Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı kapsamında hazırlanan Ulaştırma 2053 Vizyonu'ndan derlenen bilgiye göre, demir yolu taşımacılığı, kalkınmaya ve değişime yönelik küresel anlamdaki etkisini arttırarak sürdürürken emniyet, çevre, enerji ve ekonomik ihtiyaçlara paralel olarak ulaştırma sektörü için de her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Ulaştırma ağı ile Asya ve Avrupa kıtaları arasında bağlantı sağlayan merkezi konumdaki Türkiye'nin demir yolu ulaşımı bu ağ içinde stratejik öneme sahip bulunuyor. Yatırım ödeneği yıldan yıla katlanarak arttırılan demir yolu, sektörler içinde 2023 hedefleriyle Cumhuriyet'in 100. yılında ulaşım sistemine damgasını vurmaya hazırlanıyor. Yük taşımacılığında demir yolunun payı 2019'da yüzde 3,13 ile yaklaşık 33 milyon ton olarak gerçekleşirken bu rakamın 2023'te yüzde 5'i geçerek 55 milyon tona çıkması bekleniyor.

Demir yolunun taşımacılıktaki oranının 2029'da yüzde 11'in üzerine yükselmesi, 2053'te de yaklaşık yüzde 22 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Böylece demir yolunun yük taşımacılığındaki payı 2019'dan 2053'e kadar 7 kat artacak. Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı'na göre, 2053'e kadar 6 bin 196 kilometre hızlı tren hattı, 1474 kilometre konvansiyonel hat, 622 kilometre yüksek hızlı tren hattı ve 262 kilometre çok yüksek hızlı tren hattı olmak üzere 8 bin 554 kilometrelik demir yolu hattının tamamlanması öngörülüyor. Mevcut yüksek hızlı tren hatlarına ilave olarak 2053'e kadar tamamlanacak 622 kilometrelik yüksek hızlı tren hattının 546 kilometresi gelecek yıl bitirilecek. Hızlı tren hatları, 2053'e kadar önemli derecede yaygınlaşacak, hızlı trenlerle bağlı il sayısı 8'den 52'ye çıkacak.  

“Düzce hattı ülke menfaatine “

Hızlı trenlerle bağlı il sayısının 8'den 52'ye çıkacak olması ‘Düzce de güzergaha dahil edilir mi?’ sorusunu yeniden gündeme taşıdı.

Bilindiği gibi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yeni yayımladığı haritada, projeden Mudurnu’nun çıkarılması Ankara-İstanbul hattına Düzce’nin eklenmesi beklentisini artırmıştı.

Konu ile ilgili geçtiğimiz haftalarda Öncü Haber mikrofonuna konuşan projeye Düzce’nin de dahil edilmesi konusunda önemli çalışmalar yürüten Prof. Dr. Ayhan Şamandar, Yüksek Hızlı Tren hattının Düzce’den geçmesinin ülke menfaatine olduğunu söylemişti. Hattın Sakarya, Hendek, Düzce ve Bolu’dan geçmesi durumunda günde 125 bin yolcu hedeflendiğini kaydeden Şamandar, “Ulaştırma Bakanlığımız, Yüksek Hızlı Tren ile ilgili yeni bir harita yayımladı. Bu harita bizi umutlandırdı. Daha önce haritada Ankara’dan Sakarya’ya giden ve Mudurnu üzerinden geçen bir hat vardı. Biz ve Japon hocalarımız defalarca bu konu ile ilgili Ulaştırma Bakanlığı’na gittik, bu trenin Adapazarı’ndan sonra Hendek, Düzce, Bolu üzerinden Ankara’ya gitmesi ülkemiz menfaatine. Bakın biz Düzceliyiz ya; Sayın Bakanımız ilk önce Düzceliler tren istiyor diye algıladı. Ama bu ülke menfaatine. Neden? Mudurnu üzerinden giderse bu güzergâh, bana göre kendisini 100 yılda amorti etmiyor, Japonlara göre ise, hiç amorti etmiyor. Ama bu güzergâh Sakarya, Düzce, Bolu güzergâhından giderse, 20 yılda kendisini amorti ediyor. Yani ülkemiz kazanıyor burada.” şeklinde konuşmuştu. (ÖNCÜ HABER/AA)