Yıllarca Bolu'dan ayrılmak isteyen Düzce, 1999 yılında iki büyük depremle yıkıldıktan sonra il statüsüne kavuşabildi. Yeniden yapılanma sürecinin hızlanması için verilen bu kararla birlikte Türkiye'nin 81. ili Düzce oldu. 9 Aralık 1999 tarihinde Düzce'nin il statüsüne kavuşmasının 20. yıldönümü dolayısıyla Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı bir mesaj yayımladı.

"Günümüzde, birçok yatırım ve proje hali hazırda devam etmektedir"

Düzce'nin 9 Aralık 1999 tarihinde Kanun Hükmünde Kararname ile il statüsüne kavuşturulduğunu anımsatan Vali Dağlı, mesajında şu görüşlere yer verdi: "Türkiye'nin en genç ili olan Düzce’miz, il oluşunun 20. yıldönümünde sahip olduğu doğası, turizmi, ekonomisi, tarımı, eğitimi ve mevcut potansiyelleriyle ulaşmak istediği refah düzeyine doğru sağlam ve emin adımlarla ilerlemektedir. İlimizin sosyal, kültürel, ekonomik ve beşeri yönden daha iyi yerlere gelebilmesini sağlamak üzere kamu kurum ve kuruluşlarımız; özel ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışmalarını, birlik, beraberlik ve uyum içerisinde sürdürmektedir. İlimiz altyapıdan üstyapıya, eğitimden sağlığa, sosyal hizmetlerden spor ve kültür hizmetlerine varıncaya kadar her konuda önemli gelişmeler kaydetmiştir. Günümüzde, birçok yatırım ve proje hali hazırda devam etmektedir. Gelecekte de yapılacak yeni yatırımlar ile birlikte, Düzce’miz çok daha gelişmiş bir şehir haline gelecektir. İlimizi daha güzel ve daha müreffeh günlere taşıma azim ve gayreti içerisinde olmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, Düzce'nin sorunlarının çözümünde bugüne kadar her türlü destek ve katkıda bulunan tüm kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür ediyorum. Mutlu, huzurlu ve refah düzeyi daha yüksek bir gelecek temennisiyle saygı ve sevgiler sunuyorum."
"Düzce'nin yeniden kimliklendirilmesi gerekiyor"

Düzce’nin il oluşunun 20. yıl dönümünü kutlayan İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, “Düzce'nin 50-60 yıl sonrası hesaplanarak, yeniden kimliklendirilmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

İl Başkanı Er, şu görüşleri aktardı: “300 bin nüfuslu bir kenti 3 km bir alana sıkıştıramazsınız. İl merkezinin, hem araç hem de insan yoğunluğundan rahatlatılması gerekiyor. Siz şehirleri kimliklendirirken, her şey elimizin altında olsun mantığı yürüterek bütün kamu binalarını şehrin merkezine insanlarla birlikte sıkıştırırmış oluyorsunuz. 20 yıl önce il statüsüne kavuşmuş Düzce’ye baktığımızda, aslında çok yol kat edememiş, doğru bir planlama yapılarak şehir doğru konumlandırılamamış, bir Düzce görüyoruz. Düzce’de doğru sanayileşmeme yapılamamış. Tarım sanayisi yerine, tarım arazileri, farklı alanlarda kalkınma odaklı olmayan sanayiye açılmış. Şehrin yapılanmasında ki kararsız tutum, trafik sorununun artmasına, insan yoğunluğunun il merkezine sıkışmasına sebep olmuş."
Başkan Er, kentlerin 50- 60 yıl sonrasını hesaplayarak, şehir planlamasında istikrarlı ve işinin ehli insanlarla çalışılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: “Düzce’nin bir 20 yıl daha kaybetme lüksü yoktur. Acilen hak ettiği şehir kimliğine kavuşmalı, doğru sanayileşme, dengeli gelir dağılımı ve doğru bir şehir planlamasıyla kent yeniden kimliklendirilmelidir.”