Tüm dünya ile birlikte Türkiye’de etkisini sürdüren Yeni Tip Kovid-19 pandemisi, tüm sektörleri olumsuz etkilediği gibi, ikinci el araç alım satımı yapılan ve Batı Karadeniz bölgesine hizmet eden Düzce Galericiler Sitesi ve açık oto pazarını da olumsuz etkiledi. Salgınının yayılım hızını azaltmak için getirilen hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasıyla birlikte her pazar kurulan oto pazarına da ara vermek zorunda kalan galerici esnafı, kademeli normalleşme sürecinde cumartesi günü sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasıyla birlikte harekete geçti.  

Öncü haber ekibi 5 Haziran 2021 Cumartesi günü açılacak olan açık oto pazarı öncesi Düzce Galericiler Sitesi’ne giderek galerici esnafına mikrofon uzattı.

“Vatandaşlarımızı cumartesi günü bekliyoruz”

Pazar günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılacağı zamana kadar artık cumartesi günleri açık oto pazarı yapacaklarını kaydeden Galerici İskender Yıldırım, “Son bir yıldır pandemi nedeniyle devletimiz aldığı tedbirler neticesinde herkes gibi biz de cumartesi ve pazar günleri kapalıydık. Dün (31 Mayıs 2021) açıklanan karara göre yine cumartesi günlerini açacaklarını söylediler bizde pazar günü olan oto pazarını cumartesi gününe almayı kararlaştırdık. Cumartesi günü araç bakmak isteyen ve araçlarını satmak isteyen vatandaşlarımızı pazarımıza bekliyoruz.” dedi.

“Bölgeye hitap eden bir konumdayız”

Batı Karadeniz bölgesine hitap ettiklerini ve bu süreçte toplumun her kesiminin çektiği sıkıntıları kendilerinin de çektiğini aktaran Yıldırım, “Düzce Galericiler Sitesi olarak biz bölgeye hitap eden bir konumda olduğumuz dışarıdan gelen vatandaşlarımızın gelip gitme sorunları, noterlerin hafta sonu kapalı olması, çalışma saatlerinin erkene çekilmesi ve vatandaşın ve bizim ekonomik sıkıntıları biraz bizi zorladı. Son bir yıldan beri araç fiyatları fahiş oranda arttı. Onun için tabii ki ülkemizde ne gibi sıkıntılar olduysa aynısını bizde yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.  

 Araç fiyatlarında ki fahiş fiyat artışına dikkat çeken Yıldırım, “Şu anda vatandaşlarımız 40-60 bin arasında ki araçlara yöneliyor. Geçen yıl 40 bin olan araçlar bu yıl 100 bin arasında seyretti. Araç fiyatları Türkiye’de görülmemiş bir derecede arttığı için vatandaş artık ayağımı yerden kessin yeter anlayışında.” dedi.

“Bugün çiğköfteci de çaycı da galericilik yapıyor”

Pandemi nedeniyle bu süre içinde merdiven altı oto galerilerin arttığını ve durumdan şikayetçi olduğunu aktaran Yıldırım, “Bize 2018 yılından itibaren Ticaret Bakanlığı’nın almış olduğu bir karar neticesinde 2. el motorlu taşıtlar ticareti yapmak için çeşitli belgelerin alması gerektiği söylendi. Biz de Düzce Galericiler Sitesi olarak burada 60 esnafımız çeşitli kurslara giderek bu belgeleri aldık. Gerekli izinlerimizi alarak işletmemizi Bakanlığın istediği hale getirdik. Yalnız bu sürecin başlamasından itibaren çok sayıda merdiven altı işletmeler çoğaldı. Bugün çiğköfteci de çaycı da galericilik yapıyor. Biz kimse arabasını satmasın demiyoruz. Herkes tabii ki kendi malını satmak zorunda.” şeklinde konuşarak yetkililerin bu konuyla ilgilenmeleri gerektiğini belirtti.

