Düzce Valiliği tarafından fındık hasadı zamanında Düzce’ye gelen tarım işçilerine yönelik Çalışma Grubu Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Vali Yardımcısı Abdülgani Mağ, Düzce Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ferhat Acar, Akçakoca Kaymakamı Yasin Öztürk, Kaynaşlı Kaymakamı Cemal Demiryürek, Çilimli Kaymakam Vekili Sinan Korkmaz ile ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Düzce’de çalışmak üzere fındık hasadı zamanında gelen mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşulları, barınma, çocuklarının eğitimi ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla oluşturulan çalışma grubu Düzce Valiliği Toplantı Salonu’nda bir araya geldi.

Toplantıda alınan kararlara ilişkin valilikten yapılan bilgilendirmede şunlar kaydedildi:

“Mevsimlik tarım işçilerinin barınma, iş görecekleri tarım alanlarına taşınma, çocukların eğitim ve diğer temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yapılacak çalışmalarının bir plan dâhilinde gerçekleştirilmesi, paydaş kurum ve kuruluşların yetki ve sorumluluk alanlarındaki görevlerini eksiksiz olarak yerine getirmesi ve yapılacak bu çalışmaların projenin amacına uygun şekilde tamamlanması hedefleniyor.

Bu yıl rekoltenin yüksek olacağı düşünülüyor

Düzce’de 2018 fındık sezonunda mevsimlik fındık işçisi olarak 12 bin civarında fındık işçisi çalışmak için gelmiş ve bunların 2 bini 16 yaşından küçük çocuklardan oluştuğu görüldü. Bu yıl fındık rekoltesinin yüksek olması da dikkate alındığında bu sayıda en az yüzde 10-15 dolaylarında bir artış olacağı bekleniyor.

Çocuklar için faaliyetler düzenlenecek

16 yaşından küçük çocukların tarım işçisi olarak çalıştırılmasının önlenerek; akademik, sportif, kültürel olarak hazırlanan karma bir eğitim programına 2018 yılında yapıldığı gibi dâhil edilmesi planlanıyor. Bu amaçla kurulan eğitim merkezlerinde çocuklara akademik eğitim yanında sosyal, sportif ve kültürel alanlarda faaliyetler düzenlenecek.

Denetimler arttırılacak

Ayrıca işçilerin çalışacakları tarım alanlarına konaklama yerlerinden taşınması sürecinin başta kolluk kuvvetleri olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından takip edilerek, tehlike arz edecek, risk oluşturacak şekilde tarım araçlarıyla işçilerin taşınmasının önüne geçilecek. Bu konuda yapılan denetim ve kontroller arttırılacak.  

Çocuk işçiliği önlenecek

Ülkemizde tarım işçilerinin yarısını mevsimlik tarım işçilerinin oluşturduğu göz önünde bulundurularak yapılan sistemli çalışmalar neticesinde başta kötü şartlardaki çocuk işçiliğinin önlenmesi, mevsimlik tarım işçilerinin barınma, taşıma, güvenlik, eğitim ve sosyal ihtiyaçların giderilmesi için yapıcı çalışmalar devam ediyor. Yapılan çalışmaların amacına ulaşması mevsimlik tarım işçilerinin insani şartlarda çalıştırılmasının sağlanması ve kötü şartlarda çalıştırılan çocuk işçiliğinin tamamen önlenmesi en nihai hedefimizdir.’  

Haber: H. DURNA