Öncü TV’nin 27. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla medya grubumuzu ziyaret eden Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce’ye modern kentleşmede sınıf atlattıracak büyük yatırımlar hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Düzce’nin kalbi konumundaki İstanbul Caddesi ve Cedidiye Meydanı’nda koordineli şekilde yürütülecek düzenleme çalışmalarının detaylarını ilk kez Öncü mikrofonuna açıklayan Başkan Özlü, 1 yıldır titizlikle üzerinde çalıştıkları proje hakkında şöyle konuştu:

Tabelalar kalkacak, 3 renk tercihi olacak

“Şimdi valilikten belediye meydanına olan kesim aslında Düzce’nin kalbi Düzce’nin merkezi. Bir tarafta valilik millet bahçesi devamında İstanbul Caddesi ve onun sonunda da Cedidiye Meydanı. Şimdi biz bu üç kesimi birlikte ele alıyoruz. Yani millet bahçesinden Cedidiye Meydanı’na olan kesimi Düzce’nin kalbi olan kesimi bir bütün olarak düşünüyoruz. Ve bunun içende geçen yıl projeler hazırladık. Şöyle ifade edeyim: millet bahçesi, yani valiliğin oradan başlayalım, millet bahçesi etrafındaki binalar, İstanbul Caddesi’nde yanındaki binalar ve yine Cedidiye Meydanı’nda kalan yerdeki binaların tamamı için cephe giydirmesi yapılacak. Bunların projelerini hazırladık. Önce bankalardan başlıyoruz. Bankalara tebliğ ettik. Binalarınızın cephesini bu şekilde yenileyin diye. 3 renk tercih ettik. Ve bütün buradaki tabelalar kalkacak. Bunlar için tanıtım panoları hazırladık. Sadece giriş katında pano olacak. Ve dükkânların zemini belediyemiz tarafından yapılacak. Doğal taş ile döşenecek. Bina cephe giydirmelerini vatandaşlarımız kendi bina sahipleri yapacaklar.”

“Düzce’nin kalbi çok nezih bir mekân haline gelecek”

Söz konusu çalışmalarla Düzce şehir merkezinin bütünlük arz eden çok nezih bir bölge halini alacağını vurgulayan Özlü, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Sadece Cedidiye Meydanı olarak bakmayalım. Cedidiye Meydanı, İstanbul Caddesi, bu cadde üzerindeki binaların cephe giydirmesi ve Cedidiye Meydanı’nda bir otopark olacak. Ve klasik günümüz şartlarına uyarlanmış şekilde bir ticari merkez, bir çarşı konumuna gelecek. Caminin yenilenmesi ve özellikle minarelerinin aslına uygun şekilde inşa edilmesi altta bir otopark ve meydan düzenlenmesi ile birlikte millet bahçesi. Bu bölge yaklaşık 1 km’dir. Düzce’nin kalbi çok nezih bir mekân haline gelecek. Bunun projelendirmesini 1 yıldır çalışıyoruz. Projelendirmesi bitti. İnşallah bugünlerde kazmayı vuracağız. Öncelikle şunu ifade edeyim. Buradaki bitki dokusunda çalıştık. Bu bitki dokusunu ağaçları. Özellikle orman fakültemizle beraber çalıştık. Onların raporları var. Danışan firmamızla çalıştık. Bu ağaçlardan bu bölgeye uygun olanları kesmeyeceğiz, bunları çıkaracağız, kökünden çıkaracağız. Bunları Asar Suyu’nun kenarında veya Melen’in kenarındaki bir bölgeye nakledeceğiz. Buraya daha çok yapraklarını dökmeyen manolya cinsi ağaçlar dikeceğiz. Ve yine buraya yazın kırmızı çiçekler açan ağaçlar getireceğiz. Bunları seçtik. Dolasıyla önümüzdeki günlerde ilk iş olarak ağaçların naklini yapacağız. İstanbul Caddesi üzerindeki ağaçlar Cedidiye Meydanı’na kadar olan kısım için söylüyorum.

1 ay içinde tamamlanacak

Bir danışmanlık mimarlık firması ile çalıştığımız nihayete erdirdiğimiz bir proje oldu. Uygulamasını bu sene yapacağız. Ve şunu ifade edeyim; bu projenin başlangıcı ve bitişi arasındaki yani özellikle İstanbul Caddesi üzerindeki esnafı mağdur etmemek için 24 saat esaslı çalışacağız. Bunu 10 gün ile 30 gün arasındaki bir sürede tamamlayacağız. Zemin için söylüyorum. Bunu tamamlayacağız. Doğal taş olacak zemin. Doğal taş kendi ürettiğimiz. Beltaş’ın ürettiği taşları kullanacağız. Ben bu sene bu projeyi bitireceğimizi sizlerle paylaşmak isteriz.”

