Hafta içi her sabah, Öncü TV ve 100.2 Radyo Öncü ortak yayınıyla geniş kitlelere ulaşan, Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu “Güne Merhaba” programı, değindiği güncel konuların yanı sıra ayın belirli günlerinde yerel işletmelere konuk oluyor ve Düzce’nin lezzetlerini tanıtıyor.

Düzce’ye özgü lezzetlerin sunulduğu Evcek Atlı Spor Kulübü ve Yaşam Alanı içerisindeki restaurantta yapılan çekimlerde Üstüner, hem izleyenleri, hem de dinleyenleri için birbirinden farklı yemek tarifleri aldı.

“Aşçıların en büyük sıkıntısı saygınlık”

Aynı zamanda Düzce Aşçılar Derneği Başkanı olan Evcek Atlı Spor Kulübü ve Yaşam Alanı Restaurant Şefi Ekrem Karabulut, programda Düzce’deki aşçıların yaşadığı sıkıntılara değindi. Karabulut, “Aşçıların en büyük sıkıntısı, bize göre saygınlık. Saygınlık kazanmadığı içinde sıradan insanlarla bir farkları olmadığı için istedikleri değeri göremiyorlar. Ama bu birazda aşçılarımızdan kaynaklanıyor. Aşçılarımız, düzgün giyinemiyorsa, günlük tıraşını olamıyorsa, konuşma adapları doğru değilse, ister istemez normal sıradan bir davranışa maruz kalıyorlar. Düzce ile diğer şehirleri kıyasladığınızda, Düzce’yi dolaştığınız zaman bakıyorsunuz bir aşçımız kazak ile döner kesiyor, bir aşçımız, kazakla pide yapıyor veya bir aşçımız kazakla yemek ocağının başına geçmiş. Bu Düzce adına kriter olarak çok düşük bir potansiyel. Biz de olabildiğince aşçılarımıza saygınlık kazandırıp ve olabildiğince en iyi hizmeti sağlayabilmek. Çünkü yüksek seviyedeki insanlar her zaman bir restorana gidip yemek yiyebilir, ama asgari ücretle çalışan bir insan ayda bir kere veya iki kere gidip yemek yiyebiliyor ve gittiği zaman da ister istemez en iyi hizmeti almak istiyor. Karşısında istediği hizmeti alamadığı zaman, ister istemez pişmanlık duyuyor. İnsanlarımızın bu pişmanlığı duymaması için biz sıfır noktasından en yüksek noktaya kadar, elimizden geldiği kadar hem eğitim, hem de öğretim fırsatı açısından elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede tek başına yapabileceğimiz bir sistem değil bu. Bunun için Düzce Belediyesi’nin, Düzce Valiliği’nin, Düzce Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün, Düzce Tarım İl Müdürlüğü’nün, Düzce Üniversitesi’nin ve bu konuya hakim olan bütün birimlerin birleşip bu konuya el atmaları gerekiyor.” dedi.   

“Düzce karma bir şehir”

Düzce’nin kültürel bakımdan karma bir şehir olduğuna dikkat çeken Karabulut, amaçlarının ise Düzce’ye özgü lezzetlerin ortaya çıkartılması olduğunu söyleyerek, “Düzce karma bir şehir, her ilden, her ülkeden insanların toplandığı bir şehir. Biz her kültüre göre yemek yapmaya çalışırsak, o zaman Düzce’nin hiçbir anlamı kalmaz. Biz onun dışına çıkmak istiyoruz, bizim amacımız şu; Biz Düzce çiftçisinin, Düzce üreticisinin, Düzce işletmecisinin yaptığı bir menü kurmak istiyoruz. Bizim Düzce’ye bir faydamız yoksa bunun bir anlamı yok. Onun için de bizim hedefimiz Düzce üreticisinin, Düzce çiftçisinin ürettiği ürünlerden mamulleri yapıp, bunu gelen misafirlerimize tanıtıp, onların beğenisini alan ürünleri sofralarımıza taşımak istiyoruz. Bizim şu anda en büyük sıkıntımız, bizim daha çok menülerimizin yüzde 80’inin hammaddeleri dışarıdan geliyor. Bu para akışının ister istemez dışarıya akmasını sağlıyor. Biz kültürel olarak Dünyanın en iyi aşçılarına sahip olan bir ülkeyiz. Bunu yurtdışına çıktığınız zaman çok iyi anlayabiliyorsunuz. Başka ülkenin aşçıları 500 – 600 Euro’ya iş bulamazken, Türkler 4 bin – 5 bin Euro maaş alabiliyor.” diye konuştu.

Özçiftçi: Düzce’ye özgü bir şeyler yapmaya çalışıyoruz

Evcek Atlı Spor Kulübü ve Yaşam Alanı işletmecisi Muharrem Özçiftçi ise, Düzce’ye özgü lezzetleri tanıtacaklarını ifade ederek, “Bizim hedefimiz, Düzce’ye özgü yemekler yapmak. Ekrem şefte, benim çocukluğundan beri tanıdığım birisi. Kendisini çok geliştirdi. Onun da hedefleri vardı. Onunla birlikte Düzce’ye özgü bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Mutfağımızı ona teslim ettik. Düzce’ye özgü değişik lezzetleri tanıtacağız. Biz bu işi ticari olarak yapmıyoruz. Biz Atçılık Spor Kulübü’nü de açarken, olaya ticari olarak bakmadık. Çünkü atçılık bizim eski mesleğimiz, babadan kalma mesleğimiz. Zaten federasyonun da resmi üyesi olduk.” açıklamasında bulundu.

HABER: Savaş ARI