“Düzce halkı oto pazarını çok seviyor ama gelip gezemiyor”

Kademeli normalleşme sürecinde cumartesi günü kısıtlamasını kaldırılmasından memnun olduğunu fakat beklentisinin tüm günlerin açılması noktasında olduğunu kaydeden esnaf Tolga Metin, “Düzce halkı oto pazarını çok seviyor ama gelip gezemiyor. Köylerden ilçelerden gelmek isteyenler ama gelemiyorlar. Umudumuz inşallah pandeminin bir an önce kalması ve sağlıklı bir şekilde insanların da bütün amaçlarına ulaşması. Vatandaşlara önlem olarak maske, temizlik olarak zaten dükkanlarımızı sürekli olarak temizliyoruz.” diyerek vatandaşlara koronavirüs noktasında dikkatli olmaları noktasında çağrıda bulundu.

Şu anda araç fiyatlarında piyasada bir karışıklık olduğunu kaydede Metin, “Fiyatlar yukarı yönde bir artış içinde. Malum pandemiden dolayı ekonomide biraz sıkıntılar var. Şu an 50-70 bin arasındaki araçlar talep görüyor.” şeklinde konuştu.

“Herkes bildiği işi yapsın”

Düzce merkezde yasak olmasına rağmen oto galerilerin çoğaldığını ve bu durum için yetkilileri göreve davet eden Metin, “Bakanlıktan bu merdiven altı diye tabir edilen oto galerilerin kapatılması noktasında önlem almalarını istiyoruz.  Bu site içinde bizim büyük masraflarımız var. Burada benim giderim 15 bin lira, vatandaş çarşı içinde hiçbir gideri yokken araç alıp satıyor ve vergi ödemiyor. Biz burada vergi ödüyoruz, bütün araçlarda KDV ödüyoruz ama vatandaş dışarıda bu işi kendi kayıtsız yapıyor.” diye konuşarak “Herkes bildiği işi yapsın.” dedi.

Cumartesi günü açık oto pazarına gelecek olan vatandaşlara çağrıda bulunan Metin, “Vatandaşlar önlemlerini alsın. Maskesini taksın. Zaten biz burada bütün önlemlerimizi alıyoruz. Burada cumartesi bir yoğunluk bekliyoruz. Ama vatandaşlarımız dikkat etsin birbiriyle tokalaşmasın sosyal mesafe kurallarına uysunlar.” şeklinde konuştu.

“Kısıtlamaların kaldırılması piyasaların düzeleceği anlamına gelmiyor”

Pazar günü sokağa çıkma kısıtlaması olduğu için oto pazarını cumartesi açma kararı aldıklarını kaydeden esnaf Kadir Aras, “Çok bir beklentimiz yok. Bu durum sadece bizim için geçerli değil. Bu pandemi tüm dünyayı etkiledi. Geçen sene bu korona tedbirleri alındığı zaman piyasaya güzel para dağıttılar. Bu seneki alınan kısıtlamalarda vatandaşa o kadar destek sağlamadılar. Geçen senenin korona çıkışı gibi olmaz. Şu an piyasaya bir ana para sürülmezse kimse güzel bir açılış beklemesin. Bu her sektör için geçerli. Kısıtlamaların kaldırılması piyasaların düzeleceği anlamına gelmiyor.” diye konuştu.

“Her zaman bekleriz”

Cumartesi günü için tüm hazırlıklarını yaptıklarını kaydeden Aras, “Dezenfektan ve maske gibi önlemlerimizi aldık. Maskesiz dolaşmıyoruz. Vatandaşın ve kendi sağlını düşünmek zorundayız. Biz de çevremizdekilere zarar vermemek adına kendimizi korumak zorundayız. Bu yüzden elimizden gelen özeni göstermeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımız buyursun gelsin, başımızın üstünde yerleri var. Biz de onları özledik. Her zaman bekleriz.” dedi.

 “Devlet bu kanunu koyduysa buna uymak zorundayız”

Diğer esnaflar gibi son zamanlarda kanuna aykırı çoğalan oto galerilerden dert yanan Aras, “Bizim ülkede birçok kanun için söylüyorum bunu bazı kanunlarda açık var. Herkes bunların açığını kullanarak bir şeyler yapmaya çalışıyor. Devlet bu kanunu koyduysa buna uymak zorundayız. Kanun ve devlet ne diyorsa herkes buna uymak zorunda. Çarşı içinde olan oto galerilere geçen vatandaşlar bakıyor buraya gelen vatandaş bakıyor. O zaman biz neden bu sorumluluklara uyuyoruz.” şeklinde konuştu.

HABER: M. KİLELİ