2015-2022 döneminde Düzce Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan ve geçtiğimiz hafta istifa eden Düzce Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, yöneticilik görevinden ayrılması dolayısıyla akademik personel ve öğrencilerle Cumhuriyet Konferans Salonu’nda bir araya geldi.

Yoğun ilginin olduğu programa; Kurucu Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, akademik ve idari birim yöneticileri, personeller, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.

Program, öğrencileri temsilen Faruk Cansız’ın konuşmasıyla başladı. Cansız, Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ı; öğrencilerle çok yakından ilgilenen, her zaman ulaşılabilen, sorunlarına çözüm bulan, personellerine değer veren, Düzce Üniversitesi’ne ve Düzce’ye kelimelere sığmayacak katkılar sunan bir yönetici olarak tanımladı.

“Son derece verimli bir çalışma süreci geçirdik”

Konuşmasını video konferans yoluyla gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlhan Genç ise, Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ı tanımanın, kendisi için müstesna bir fırsat olduğunu söyledi. Son derece verimli bir çalışma süreci geçirdiklerine işaret eden Prof. Dr. Genç, Prof. Dr. Çakar’ın akademik zekasının yanında, duygusal zekasıyla da liderlik yaptığı vurgusunda bulunarak bu detayların Güçlü Kadınlar kitabında yer aldığını katılımcılarla paylaştı. Empati, engellere rağmen sorun çözme, uzlaşmacı olma, yeni deneyimlere açık olma gibi yüksek vasıflara sahip olan Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a Düzce Üniversitesi’ne sağladığı büyük emekler için teşekkür etti.

“Biz iki kadın akademisyen burada Düzce Üniversitesi’nde bir tarih yazdık”

Kurucu Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, mutluluk ve gurur ile hüznü bir arada yaşadıklarını belirterek sözlerine başladı. Düzce’nin iki kadın rektörün birlikte ve birbiri ardına görev yaptığı tek il olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şerifoğlu, “Muhtemelen bu açıdan dünyada da tektir. Biz iki kadın akademisyen burada Düzce Üniversitesi’nde bir tarih yazdık. Düzce Üniversitesi, 2007 yılında Türkiye’de ilk defa hayata geçirilen sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek felsefeyle kuruldu. Sadece 15 yıl içinde eşi benzeri zor bulunacak bir hızla ve büyük bir vizyonla gelişti. Türkiye’de ve dünyada ilkleri hayata geçirdi.” şeklinde konuştu.  

 “Düzce’de Bir Değer Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar” adlı kısa film gösterimiyle devam eden programda, Çakar konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edildi.

“Birlikte değer üretme fırsatıyla gönüllere girme şansı yakaladım, bu sebeple müteşekkirim”

12 yıllık liderlik yolculuğu boyunca olduğu gibi, bugün de kendisini yalnız bırakmayanlara gönülden teşekkür ederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Bir Düzce evladı olarak çok sevdiğim, yeşiline mavisine, havasına güneşine, taşına toprağına gönül verdiğim güzel memleketim Düzce’nin, genç, dinamik, girişimci ve yenilikçi üniversitesine iki kez şahsımı rektör olarak layık gören Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a büyük bir vefa duygusu ile şükranlarımı arz ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından atanan ilk kadın rektör olarak henüz 38 yaşında geldiğim bu görevle, akademik çalışma alanım olan stratejik yönetim alanında, kitaplarda yazmayan çokça deneyim edinme, gençlere, yaşlılara, kadınlara, çocuklara, çiftçilere, sanayicilere, STK’lara dokunma, birlikte çalışma ve birlikte değer üretme fırsatıyla gönüllere girme şansı yakaladım, bu sebeple müteşekkirim.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Ne mutlu ki bu başarılarla Üniversitemiz, sadece ‘Üskübü’ adıyla Hastaneden ibaret zannedilirken, 35 bin kişilik dev bir aile olarak eğitim, sanat, kültür, edebiyat, teknoloji, spor, tarım ve mühendisliğin bölgesel üssü haline geldi. Tüm bu sıraladığım başarıları elbette tek başıma sahiplenemem. Çünkü biz hiçbir zaman ben olmadık, her zaman daima öğrencilerimizle, öğretim üyelerimizle, idari personelimizle, koordinatörlerimizle,  senatomuzla ve Düzce ile biz olduk. Bu başarı hepimizin. Bu başarı Düzce Üniversitesi’nin, Düzce Üniversitesi de Düzcelinin. Bu başarıya tümüyle ipi göğüsleyerek de olsa, sadece bir yerinden dokunarak da olsa vesile olan, sadece hayır dua ederek dahi başarılarımızı mümkün kılan tüm gönül dostlarımıza teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Konuşmasının sonrasında Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a, Kurucu Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ve rektör yardımcıları tarafından Üstün Hizmet Belgesi takdim edildi.