Devam eden Düzce Esnaf Odaları Başkanlık seçimlerinin ardından önümüzdeki Mayıs ayında, DESOB Genel Kurulu yapılacak. Daha önce yaptığı açıklamada, ‘Ustalık Dönemim’ diyerek DESOB seçimlerinde yeniden aday olacağını açıklayan mevcut başkan Mustafa Kayıkcı’nın karşısına ilk rakip çıktı.

Düzce Demir ve Madeni Sanatkârlar Odası Başkanı Murat Geçici, adaylığını açıklamak için dün akşam program düzenledi. Geçici’nin adaylığına destek vermek için programa çok sayıda oda başkanı ve esnaf katıldı. Programda konuşan Geçici, DESOB’un düzgün yönetilmediğini öne sürerek mevcut oda başkanı Mustafa Kayıkcı’ya sert eleştirilerde bulundu.

“Pandemi döneminde esnaflarımızın yarasını saramadık”

Pandemi döneminde il genelindeki 13 bin esnafın hiçbir sorununun çözülemediğini belirten Geçici, “Burada 8 senedir oda başkanlığını yaparken Düzce’de 13 bin küsur esnafımız ve onların bağlı olduğu 27 seçilmiş, güven duyulmuş, yetki verilmiş oda başkanlarımız var. Bende dahil olmak üzere zaman zaman bazı sorunlar yaşıyoruz. Mesela en son yaşadığımız pandemi dönemi. Biz bu zamanda 13 bin esnafımızın yarasını saramadık. Bununla alakalı aslında DESOB Başkanımızla alakalı kötü bir şey söylemek istemiyorum, sahadan aldığım duyumlardan ötürü. Şunu söylemek istiyorum; bunun bir hizmet yarışı olduğunu kendileri unutmuş, bunun bir bayrak yarışı olduğunu kendileri unutmuş, bu koltuğun sanki sahibiymiş gibi bir tavır sergilemesi bizleri çok rahatsız ediyor” dedi.

“Oda Başkanları ile Birlik arasında büyük kopukluk var”

DESOB ile 27 odanın arasında büyük bir kopukluk olduğunu ifade eden Geçici, “Ben yaklaşık 1200 üye ile Düzce’deki en büyük üye sayısına sahip bir oda başkanı olarak şunu söylemek istiyorum, çalışma ve hayat şartları takdir edersiniz ki zor. Yanında personel çalıştırmış bütün esnaflarımız ciddi sıkıntılar yaşadı. Biz bu süreçlerde tek bir şey talep ettik o da çalışma izni. Esnaflarımız bu kapanma döneminde çalışabilsin, tamam bir kısıtlama ülke genelinde var ama tedbire ihtiyaç duymayan sektörlerde de biz üyelerimize 9 ay izin veremedik. 9 ay DESOB başkanını ikna edemediğim izin için Vali Bey’e bir dilekçe yazarak bir günde onay aldım. Benim bu girişimimden sonra birçok oda başkanı da kendi üyeleriyle ilgili bu çalışmaları yaptı ve sahamız açıldı. Yani 27 oda başkanımızla birlik başkanı arasında ciddi bir kopukluk var” diye konuştu.

“Oda Başkanlarını tehdit eden bir yönetim var”

DESOB Başkanı Mustafa Kayıkcı’nın, kendisini düzenlediği programa oda başkanlarının katılmaması için tehditler savurduğunu iddia eden Geçici, “Ben şimdi üzüldüğüm bir iki konuyu ifade etmek istiyorum; esnafın teveccüh gösterip seçtiği bir başkan, bir sıkıntı yaşadığında üst kurumu olarak birliğe gelir. Burada birlik, sıkıntısını anlatan başkana ‘burası hayır kurumumu’ deyip yönlendirdiğini duyunca içim acıyor. Kasaba da bir odamız var, onların da yöneticileri burada aramızda, 120 üyesi var. Yani benim 8 sene görevde olduğum sürece, her DESOB seçiminde, odasının kapanacağı ile ilgili tehditler savuran bir yönetim var. Bugün bu basın toplantısı için 27 oda başkanımızı tek tek arayıp bizzat kendim davet ettim.  Sonra duyuyorum ki, buraya gelmeleriyle ilgili tehditkâr tavırlar sergilenmiş, bazıları gelemedi. Oysaki 27 yıldır başkanlık görevi yürüten böyle tecrübeli biri, yaptığın işin hakkını veren işini düzgün yapan biri olsaydı, bir oda başkanı olarak ben ve 27 arkadaşım, üst birliğimizden gerekli desteği alabilseydik sorunlarımızı çözebilseydik zaten bu adaylığımızı açıklamaz, karşısına da çıkmadık. Ama ben size bütün samimiyetimle söylüyorum, bugüne kadar bırakın esnafı bir oda başkanının dahi DESOB’a anlattığı bir sorununun çözüldüğüne şahit olmadım, görmedim. 8 yıldır oda başkanlığı yapıyorum toplasanız 8 sefer DESOB yönetimiyle bir araya gelmedik.  Bunları sabaha kadar konuşsak sonu gelmez biliyorsunuz. Çok vaktinizi almamak adına, bunun gibi sayısız sorunları çözmek adına DESOB başkanlığına adaylığımı resmen açıklıyorum. Bu yolda, 27 oda başkanımız ve 1300 esnafımızın hepsine eşit ve adil bir şekilde yaklaşıp sorunlarını, kendi derdim gibi çözmeye çalışacağıma söz veriyorum. Destek verenlere de destek vermeyenlere de aynı şekilde davranacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. DESOB düzgün yönetiliyor olsaydı ve bu yönetimde 27 oda başkanı mekanizma olarak kullanılsaydı samimiyetimle söylüyorum ben bugün adaylığımı açıklamazdım” ifadelerini kullandı.