdi.