Düzce’de binlerce kişinin geçim kaynağı olan fındıkta hasat tarihleri belli oldu. İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek yapılan arazi çalışmaları sonucunda Düzce’de fındık hasadının 250 metre rakıma kadar sahil kesimlerinde 9 Ağustos, 250-500 metre rakımla orta kesimlerde 15 Ağustos, 500 metre ve üzeri yüksek kesimlerde ise 19 Ağustos’ta başlayacağını açıkladı.

BELİRLENEN TARİHLERDEN ÖNCE BAHÇEYE GİRİLMEMELİ

 İl Müdürü Çiçek, üreticileri belirlenen tarihlerden önce bahçelere girmemeleri yönünde uyarırken, “Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda randıman ve kalite kaybı yaşanacağından zamanından önce fındık hasadının yapılmaması önemlidir. Fındık çeşitlerinin hepsi aynı anda hasat olumuna gelmemektedir. Bu nedenle çeşitlerin ayrı ayrı ve hasat olumuna geldiğinde toplanması gerekir. Fakat bahçelerimizin karışık çeşitlerden kurulu olması, en azından bahçedeki hakim çeşidin olgunlaştığında hasadın yapılmasını zorunlu kılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

FINDIK DALDAN DEĞİL YERDEN TOPLANMALI

Fındığın dalından değil yerden toplanması gerektiğini de altını çizen Çiçek, “Fındığın en iyi hasat edilme şekli dalları silkelemek suretiyle yerden toplanarak hasat edilmesidir. Bu sebeple elverişli bahçelerde yerden toplanarak hasat edilen fındıklar tam hasat olgunluğunda toplandığından randıman ve kalite iyi olacak ayrıca bir sonraki yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklar da zarar görmemiş olacaktır. Bölgede yaygın olarak uygulanan daldan el ile toplanarak fındığın hasat edilmesinde, dalların birbirine sürtünmemesine, çotanakların dala birleştiği yerden tek tek koparılmasına ve gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklara zarar vermemek için sıyırma şeklinde toplama yapılmamasına dikkat edilmesi gerekir.” cümlelerini kullandı.

BEKLETİLEN FINDIK DIŞ PAZARDAN GERİ DÖNÜYOR

Toplanan fındıkların çuvalda bekletilmesini neden olacağı zarara da değinen Çiçek, “Toplanan fındıklar çuvallarda bekletilmemelidir. Toplanan fındıkların harmanlanmasında fındığın iyice kurutulması, kurutulan fındıkların serin, kuru ve havalanabilir nitelikteki yerlerde depolanması gerekmektedir.  Hasat olumundan önce toplanmış, iyi kurutulmamış ve fazla nemli fındıkların muhafazası oldukça güç olduğu bu gibi fındıklarda küflenme, acılaşma ve kızışma olmaktadır. Yine insan ve hayvan sağlığı için zararlı olan aflatoksin de erken toplama, olumsuz harmanlama ve uygun olmayan depolama şartlarından kaynaklanmaktadır. İhraç edilen aflatoksinli fındıklar dış pazarlardan geri dönecektir. Bu ürünlerin geri dönmesiyle hem sanayicimiz hem de üreticilerimiz zarar göreceklerdir.” sözleriyle üreticileri uyardı.

ORMAN YANGINI UYARISI

Hasat mevsiminin Düzce’ye hayırlı olmasını dileyen Çiçek, çevre kirliliği ve orman yangınlarının önlenmesi açısından fındık zurufunun yakılmayarak, gübre olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.