Düzce Belediyesi Beyaz Masa Birimi’ne en çok yapılan şikâyetler arasında, Düzce Şehir Mezarlığı’ndaki ağaçların kabirlere verdiği zarar geliyor. Büyüyen ağaçların kökleri birçok kabirde ağır tahribata yol açarken, Düzce Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü ekipleri, ağaç kökleri nedeniyle mezar kazmakta zorlanıyor.

Öncü haber kabirlerdeki tahribatları görüntüledi

Haber merkezimize gelen şikâyetler üzerine Düzce Şehir Mezarlığına giden Öncü Haber ekibi, ağaç köklerinin kabir ve kabir taşlarına verdiği ağır tahribatları yerinde görüntüledi. Bazı mezarların taşları ağaç köklerinin büyümesi ile kırılırken, bazı kabirlerin ise köklerin baskısı ile yukarı kalktığı görüldü.

Kabir sahipleri ağaçların kesilmesini istiyor

Büyüyen ağaçların tahrip ettiği kabirlerin sahipleri, Düzce Belediyesi Beyaz Masa Birimi’ne konu ile ilgili birçok şikâyet dilekçesi gönderdi. Gelen şikâyetler üzerine belediye ekipleri, şehir mezarlığındaki birçok ağacın kesilmesi ve yerlerine peyzaj düzenlemesi yapılarak süs bitkileri dikilmesine karar verdi. Ancak, doğaseverlerin şehir mezarlığındaki ağaçların kesilmesine tepki göstermesi ile çalışmalar durdurulurken, kabir sahipleri mezarları tahrip eden ağaçların kesilmesi ile ilgili yeniden çalışma yapılmasını bekliyor.

Bazı ağaçların yıkılma tehlikesi bulunuyor

Diğer taraftan şehir mezarlığında bulunan ve yıkılma tehlikesi yaşayan birçok ağacın olduğu gözlemlendi. Kabirlerin üzerine doğru yan yatan büyük ağaçların yıkılması durumunda, birçok kabirde ağır tahribatların olması öngörülüyor.

Konu ile ilgili harekete geçen Düzce Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü, yıkılma tehlikesi taşıyan ağaçların kesilmesi için, Düzce Orman İşletme Müdürlüğü’nden yardım talep etti. Bunun üzerine bölgeye gelen Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, yıkılma tehlikesi bulunan ağaçları bir bir tespit ederek, üzerlerini işaretledi. Ancak, bu ağaçların kesilmesi de doğaseverlerin tepkisi ile karşılaştı. 

Parsel duvarları şehir mezarlığındaki en büyük sorun

Düzce Şehir Mezarlığı’nda yaşanan bir diğer önemli sorun ise, vatandaşların aldıkları mezar parsellerine ördükleri duvarlar. Parsel duvarları nedeniyle, özellikle defin işlemlerinde büyük sorunlar yaşanıyor. Cenaze araçları, parsel duvarları yüzünden kabirlerin oldukları alana giremezken, acil gömülmesi gereken cenazeler nedeniyle iş makinesi ile mezar kazılamıyor.

Bu konu ile ilgili harekete geçen Düzce Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü ekipleri, bazı mezar parseli sahipleri ile anlaşarak, parsel duvarlarını yıktı. Duvarların yıkılması ile kabirlerin daha temiz ve bakımlı olduğu görülürken, diğer mezar parseli sahipleri ile de duvarların yıkılması ile ilgili çalışmaların devam edildiği öğrenildi.

Şehir mezarlığı büyüyor…

Düzce Belediyesi tarafından her türlü cenaze hizmetlerinin ücretsiz olarak verildiği Düzce Şehir Mezarlığı’nın dolması nedeniyle, mezarlığın arka tarafında bulunan arsa Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından istimlak edildi.

Şehir mezarlığına kazandırılan yeni arsada, bakım ve onarım çalışmaları devam ediyor. Yeni arsanın kazandırılması ile büyüyen şehir mezarlığında güvenlik amaçlı kamera ve ışıklandırma çalışmalarına da yakın zamanda başlanacağı bildirildi.

HABER: Savaş ARI