Türkiye’de yeni tip koronavirüs salgınıyla geçen 18 ay geride kalırken normalleşme adımlarının atılmaya başladığı 1 Temmuz’dan bu yana vaka ve vefat sayılarında artış yaşanıyor. 16 Eylül günü ülke genelinde vaka sayıları 29 bin sınırına dayanırken 262 vatandaş daha COVİD-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

VAKA VE VEFAT GÜNBEGÜN ARTIYOR

Düzce sokaklarında salgın yokmuşçasına maskesiz ve mesafesiz gezinenlerle, aşı karşıtlarının bilim dışı propagandasına kapılarak aşısını yaptırmayanlar nedeniyle vaka ve vefat sayıları günbegün artmaya devam ediyor. Düzce’de de tam normalleşmenin başladığı temmuz başından bu yana 6’ya katlanan vakalar haftalık vaka tablosuna yansımıştı. 4-10 Eylül haftasında Düzce’de 812 kişinin daha yeni tip koronavirüse yakalandığı tespit edildi.

GÜNLÜK VAKA 133

Salgın şüphesiyle pandemi aciline başvuruların artarak sürdüğü Düzce’de 16 Eylül günü 133 vatandaşa daha yeni tip koronavirüs teşhisi konularak karantina süreçleri ile tedavilerine başlandı. Mart 2020’den bu yana COVİD-19 ile enfekte olanların sayısı 46 bin 295 oldu.

25 KİŞİ YOĞUN BAKIMDA

Ölümcül salgına yakalanan ve durumları ağır seyreden 2 kişinin daha son bir haftada yaşamını yitirmesiyle toplam kayıplar 213’e ulaştı. Vakalarla birlikte artan aktif hasta sayısı da bin 812’ye çıktı. Hastalığı ağır geçiren 25 kişinin pandemi yoğun bakım servislerinde tedavileri sürerken, tedaviye cevap vermeyen 12 hasta ise entübe edildi. Kritik verilerde mayıs başı seviyelerine geri dönüldü.

MASKESİZLER VE AŞI KARŞITLARI SÜRECİ BALTALIYOR

Kısmi ve tam kapanma kararlarıyla günlük vaka sayısının 20’nin altına düşürüldüğü ve uzunca bir süre vefatın yaşanmadığı Düzce’de durdurulamayan bu artış elde edilen kazanımları tehdit ediyor. Okullarından uzak kalan öğrenciler 1,5 yılın ardından sınıflarına kavuşmuşken; kafe, restoran ve diğer işyerleri kısıtlamasız hizmet verir hale gelmişken toplu alanlara maskesiz girenlerle aşı karşıtları süreci baltalıyor. Kısıtlamasız hayatın sürdürülebilmesi ve salgın riskinin ortadan kalması için iki doz aşı ile birlikte maske, mesafe ve temizlik kurallarına tam uyum gerekiyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN