Pandemi döneminde üye oldukları odalardan destek göremeyen ve son dönemde artan ekonomik sıkıntılar karşısında kıllarını kıpırdatmayan yönetimlerden bıkan esnafın tepkisi dinmek tükenmek bilmiyor.

Düzce’deki meslek örgütlerinde koltuklarını sadece makam ve maaş aracı olarak gören ‘yılların eskitemediği’ başkanların dertlerine derman olmadığını belirten esnaf ve sanatkârlar artık tepkisini yüksek perdeden dile getiriyor.

Ertan Taşlı, yüzlerce esnaf tarafından yuhalandı

Berberler ve Kuaförler Odası seçimlerinde boy gösteren ve karşısına aday çıkmadığı için başkanlık gibi önemli bir makamı işgal eden, ancak hizmet konusunda bekleneni veremeyen Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi (DESKKOP) Başkanı Ertan Taşlı adeta kovmaktan beter edilmişti. Gereksiz yere kürsüye çıkıp konuşma yapmaya kalkan Taşlı, yüzlerce esnafın yuhalamasıyla rezil oldu.

14 yıllık DESOB Başkanı Kayıkcı’ya benzer tepki

Düzce’de esnafın en üst kuruluşu olan Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin (DESOB) 14 yıldır değişmeyen başkanı Mustafa Kayıkcı’nın da Düzce Seyyar Pazarcılar Odası seçimlerinde benzer bir tepkiyle karşılaştığı ortaya çıktı.

Ambargoya kılını bile kıpırdatmadı

Düzceli 72 pazarcı esnafına salgın kısıtlamalarının kalktığı dönemde Bolu Belediyesi tarafından pazarlara ambargo uygulanması karşısında DESOB Başkanı Kayıkcı’nın kılını dahi kıpırdatmadığını ve sorunu esnaflar olarak kendileri çözmek zorunda kaldıklarını belirten Yusuf Kaynarpınar isimli esnaf kürsüde konuşma yapmak istedi.

Söz istedi, verilmesi, alandan uzaklaştırılmak istendi

Kongrede divan başkanlığını yürüten Kayıkçı’nın ‘Usul değil o. Ben söz almak isteyen var mı dediğimde almadınız’ demesiyle talebini geri çevirdiği Kaynarpınar, ardından alandan uzaklaştırılmak istendi. Kaynarpınar, arbedenin ortasında ısrarını sürdürünce kürsüye çıkmasına izin verilerek Düzce’deki esnaf odalarının etkisizliğini yaptığı konuşmayla yüzlerine vurdu.

‘Mustafa Kayıkçı! Sen burada sınıfa kaldın. Bu mu adalet?’

Verdikleri yetkiye rağmen yanlarında olmayan esnaf odası başkanlarından artık bıkan esnafların yoğun alkışlarıyla konuşmasına başlayan Kaynarpınar, “Buradan divan kuruluna, Düzce’nin milletvekillerine, belediye başkanına soruyorum. 6 ay boyunca Bolu Belediyesi, Düzce’nin esnafı bir gün pazara soktu mu? Sayın Mustafa Kayıkcı’ya soruyorum buradan. Siz bir gün bu esnafa derdini sordunuz mu? Bolu Belediyesi, bunları 6 ay boyunca pazarlara sokmadı! Sizin asli göreviniz odaları temsil etmek Mustafa Kayıkçı! Sen burada sınıfa kaldın. Bu mu adalet?” sözlerini DESOB Başkanı Kayıkcı’nın gözlerinin içine baka baka söyledi.

‘Yapamıyorsanız, bırakın gidin!’

Kayıkcı’nın, Kaynarpınar’ın sık sık alkışlarla kesilen konuşmasına cevabı ise, “İcraatı sayın başkanım biliyor. Kimlerle nasıl görüştüğümüzü. Ben oda başkanlarıyla görüşürüm. Siz bana geldiniz mi?” oldu. Düzce’de hem vatandaşların hem de esnafın özellikle soğuk ve yağışlı havalarda hasretini çektiği modern kapalı pazaryeri konusunda yıllardır ortaya somut bir şey koyulamamasına da ses yükselten Kaynarpınar, “Düzce’de 300 bin insan var. Bir tane pazaryeri yapamıyorlar. Bütün odalara söylüyorum. Burada Düzce’nin halkı var. Siz hangi seçimde vaat ettiğiniz neyi yerine getirdiniz? Hendek’e, Gerede’ye gidin kapalı pazarı, Bolu gidin istemediğiniz kadar gidin. Düzce’de 1 tane Aziziye! Yapamıyorsanız, bırakın gidin!” sözleriyle kendisini alkışlamaya doyamayan esnafların sesi oldu.

Kayıkçı cevap veremedi

Tezahüratlar ve ayakta alkışlar eşliğinde kürsüden inen Kaynarpınar’a, DESOB’un 14 yıllık başkanı olan ve yeniden aday olmaya hazırlanan Kayıkcı’nın dişe dokunur tek bir cümle dahi cevap verememesi ise hafızalarda yer etti.