Düzce’nin il oluşunun 23. yıl dönümü, il statüsü kazandığı 1999 yılını, depremleri ve sonrasında yaşananları akıllara getirdi. 23 yıl sonra 23 Kasım’da kendini hatırlatan deprem ve buruk tesadüf dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce’nin depreme hazırlıklı, bilinçli ve şehirleşmesini deprem yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Başkan Özlü mesajında şu ifadelere yer verdi:

“9 Aralık bizim için çok önemli bir tarihtir. Düzce, ülkemizin en genç ve en hızlı gelişen ili olarak her kesimin dikkatini üzerine çekmektedir. İl statüsü kazandığımız 23 yıl öncesi bizim için her anlamda milat olmuştur. Bu süre içinde Düzce; yaşanan iki depremden ders çıkarmış, kentsel dönüşüm çalışmaları, yatay mimari anlayışı ve depreme dayanıklı yapılarla konut stokunu %80 oranında yenilemiştir. Aslında Düzce’miz, Türkiye’ye rol model olmalıdır. 23 Kasım’da yaşadığımız depremde konutları yenilemenin, sağlam yapılaşmanın ve yatay mimarinin ne kadar önemli olduğu gördük. Hiç yıkım olmaması bizim için sevindirici oldu. İl statüsü kazanmamız buruk bir sebeple gerçekleşmiş olsa da Düzce o günden bu yana büyük gelişme kat etti. Bunu doğal güzelliklerini, tarihi dokusunu turizme kazandırarak, sanayisi ve üretim tesisleri ile istihdama verdiği katkıdan çok rahat gözlemleyebiliriz. Burası Ankara ve İstanbul’un tam ortasında, müthiş bir ivme ile gelişmeye devam eden bir noktadır. Düzce bizim evimizdir. Bu vesile ile tekraren söylemek isterim; deprem ülkemizin bir gerçeğidir, tedbirlerimizi sıkı alarak yaşantımızı normal akışında sürdürmeliyiz. Yerel yönetim olarak biz, sorumluluğumuz altında olan her detayı titizlikle takip etmeye devam ediyoruz, doğru şehirleşmeyi temin etmek için gayretimizi sürdürüyoruz. Bu görüş ve düşüncelerle en genç ilimiz, Düzce’mizin 23’üncü yılını hep birlikte daha güzel günler yaşayarak geçirmeyi diliyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.”

Öte yandan AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir Düzce’nin il oluşunun 23 yılı münasebetiyle basın açıklaması yaptı. Keşir yaptığı açıklamada, Düzce’nin sanayisinin yeni alanlara açılması için yoğun bir talep olduğunu ve yaşanan deprem sonrasında yeni bina stoklarına gittiklerini açıklamalarına yer verdi.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Keşir, yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri belirtti:

Ülkemizin en genç, en dinamik şehri Düzce’mizin 23. yaşı kutlu olsun.

“9 Aralık 1999’da il olan Düzcemiz için büyük hayallerimiz var. Şehrimiz; tarihi, turizmi ve sanayisiyle tercih edilen bir ildir. Özellikle sanayi anlamında yeni alanların açılması için yoğun talepler var.  Biz de bu gelişime hizmet etmek için heyecanla projeler yürütüyoruz.

Konuralp beyin Osmanlı topraklarına kattığı Düzce, son 20 yılda AK Parti ile inşa olan bir şehirdir. 3 ay arayla yaşadığı 2 büyük depremde büyük yaralar almış, enkazından yeniden doğmuştur. İl statüsüne kavuşması ve Genel başkanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde her alanda yatırımlarla desteklediğimiz şehrimiz cazibe merkezi hâline gelmiştir.”

“Şehrimiz depreme en hazır illerden biridir”

“Şehrin yarısından fazlasının zarar gördüğü deprem sonrası bina stoğunda hızlı bir iyileştirme sürecine girdik. Sonradan yapılanlarla birlikte yüzde 75 oranında yenilenme sağladık. Ülkemizde örnek bir dönüşüm yaşayan şehrimiz, depreme en hazır illerden biridir. 23 Kasım’da yaşadığımız 5.9 büyüklüğündeki deprem bunu teyit etmiştir. Tek bir can kaybı yaşamamamız, enkaz kaldırmamamız bizi hem sevindirmiş hem de doğru işler yaptığımızı ortaya koymuştur.

12 Kasım 199’da yaşan depremde yerle bir olan sağlık altyapısını güçlendirmek için önemli yatırımlar yaptık. Yıkılan Düzce Devlet Hastanemizi yeniden inşa ettik. Yığılca, Kaynaşlı, Gümüşova, Gölyaka, Çilimli Devlet Hastanelerimiz ile ihtiyaç duyulan her bölgede sağlık tesisleri ve 112 sağlık istasyonları açarak hemşehrilerimizin hizmetine sunduk. İhtiyaç alanlarına yönelik doktor ve sağlık çalışanı atamalarıyla da hizmet kalitesini artırmaya devam ediyoruz.”

“Düzce ilçelerin tamamında doğalgaz kullanan iki ilden biri”

“İlimizin 2 bin 800 km olan yol ağının 1.540 km’sini nitelikli hâle getirdik. Köy grup yollarımızın neredeyse tamamını, sıcak asfaltla kapladık. Düzce, artık ilçelerinin tamamında doğalgaz kullanılan iki ilden biri.

2021 yıl itibarıyla, OSB’lerdeki üretimle 155 ülkeye ihracat yapıyoruz. Sanayiden ticarete, sağlıktan turizme gelişen büyüyen potansiyeli ile şehrimiz her geçen gün bir adım öne çıkıyor.”

“Şehrimizin turizm potansiyelinin farkındayız”

“Düzce; tarihi, yeşili, mavisiyle doğa harikası… Genç üniversitesi ile uluslararası başarılara imza atan bir eğitim, turizm ve kültür kentidir. Demografik çeşitliliğimiz, gastronomimiz ve lojistik açıdan kıymetli bir noktada bulunuşumuz en büyük zenginliklerimizden... Tarihi M.Ö 3 binli yıllara dayanan “Konuralp Antik Kenti” şehrimize değer katan bir başka güzellik. Şehrimizin turizm potansiyelinin farkındayız, bilinirliği artırmak için çalışmaya devam edeceğiz.

Millet bahçesi, sıfır atık tesisi, hayvan barınağı ve ulaşım master planıyla modern şehircilik örneği sergiledik.  Çocukların, gençlerin, kadınların, hemşehrilerimizin mutlu ve huzurlu bir kent yaşantısı sürmeleri için durmak yok, çalışmaya devam.

Geçmişten günümüze bu şehir için emek veren, alın teri döken, taş üstüne taş koyan herkesi şükranla anıyor; Düzcemizin il oluşunun 23. yılını kutluyorum. “

Editör- Nalan Tayyar