Türkiye'nin havası en kirli illerinin başında gelen Düzce'de soğuk günlerle birlikte ısınma amaçlı kömür kullanımı da artmaya başladı.

KİRLİLİĞİN BİRÇOK NEDENİ VAR

Coğrafi yapısı, artan sanayi bölgeleri, Ankara-İstanbul arasında önemli bir geçiş güzergâhı olmasına bağlı olarak baş gösteren araç yoğunluğu ve köylerde ısınmanın kömürle sağlanması özellikle aralık ve şubat ayları arasında Düzce'nin havasını solunmaz hale getiriyor. Halk sağlığını tehdit eden bu duruma karşı atılacak önleyici adımlar ise büyük önem taşıyor.

BAŞKAN YANMAZ'IN MÜCADELE HASSASİYETİ

Bu konuya oldukça duyarlı olduğu bilinen Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz, ilçede havanın kirletilmesine göz açtırmamak için soba kullanımının arttığı şu günlerde ekipleri hemen sahaya çıkarttı.

BELEDİYE SIKI DENETİMDE

Başkan Yanmaz'ın talimatıyla kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte ilçede kömür satışı yapan yerlerin denetimlerine başlandı. Akçakoca Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Çevre Mühendisi Aydan Çakır eşliğinde, ilçede kömür satışı yapan iş yerlerini mercek altına aldı. Denetimler sırasında iş yerlerinin ruhsatı olup olmadığının yanı sıra kömür satış belgeleri, satışı yapılan kömürlerin standartlara uygun olup olmadığı denetlendi.

DENETİMLER ARTARAK DEVAM EDECEK

Akçakoca Belediyesi'nden yapılan açıklamada, “İlçede hava kirliliği ile mücadele çalışmalarımız devam etmektedir. İlçedeki tüm kömür satıcısı ve kömür depolarını denetim altında tutacağız. Kömür satış yerleri ile depolarda yapılan son denetimlerde çevre ve insan sağlığı açısından satışı yasaklanan türde kömüre rastlanmaması çok sevindirici." ifadelerine yer verildi. Kış aylarında hava kirliliğinde artış oluşmasında kalitesiz kömür yakılmasının etkili olduğuna dikkat çekilerek, denetlemelerde zabıta ekipleri ve sorumlu çevre mühendisinin, satış belgesi ve uygunluk belgesi olmayan firmalara tutanak tutarak 10 iş günü süre verdiği aktarıldı. Eksik olan belgelerin Akçakoca Belediyesi'ne ulaştırılması konusunda uyarılarda bulunulduğu kaydedilen açıklamada ayrıca denetimlerin belli aralıklarla devam edeceği vurgulandı.

YANMAZ'DAN HALKA ÇAĞRI: HAVAMIZI KİRLETENLERLE BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM

Yaptığı açıklamada kaçak ve kalitesiz kömürlerin satışının yasak olduğunu ifade eden Akçakoca Belediye Başkanı Mehmet Okan Yanmaz da kurallara uymayıp çevre ve insan sağlığını tehlikeye atanlara karşı mücadeleye devam edeceklerini belirterek, “Sağlık kalitemizi düşüren hava kirliliğini, gizli katil olarak kabul ediyoruz. Yaşadığımız çevrenin korunması ve iyileştirilmesi için belediye olarak biz de üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliği Yönetmeliği 4’üncü maddesinde satışa sunulan katı yakıtların denetimi ve idari yaptırım kararını verme yetkisine sahibiz. Bu nedenle kurallarına uymayıp havayı kirletenlere karşı vatandaşlarımızdan yanımızda olup bizimle iletişime geçmelerini arzu ediyoruz.“ ifadelerini kullandı.

"BU ŞEHİR HEPİMİZİN"

Hava kirliliğiyle mücadelenin herkesin vatandaşlık görevi olduğunun altını çizen Başkan Yanmaz, şunları kaydetti: “Akçakoca, deniziyle, doğasıyla dünyanın en güzel şehirlerinden birisi. Dolayısıyla bu özelliklerini korumamız lazım. Bunun içinde ferdi olarak yapmamız ve uymamız gereken kurallar var. Evlerimizi ısıtmak için ucuz ve kalitesiz kaçak kömürleri kullanmamalıyız. Kullananları bildirmeliyiz. Her yıl baca ve soba borularımızı temizletmeliyiz. Yerlerinde merkezi ısıtma sistemleri kullanılmalı, kalorifercileri ateşçi kurslarına göndermeliyiz.”