"Kardeşlik teşkilatı" olarak da bilinen, cömertliğin, yiğitliğin, fedakarlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlakın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı Ahilik teşkilatı (Esnaf Teşkilatı), Ahi Evran-ı Veli tarafından 1200'lü yıllarda kuruldu.

Ahiler, Anadolu'daki geçit noktalarında kurdukları han ve zaviyelerde yolculara inanç ayrımı gözetmeksizin hizmet ederek, teşkilatlanmalarını sürdürdü, Türklerin Anadolu'da göçebe hayattan yerleşik hayata geçmesine dolaylı olarak imkan sağladı.

Ahi zaviyeleri, sadece şehirlerde değil, en ücra köylerde, bir günlük yolculuk sonucu ulaşılabilecek mesafelerde konaklama yeri olarak tasarlandı.

Mesleğinin erbabı, varlıklı, hayırsever kişiler tarafından Büyük Selçuklu Devleti zamanında kurulmaya başlanan, Osmanlı döneminde de devam eden zaviyeler, yolculara, misafirlere yiyecek, yatacak yer sağlayan yerler olarak hizmet verdi.

Esnafın organize edildiği Ahilik teşkilatında, 13. yüzyıldan itibaren esnafın gündüzleri usta-çırak ilişkisi içinde yetiştirilmesi için eğitim ve savunma talimleri, akşamları da Ahi zaviyelerinde dini ve ahlaki bilgi verildi.

Ahilik Haftası Düzce’de çeşitli etkinliklerle kutlanacak

35. Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında, tüm yurtta olduğu gibi Düzce’de de tören düzenlenecek. Düzce Valiliği koordinesinde düzenlenecek törenler, yarın saat 10:00 da Düzce Belediye Meydanından, Anıtpark Meydanına kadar Düzce Belediyesi Mehter Takımı öncülüğünde yürüyüş korteji ile başlayacak. Anıtpark’ta Atatürk Anıtına Çelenk sunumu ve ardından saygı duruşu İstiklal Marşı’nın okunması ile devam edecek olan törenler, hafta boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek.