Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün göreve başlamasıyla birlikte, yıllardır hem sanayi esnafının, hem de konut sakinlerinin şikayetlerine konu olan eski sanayi çarşısı için, düğmeye basılmıştı. 1970’li yıllarda kurulan ve bugün şehir merkezinde köhnemiş yapıları ile dikkat çeken Eski Sanayi Çarşısı Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili hem mülk sahiplerinin, hem de esnafların kafalarındaki soru işaretleri devam ediyor.

Öncü Haber ekibi, Eski Sanayi Çarşısı Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili hem mülk sahibi, hem de esnafların nabzını tuttu.  

Proje ile ilgili kendilerinin detaylı bilgilendirilmediğini savunan mülk sahibi ve esnaflar, bu konuda yetkililerin kendilerini detaylı bir şekilde aydınlatmasını istedi. Projede özellikle kiracıların mağdur edileceği yönünde şüphelerinin olduğunu öne süren esnaflar, “Birilerinin gelip bu konuları bizlere anlatması lazım” dedi.

Kiracı: “Genelde dükkan sahipleri ile görüşüyorlar, kiracılarla görüşmüyorlar”

Kiracıların durumunun ne olacağı ile ilgili kendilerine bilgi veren bir yetkilinin olmadığını kaydeden Selami Atasoy isimli esnaf,  “Yeni sanayi sitesine yapılacak işyerleri için başvuru yaptık, inşallah çıkar bize. Bakalım; süreç ne olacak, nasıl gidecek? Yani, taşınırsa buradan gideceğiz. Buradan gitmesi de çok iyi olacak, çünkü burası Düzce’nin yıllardır kanayan bir yarası. Oraya gitmek bizim için daha iyi olacak. Zaten burası şehrin göbeğinde kalmış bir yer, çok da hoş görünmüyor. Bizim için de dar, diğer tarafa bizim için geniş bir yer yapılırsa, daha iyi olur. Bizim buradaki işyerimiz 110 metre kare, ama orada ne olacak bilmiyoruz. Çünkü o konuda bir bilgimiz yok. Atıyorum ‘herkese bu kadar vereceğiz mi?’ diyorlar, ‘senin bu kadar yerin var, sana bu kadar yer vereceğiz mi diyorlar?’ biz bunları bilmiyoruz. Esnaflar açısından bu konudaki belirsizlik devam ediyor. Bizi de bu konuda bilgilendiren kimse yok zaten. Biz henüz kimse ile görüşmedik, kiracı olduğumuz için. Genelde mal sahipleri ile görüşüyorlar, bizimle görüşmüyorlar. Biz kiracı olarak mağdur mu olacağız, yoksa daha mı karlı olacağız, bu konuda bir bilgilendirme yapılmadı bizlere. Bunu kiracılara da bir anlatmaları lazım, ama gelen ve giden kimse olmadı. Biz bu konuda muzdarip olduk. Birilerinin gelip bu konuları bizlere de anlatması lazım” diye konuştu.

Mülk Sahibi: “Ben buradaki işyerimin değerinde yer istiyorum. Henüz kimse ile görüşmedim”

“Benim talebim; benim buradaki işyerim 100 metrekare mesela, ben oradan aynı metrekare de yer isterim. Yani buradaki değerine göre isterim işyerimi” diyen mülk sahibi Recai Gül de,  “Bizim işyerlerimiz ile ilgili henüz hiçbir şey görüşülmedi, bize bir şey sunulmadı. Burada çoğu esnafın kentsel dönüşüm için imza verdiğini söylüyorlar, ama bize bir şey söylemedikleri için biz de gitmedik, imza veremdik yani. Tabii ne olduğunu bilmediğimiz için, gelip de bize bir şey söyleyen olmadı. Ne olur, ne gider ne olduğunu bizde bilmiyoruz tabii ki.  Özellikle kiracı arkadaşlarımız çok mağdur. Çünkü onlalar hiçbir şey görüşülmedi. İmzalarda yüzde 51’i geçtiği zaman, burasını kaldıracaklar diyorlar, bu insanları tedirgin ediyorlar. Ne olduğu belli değil yani henüz. Bir de şöyle bir şey var; bizim babalarımız çok eskiden gelmiş, bizim bir ismimiz var. İsim de çok önemli. Şimdi bizi buradan alacaksın, öbür tarafa götüreceksin, bizim babadan kalma bir ismimiz var, o ne olacak? Adam benim işyerimi, öbür tarafta nerede bulacak? Merkezde iyi bilinen bir esnafı kaldır bakalım, senden ne kadar para isteyecek? Bizim de öyle olmamız lazım yani. Burası benim için çok değerli bir yer. Kentsel dönüşümdeki belirsizlik, benim için devam ediyor tabii. Kimin ne söylediği belli değil, herkes farklı bir şey söylüyor. Yani birisi ‘verdim’ diyor, kimisi ‘hayır vermedim, bekliyorum’ diyor. Kimin ne yaptığı belli değil yani. Elbette burasının Düzce şehir merkezinin içinde kalması, iyi bir şey değil. Elbette burasını kaldırıp, bize iyi bir işyerleri sunulursa, herkes tabii ki imza verir” şeklinde konuştu

“Bize sadece yeni işyerlerinin yapılacağı söylendi, başka bilgimiz yok”

Proje hakkında kendilerine bilgilendirme yapılmadığını dile getiren kiracı esnaf Emrah Öz ise, “Bizim yerlerimiz yapılsın, herkes geçtikten sonra elbette bizde geçeriz, bu konuda bir sıkıntımız yok. Bizimle henüz bir görüşme yapılmadı. Sadece Esnaf Odası bize yeni işyerlerinin oraya yapılacağını söyledi. Ben gerçi burada kiracıyım. Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili de başka bir bilgi yok.” açıklamalarında bulundu.