Millet Bahçesi 1. Etap 30 Nisan’da bitecek

Avni Akyol ve İnönü parkları ile Anıtpark Meydanı’nı kapsayan Millet Bahçesi 1. Etap Projesi’nin hızla devam ettiğini aktaran Başkan Özlü, şunları kaydetti:

“Millet bahçesi projesi devam ediyor. Onun süresi 300 gündü. 300 gün 30 Nisan’da bitiyor. İnşallah zamanında süresi içerisinde bitecek. Altyapısı çok uzun zaman aldı. Orada biliyorsunuz bir su deposu inşa edildi ve yine orada bir kafe kütüphane inşa edildi. Zaman zaman bana soruyorlar “Ya bu bina çok büyük değil mi?” diye. Hayır o bina parkın imar kurallarına göre müsaade edilen yapılaşma sınırları içerisinde yani toplam alanın yüzde 3’ünü geçmeyen bir binadır. 200 metre kare civarında bir binadır. Orası kafe ve kütüphane nezih bir bölge. Bir alan olacak.”

“Biz 40 defa düşünüp 1 adım atıyoruz”

Düzce’nin ikinci kentsel dönüşüm projesi olacak Eski Sanayi Çarşısı Dönüşümü çalışmaları hakkında da önemli bilgiler paylaşan Özlü, yine bilinmeyen birçok detayı Öncü Haber’e açıkladı.

Özlü, “Canan Hanım emin olun biz 40 defa düşünüp 1 adım atıyoruz. Hesaplıyoruz, dikkatle çalışıyoruz. Tekrarlıyoruz, öyle adım atıyoruz. Şimdi Millet Bahçesi az önce bahsettiğim proje. Millet Bahçesi, Anıtpark’tan Cedidiye Meydanı’na kadar. Burasına inşallah bu sene bitireceğiz. 2. aşaması Millet Bahçesi 2. etap yani stadın olduğu yer. Bu sene Kasım ayı gibi oraya gireceğiz. Çünkü Mustafa Mustafa Kemal Ortaokulu var orada. O ortaokulu taşıyacağımız okul şu an yapılıyor. Düzceli iş adamı, Düzce Cam’ın sahibi Kasım Aktaş sağ olsun, o inşaatı üstlendi, yapılıyor. Şimdi Millet Bahçesi 2. etap stadın olduğu yer olacak. Orası yaklaşık 52 dönüm. Asker şubesini saymıyoruz. 52 dönüm orada yeşil bir alan oluşturacağız. Onun hemen yanında, eski sanayi çarşısı var. Eski sanayi çarşısında için de bir yıldır çalışıyoruz. Toplantılar yaptık. Oradaki mülk sahiplerine sorduk. “Ne istiyorsunuz?” “Ne yapmamızı istiyorsunuz?” diye. 3’e ayrıldı. Bir kısmı: “Bizim paramızı verin, biz çıkalım.” dediler. Bir kısmı: “Bize dükkân verin.” dediler. “Dükkânımızın yerine dükkân istiyoruz.” dediler. Bir kısmı da “Ev, rezidans istiyoruz.” dediler. 3 gruba ayrılıyor talepler.”

Dönüşüm, Cadde 54 Projesi’ne benzeyecek

Yakın zamanda kaldırılması planlanan Eski Sanayi Çarşısı alanında hayat bulacak projenin komşu il Sakarya’nın Serdivan ilçesinde yapılan Cadde 54 projesiyle benzer yönler taşıyacağını açıklayan Özlü, şunları kaydetti:

“Şimdi güzel bir proje oldu. Oraya yapacağımız proje, Sakarya Serdivan’da Cadde 54 adıyla bir proje yapıldı, bitti. Onun benzeri bir projeyi yapacağız. Açık AVM, açık ticari alanlar, açık dükkânlar. İstanbul Viaport gibi düşünün ama Cadde 54 gibi düşünün. Öyle bir alan olacak. Şu anki mülk sahiplerinden dükkân isteyenlere dükkân, ev isteyenlere ev, para isteyenlere para vereceğiz. Bunu yaparken metre kare üzerinden gideceğiz. Yani, sizin dükkânınız diyelim 100 milyon, bizim yeni yapacağımız yeni dükkân da 100 milyon şeklinde değil de. Şu an kaç metre kare yeri var, 100 metre kare. Yeni yerde de 100 metre kare dükkân vermeye çalışacağız. Bunun için bir uzlaştırma firması ile görüştük. Anlaşmak üzereyiz, profesyonelce yapacağız. Çünkü Türkiye’de aslında kentsel dönüşüm yapılan bölgelerde bu yaklaşımın uygulandığını biliyorsunuz. Bir uzlaşmacı firmamız olacak. Çarşının içerisinde ona bir ofis açacağız. Bu ofise oradaki mülk sahipleri, yaklaşık 300 kişidir. Bunları çağıracağız. Sizin dükkânınız şurada, şu bölgede, şu kadar metre kare, size yeni yapacağımız proje bu. O projeden şu dükkânı uygun görüyoruz. Şu kadar metre kare.

