Türkiye genelinde belediyelerce yürütülen toplu taşıma hizmetlerinin ücretsiz olmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı 28 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanmış ve karar kapsamında, 31 Temmuz Cuma günü saat 00.00'dan başlayarak 3 Ağustos Pazartesi günü saat 24.00'a kadar belediyeler ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerce yürütülen toplu taşıma hizmetleri de ücretsiz olacağı açıklanmıştı.

Ancak Düzce Belediyesi karara uymadı. Otobüslere binen ve kart basmayan yolcular şoförlerin uyarısı ile neye uğradığını şaşırdı. Günler öncesinden açıklanan Cumhurbaşkanı kararına rağmen toplu ulaşım araçlarına binen yolculardan kart basmasının istenmesi tepkilere neden oldu. Düzce sokaklarında Öncü Haber mikrofonuna konuşan Düzceliler, “Cumhurbaşkanımız ne dediyse yapılması lazımdı.“ diyerek kararı uygulamayan belediyeye sitem etti.

‘BELEDİYE BAŞKANINDA SIKINTI VAR’

Karardan habersiz olan Mehmet Özdemir isimli vatandaş, “Cumhurbaşkanımız ne dediyse onun yapılması lazımdı. Ama demek ki belediye başkanında bir sıkıntı var. Cumhurbaşkanı ne dediyse olmuştur Türkiye’de şu ana kadar.“ diyerek şaşkınlığını dile getirdi.

‘NİYE İPTAL ETTİLER BİLMİYORUM’

Belediyenin tutumunun yanlış olduğunu söyleyen Mehmet Ali Koç , “Ben toplu taşıma kullanmıyorum ama niye iptal ettiler bilmiyorum. Herhalde sağı solu yıkıp duruyorlar onunla alakalı olabilir.” sözleriyle belediyenin almış olduğu yıkım ve söküm kararlarından yakındı.

‘KARARA SAYGILIYIZ’

Metin Aydemir isimli vatandaş ise otobüslerin ücretsiz olması güzel bir uygulama olduğunu belirtirken, “Düzce’de de zaman zaman ücretsiz oldu. Bu konuda belediyenin aldığı kararlara saygılıyız. Belediyenin de bildiği bir şeyler vardır bu konuda. “Ücretsiz olmadı” diye önyargıda bulunmak doğru bir şey değil. Sonuçta hepimiz Düzce’nin insanıyız. Belediyemiz pandemi döneminde gerekli yardımları yapmıştır. Otobüslerin ücretli veya ücretsiz olması yapılan hizmeti aksatmamaktadır.” sözleriyle belediyenin aldığı karara saygılı olunması gerektiğini savundu.

‘İHMALKARLIK OLMUŞ’

Bir başka Düzceli İsmail Soğan da “Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dediyse burada belediyelerimizin uyması lazım. Mecbur uyması lazım. Kaldı ki Düzce’miz zaten AK Parti’nin belediyesi. Burada belli ki bir ihmalkarlık ve anlaşmazlık olmuş. Bu bir eksikliktir, noksanlıktır. İnşallah önümüzdeki bayramlarda böyle bir şey yaşanmaz.” dedi.

‘BÜTÇE AZSA ALINSIN’

Ülkenin ekonomik olarak kötü günler geçirdiğini savunan Bayram Çolak, “Cumhurbaşkanımızın aldığı bazı şeyleri ben beğenmiyorum ama bazı şeyleri çok güzel yapıyor. Ücret alınmasa vatandaş biraz daha rahatlar ama bütçe azsa alınsın. Cumhurbaşkanının cebinden çıkmıyor bu para senin benim param.” sözleriyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bayramda 81 ilde ücretsiz ulaşım kararını eleştirdi.

‘BİLET PARASI BULAMAYAN VAR’

Muhsin Ünal isimli vatandaş otobüse binecek bilet parası olmayanların olduğunu söyleyerek, “Benim 65 yaş kartım var ama bu bana yetmiyor. Bazen bilete para ödemek zorunda kalıyorum. Aslında bayramda alınmaması lazımdı. Cumhurbaşkanının sözünün tutulması lazımdı. Garibanlar bilet parası bulamıyor. Ben de bulamıyorum yerine göre.” dedi.

‘DOĞRU DEĞİL’

Kararın uygulanmadığını durakta otobüs beklediği sırada Öncü ekibinden öğrenen Hayriye Güldağ, “Ben pek otobüse binmiyorum şu an ilk defa bineceğim. Bayramda ücret alınması bence doğru değil. Aslında bedava olacak diyorlardı ama alınmış.” İfadelerini kullandı.

‘ÜCRETSİZ DENMİŞTİ’

Bir başka vatandaş ise, “Akçakoca’da ücretsiz olduğunu duydum. Düzce’de de bayramdan önce ücretsiz olacağını söylemişlerdi ama bayramda maalesef ücretli olduğunu gördük. Olmaması gereken bir şeydi. Tamamen belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin kararı. Onlara sormak lazım.” diyerek topu belediyeye attı.

HABER: MEHMET GÜNESEN