Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Düzce tarımı ile çiftçilerin sorun ve beklentileri hakkında ilgili bakanlıklara iletilmek üzere İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ramazan Öztürk’ten bilgiler aldı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar başkanlığındaki İl Koordinasyon Kurulu Başkanlarıyla Toplantısı’nda sektördeki son gelişmeler, yapılması gerekenler ve çözüm için yol haritası değerlendirildi. Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk de İl Koordinasyon Kurulu Başkanı olarak Düzceli çiftçilerin sorunlarını Başkan Bayraktar’a iletti.

Çiftçilerin sorunlarıyla yakından ilgilendiği için Düzceli çiftçiler adına Bayraktar’a teşekkür eden Öztürk, “Hükümetimize fındık alımını, 30 Nisan tarihine kadar uzattığınızdan dolayı teşekkür eder çiftçilerimizin memnuniyetini belirtmek isterim. Sayın Genel Başkanım oda başkanlarımız ve yönetim kurulu üyelerimiz ile yaptığım istişareler doğrultasında ilimizdeki sorunlar şu şekildedir.” diyerek Düzceli çiftçilerin sorunlarını sıraladı.

“PANDEMİDE HÜKÜMET ÇİFTÇİLERE DESTEK OLMADI”

Öztürk, “Pandemi sürecinde bütün meslek kuruluşu üyelerine bir şekilde ekonomik destek adı altında hükümet olarak maddi destek verilmiş ancak biz çiftçiler olarak COVİD-19 salgını nedeniyle devletimizden herhangi bir maddi destek almamış ve inadına tarım pandemiye rağmen üretim diyerek ülkemiz insanının gıdasını temin etmek üzere ahırlarımızda, kümeslerimizde, tarlamızda ve seralarımızda üretime ara vermeden devam etmişiz.” ifadelerini kullandı.

“BANKALARA OLAN BORÇLAR 3 YIL TAKSİTLENDİRİLSİN”

Öztürk, “Hiç değilse bu faaliyetlerimizi sürdürmek üzere Tarım Kredi ve Ziraat Bankası’na, özel bankalara olan çiftçi borçlarının bir sefere mahsus olmak üzere makul faiz oranı ile biriken borçların en az 3 yıl olmak üzere taksitlendirilmesi büyük arzu ve isteğimizdir. Genel merkezimizin de girişim ve katkıları ile çözüm istenmektedir.” cümlelerini kullandı.

“KREDİ VERMEMEK İÇİN NE KADAR ZORLUK VARSA ÖNÜMÜZE ÇIKARTIYORLAR”

Öztürk konuşmasına şöyle devam etti:

“Genel Başkanım, çiftçilerimizden ve oda başkanlarından gelen şikâyetlerin başında Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası sorunları gelmektedir. Tarım Kredi faiz oranlarının çok yüksek oluşu ödeme kolaylığı gösterilmemesi sonucu TARSİM yapılmadan kredi verilmediği sonuç olarak bir tarım kredi bu tarihlerde 300.000 TL ciro yaparken bugün 30.000 TL zor toplamaktadır. Yine Ziraat Bankaları çiftçiye kredi vermemek için ne kadar zorluk varsa önümüze çıkartıyor. Çiftçi yem kredisi bile istese hayvan sigortası isteniyor, kısaca kimse kredi alamıyor.

“BAĞ-KUR VE TARIM SİGORTA PRİMLERİ ÇOK YÜKSEK”

Genel Başkanım, çiftçilerimiz Tarım BAĞ-KUR’u ve tarım sigorta primlerinin çok yüksek olduğu yönünde şikâyetlerin çokluğu dikkat çekmektedir. Bu sorunların üstesinden gelebilmek için çözüm Tarım Kredi ve Ziraat Bankasının çıkacak kanunla uzun vade faizsiz olarak ertelenmesi, yıllara bölünmesi gerekmektedir. Ayrıca tohum desteğinin bütün ülkeye yayılması gerekmektedir.

“DÜZCE’DE TARIM ALANLARI İMARA AÇILIYOR, FABRİKA YAPILIYOR”

Bilindiği üzere bazı vilayetlere veriliyordu. Düzce’de tarım alanlarının ve sanayi alanlarının imara ve fabrika yapımına açılması büyük sorun teşkil etmektedir. Tarım alanlarının imara açılmaması için valiliklere ve belediye başkanlarına genelge ile bildirilmesi gerekmektedir.

“2021 ÇİFTÇİLER İÇİN DAHA ZOR GEÇECEK”

Bilindiği üzere tüm Türkiye olduğu gibi Düzce ilinde de kurak bir yazın ardından kurak bir kış mevsimi geçirmekteyiz. Ekmiş olduğumuz ürünler de çimlenme sorunu ile karşı karşıyayız. Bu da 2021 yılının çiftçilerimiz için daha zor geçeceği anlamına gelmektedir.

“SAMAN VE YEM FİYATLARI YÜZDE 40 ARTTI”

Sayın Genel Başkanım yine hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin durumu çok vahimdir. Et kesiminin 40 TL den 34 TL’ye düşmesi saman ve yem fiyatlarını yüzde 40'lara varan artış göstermesi yani maliyet artışları, çiftçiliğin cazibesini ortadan kaldırmıştır. Bu şartlarda tarım kesiminin nasıl ayakta kalacağını büyüklerimizin takdirine bırakıyor ve saygılarımı sunuyorum.”