Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü Mart 2020’den bu yana bir numaralı gündem maddesi haline gelen yeni tip koronavirüs salgınında son aylarda sınıfta kalan Düzce’de günlük vaka sayılarında kısmi düşüş yaşansa da COVİD-19 nedeniyle canlar yitiyor. Maskesiz kural tanımazlar Düzce sokaklarında hem kendilerini hem de diğer vatandaşları tehlikeye atmaya devam ederken ateş yine düştüğü yeri yakıyor.

9 kişi daha öldü

1.5 yıllık tedbirler dönemindeki kazanımlarını tedbirsizlik, denetimsizlik ve aşısızlığa kurban veren Düzce’de son 14 günde 9 kişi daha COVİD-19’a karşı verdiği mücadeleye yenilerek hayatını kaybetti. Düzce’de salgın nedeniyle başından bu yana ölenlerin sayısı 278’e yükseldi. Tam normalleşme döneminde yaşamdan kopanların sayısı ise 94’e ulaştı.

81 il içerisinde vaka sayısının en yüksek olduğu kentlerden olan Düzce’de günlük vaka sayısı ise 180-200 bandında seyrediyor. 28 Kasım günü 186 kişiye daha yeni tip koronavirüs tanısı konulurken tedavi süreçlerine başlandı.

30 kişi yaşam savaşı veriyor

An itibariyle il genelinde evlerinde ve hastanelerde tedavilerine devam edilen aktif vakaların sayısı ise 2 bin 409 oldu. Hastalığı ağır geçiren 30 vatandaş pandemi yoğun bakı ünitesinde yaşam savaşı verirken bunlardan 12’siyse entübe edildi.  Son tespit edilenlerle birlikte Düzce’de salgına yakalananların toplam sayısı 67 bin 693’ü gördü.

Aşı dibi gördü

Öte yandan salgına karşı en önemli silah aşılamayken yerinde sayan Düzce, en az iki doz aşı olan 18 yaş ve üzeri nüfusta halihazırda yüzde 73.7 aşılama oranında kaldı. Günlük yapılan doz sayısı da vatandaşların ilgisizliği nedeniyle dibi gördü. Ülke genelinde 3 ve 4. doz aşı çalışmaları başlamışken Düzce, aşıda da sınıfta kaldı. Uzmanlar sürekli yeni varyantlarla kendini güncelleyen virüse karşı v vatandaşları aşıya davet ederken Düzce’nin mavi kategoriye geçebilmesi için en az 4 bin 500 Düzceli’nin daha aşıya omuz vermesi gerekiyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN