13 Ocak’ta başlayan aşılamada 9 ay sonra yüzde 75’i geçerek mavi renge bürünen 54. il olan Düzce, vaka ve vefat sayılarında halen kırmızı alarm veriyor. 1 Temmuz’da başlayan tam normalleşme ile birlikte durdurulamaz bir yükselişin baş gösterdiği kentte salgın tablosu her geçen gün ağırlaşıyor.

VAKADA 45 BİN GEÇİLDİ

Günlük ortalama 120 kişiye COVİD-19 teşhisinin konulduğu Düzce’de 9 Eylül günü salgın şüphesiyle sağlık kuruluşlarına başvuran 124 kişinin daha testi pozitif çıktı. Son tespit edilenlerle birlikte Düzce’de başından bu yana salgına yakalananların sayısı kritik bir eşiği daha aşarak 45 bin 335’e ulaştı. Bir süredir pandemi yoğun bakımında tedavi gören bir kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplam vefat sayısı 211’e çıktı.

AKTİF VAKA SAYISI ARTIYOR

Vaka sayısıyla beraber tedavisi devam edilenlerin sayısının artmasıyla hasta yükünün de fazlalaştığı kentte bin 677 kişi salgın nedeniyle tedavi görüyor. Edinilen bilgilere göre tedavilerine hastane devam edilen vatandaşların büyük bir kısmını orta ve genç yaştan aşısızlar oluşturuyor. Hastalığı ağır geçiren 29 kişi yoğun bakım servisinde yaşam savaşı verirken tedaviye cevap vermeyen 12 kişi ise entübe edildi.

AŞI OLMAYAN 80 BİN KİŞİ VAR…

Hal böyleyken Düzce’de en az bir kez aşılama oranı yüzde 78 oranıyla Türkiye ortalaması olan yüzde 82’nin altında seyrediyor. Salgına karşı en az iki doz BioNTech aşısının yüksek koruyuculuğu bilimsel olarak kanıtlanmışken Düzce’de iki kez aşılananların oranı ise yüzde 60’ta kaldı. Öte yandan Düzce’de sırası gelmesine karşın 80 bini aşkın kişi bir kez bile aşı olmadı.

SOKAKLAR MASKESİZ KAYNIYOR, DENETİM YOK

Tam aşılıların sayısının artması gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanırken Düzce sokaklarıysa maskesiz kural tanımaz şahıslarla kaynıyor. Toplu taşıma araçlarına maskesiz binenlere şoförlerin müdahale etmemesi ve denetim yapılmaması bilinçli vatandaşların sabrını taşırıyor. Salgının mayıs ayından bu yana en yüksek seviyelere ulaştığı Düzce’de maskesizler tehlike saçmaya devam ederken güvenlik güçlerinin denetimlerinin yetersiz kalması da soru işaretlerine neden oluyor.

‘AŞI OLMASAYDI VAKALAR 5 KATI OLURDU’

Salgının aşıyla aşılacağının bilincinde olan dünya ülkeleri aşılamada aşama kaydetmek için türlü tedbirlere başvurmaya devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşının koruyucu etkisi olmasaydı vaka sayısının 4-5 kat daha fazla olacağını açıkladı. Hastane yükününü yüzde 90’ını aşısızların oluşturduğuna dikkat çeken Bakan Koca, aşı olmaya sıcak bakmayan vatandaşların kendileri ve toplum sağlığı için bir an önce aşılarını yaptırmalarının hayati önemine dikkat çekti.

HABER: Mehmet GÜNESEN