“Belediye olarak kârımız mülk sahiplerinin ve Düzceliler’in memnuniyetidir”

Kentsel dönüşüm projesi alanında süreci hak sahipleri ve mülk sahipleri olarak iki bölümle ele alacaklarını aktaran Başkan Özlü, şu ifadeleri kullandı:

“Hak sahiplerine modern sanayi çarşısını yapıyoruz. Onun da 15 Mart’ta projesi bitiyor. 15 Mart’ta ihalesine çıkılacak, TOKİ. Bu sene kazmayı vuracağız. Onlar için bir yer yapıyoruz, dükkân, motorcu, kaportacı için. Onlara yeni yer yapıyoruz. Bu bahsettiğim mülk sahipleri için. Oradaki dükkânınız var, 2 dükkânınız var. Kaç metre kare 200 metre kare. Sizi çağıracak uzlaşmacı firma. Yeni projeyi gösterecek. Bu projenin bu bölgesinde, şu dükkân, şu kadar metre kare size veriyoruz diyecek. Uzlaşma sağlayacak. İsteyen parasını alacak, isteyen dükkânı, istemiyorsa rezidans, orada çünkü rezidanslarda olacak, isteyen dükkan alacak. Ama bunu yaparken şöyle söyleyeyim; bir mukayese kriteri olacak. O kritere göre uzlaşma sağlanacak. Uzlaşma sağlanmayan işe girmeyiz. Ve orası, bakın oradaki binaların bir değeri yok. O binalar eski. O yüzden oranın arsası değerli. Şu andaki yeri diyelim 100 lira ediyorsa, yeni sistemde bunun değeri 1,5 katı 2 katı daha fazla değer kazanacağını ifade edebilirim. Çünkü bunu yapacak olan firmalar Türkiye’de bilinen firmalar. Marka değeri olan firmalar. Emin olun yeni yer daha değerli olacak. İnsanların mülkünün değerinin arttığını hep beraber göreceğiz. Biz belediye olarak buradan bir şey beklemiyoruz. Bizim buradan belediye olarak kârımız şehrin güzelleşmesidir. Şehrin daha yaşanabilir bir şehir olmasıdır. Bizim belediye olarak kârımız, vatandaşlarımızın, mülk sahiplerinin ve Düzceliler’in memnuniyetidir.”

“Düzce Belediyesi zamanında maaşlarını ödeyen bir belediyedir”

Göreve gelir gelmez uygulamaya koyduğu mali disiplin tedbirleri doğrultusunda Düzce Belediyesi’ni borçlarını yönetebilir hale getirdiklerini söyleyen Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, şöyle konuştu:

“Borçlarımızı, çevirebilir hale getirdik. Borçlarımızın tamamını ödemedik. Böyle bir niyetimiz de yok. Borçlarımızı sıfırlamak diye bir düşüncemiz yok. Ama borçlarımızı çevirebilir hale getirdik. Şu anda bizim Düzce piyasasına, Düzce’deki esnafa vadesi geçmiş bir tek kuruş borcumuz yok. Borcumuz var ama vadesi var. Günü var. Günü gelince ödüyoruz. Ödeme gücümüz de var. Projelerimizi finanse edecek gücümüz de var. Borcumuz bankalara var, onların da zamanı var. Aylara taksitleri var, onları da ödüyoruz. Malum konuları aştık. 2 yılda malum konuları aştık. Türk-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan Bey ziyarete geldi. Arslan Bey teşekkür etmeye geldi. Hatta bizim adımıza da Hatay’da 100 ağaç diktiklerini söylediler. Bakın biz Düzce Belediyesi olarak çalışanlarımıza yaptığımız sözleşmede minimum 3 bin 500 lira maaş veriyoruz yeni başlayan, yeni giren bir kişiye. Evli ise 3 bin 850 lira, bekârsa 3 bin 500 lira. Bunu hatırlayacaksınız CHP’nin talebi 3 bin 100 liraydı, asgari ücret. 3 bin 500 lira ödüyoruz ve zamanında ödüyoruz. Bakın birçok noktadan dönüşler oldu. Sendika temsilcileri randevu istediler. Dediler ki “Biz teşekküre gelmek istiyoruz.” İçlerinden birisi dedi ki “Ben belediyede çalışıyorum 20 yıldır, ilk defa daha 2021’e girerken 2020’den hiçbir alacağım yok.” Bütün maaşı, ikramiyesi, ek ödemelerin hepsini, aldığını söyledi. Bu beni çok mutlu etti. Düzce Belediyesi zamanında maaşlarını ödeyen bir belediyedir. Hatta ben geçen yılı çıkardım. Bütün maaşlarımızı hep 15’inde yatırmışız. Bir gün 16’sına sarkmış. O da maaş hazırlayan birimdeki arkadaşların büyük bir kısmı Covid’e yakalanmışlar. Personel yetersizliğinden dolayı hesaplamayı gerçekleştiremediğimiz için bir gün geç ödemişiz. Zamanında ödüyoruz. İnşallah bu yılda hep zamanında ödeyeceğiz. Malum konuları aştığımızı düşünüyorum. Tekerlek dönüyor. Bir sıkıntımız yok çok şükür. İnşallah, bu sene büyük projeleri hayata geçireceğiz. Bu büyük projelerin inşaatına başladığımız yıl olacak. 2021 bu projeleri başlama yılı, 2022 tamamlama yılı, 2023 de seçime hazır olma yılı olacak.”