Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Eda Haşal ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, gencinden yaşlısına herkesin yaşayabileceği cilt sorunları hakkında bilgiler aldık, merak edilenleri sorduk.

4.5 ay önce göreve başladı

4.5 ay önce göreve başladığı Düzce’de ilk dönemde uyuz hastalığı ile ilgili yüksek oranda başvuru aldıklarını belirten Dr. Eda Haşal, tedavi sonrası bu sorunun önemli miktarda azaldığını ve ortadan kalktığını söyledi.



“Güneş lekelerinin engelleyebilirsiniz”

İçerisinde bulunduğumuz yaz aylarında en sık karşılaşılan cilt problemi olan güneş lekelerinden kaynaklı başvuru sayısının arttığını belirten Haşal, şu ifadelerde bulundu:
“Yaz aylarında özellikle leke ile ilgili çok başvuruyorlar. Güneş lekeleri karmaşık bir konu. Eğer bizim için gebelik maskesi diye bahsettiğimiz yanak bölgelerinde bulunan lekelerse onların derinliğine bakıyoruz özellikle. Gebelikte ve emzirme döneminde karşımıza çıkan artan ve sık tekrarlayabilen lekelenme durumları. Eğer yüzey lekelerse onlara kremler verebiliyoruz. Veya yüzey peeling yöntemleri uygulanabiliyor ama daha derin lekelerde bunlar daha az tercih edilen yöntemler lazer tedavilere yönelmek gerekiyor. Yaşlılık lekelerine yine benzer şekilde bir yöntemle yaklaşıyoruz. Tabii insanların bunları engelleyebilmek adına kendilerinin yapabileceği şeyler var. Bunlarda tabi güneş koruyucuları, şapka kullanmak,  gözlük takmak, uzun kollu giymek. Mümkün mertebe bunlarda insanların kendi kendine yapabileceği şeyler.”

“Öncelikle sivilceyi kurutmak lazım”

Güneş lekelerinin yanı sıra sivilce ve sivilce lekesi tedavisi hakkında da bilgiler veren Dr. Eda Haşal, şunları söyledi:
“Tedavi sivilcenin şiddetine göre değişebiliyor. Eğer aktif sivilce varsa öncelikle onu kurutmak lazım. Antibiyotik tedavileri olabilir, krem jel tedavileri olabilir veya halk arasında çok bilinen bir ilaç var onları verebiliyoruz. Öncelikle sivilceyi kurutmak lazım. Daha sonra sivilce izleri için dermapen, dermaroller, peeling gibi tedavi süreçleriyle da tedaviye devam edilebilir.” 

“Solaryumu önermiyoruz”

Bronzlaşmak için doğal yöntemleri değil de solaryumu tercih edenler için de konuşan Haşal, “Güneşten korunmaktan hep bahsederiz. Solaryumda suni olarak bronzlaşma işlemi oluyor. Solaryumu önermiyoruz çünkü sağlıklı bir bronzlaşma söz konusu olmuyor. Cildimize bir şekilde UV maruziyeti söz konusu oluyor. Bunun sonucunda hem yaşlanma hem de değişiklikler hücrelerde oluyor.” dedi.



“Fındık dönemlerinde en çok alerji vakası geliyor”

Fındık hasadının olduğu şu günlerde kene ve alerji şikayeti ile gelen hastalara önerilerde bulunan Dr. Eda Haşal, fındık toplarken nelere dikkat edilmesi gerektiğine şu cümlelerle dikkat çekti:
“Birkaç kene vakası geldi. Fındık döneminde alerjiyle ilgili çok fazla başvuru alıyoruz. Tabii tedavilerini yapıyoruz ama kendilerinin yapabileceği şeyler bu konuda önlemler olarak uzun kollu kıyafetler giymek, eğer pantolon giyiyorlarsa üzerine çorap giymek, mümkün mertebe bitkiyle, tozuyla daha az temas edebilecek şekilde, kıyafetleri daha boşluk bırakmadan giymelerini öneriyorum. Ama buna rağmen yine şikayetler olursa yine dermatologlarına gelmelerini öneririm.”

“Hem kadınlarda hem erkeklerde görülüyor”

Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen saç dökülmelerine de değinen Haşal, tedavi yöntemlerini şöyle sıraladı:
“Aslında hem kadın hem erkeklerde çok sık karşılaştığımız genel bir problemde saç dökülmesi. Dökülmelerinde tipleri var. Erkek tipi dökülmelerde sprey tedavileri, hem mezoterapi işlemleri yapılabilirken daha çok dönemsel olan dökülme ya da vitamin eksikliğine bağlı olan telojen dediğimiz dökülmelerde vitaminlerine bakıyoruz varsa takviyesini yapıyoruz. Saçı güçlendirmek için buna benzer şekilde mezoterapi gibi işlemler yapıyoruz.”



“Şikayeti olan tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz”

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Eda Haşal son olarak ciltle ilgili yaşanan problemlerle ilgili Düzce halkına uzman bir doktora görünme tavsiyesinde bulundu.
Haşal, “Düzceliler şikayetleri olduklarında ya da akıllarına takılan bir soru olduğunda her zaman tabii ki bizlere başvurabilirler. Ufak ya da büyük tüm problemlerde görüşebiliriz.” dedi.

HABER: H.DURNA
KAMERA: T.AKARSU