Düzenlenen basın açıklamasında ‘Fındıkta fiyatın tatmin edici olması üreticimiz açısından çok önemli’ diyen  Düzce Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu  Başkanı  Ramazan Öztürk, fındık piyasasının spekülasyonlardan uzak tutulması gerektiğine dikkat çekti.



‘Sorunlarımız bir türlü bitmiyor’


 Düzce Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu  Başkanı Ramazan Öztürk ‘Bu kadar önemli bir ürünümüz olan fındıkta, sorunlarımız bir türlü bitmiyor. Son yıllarda hastalık ve zararlılar da fındık üretimimizi gittikçe zorlaştırıyor. Uygun ilaçlarla zamanında ve tavsiye edilen dozda mücadele yapılmalıdır’ dedi.

‘Piyasa üzerinde her türlü baskı ve oyunu oynamakta’

Fındıkta fiyatın tatmin edici olması gerektiğinden bahseden Öztürk konuşmasının devamında şunlara değindi:

“Fındıkta verimliliğin düşük olması da maliyetlerimizi artırmakta, üreticimizin gelirin çok yetersiz kalmasına neden olmaktadır. Serbest piyasa adı altında çalışan tekelci  yapı, piyasa üzerinde her türlü baskı ve oyunu oynamakta, fındık fiyatları üzerinde her türlü baskı ve oyunu oynamakta, fındık fiyatları üzerinde spekülasyon yapmaktadır. Piyasada ki tekelci yaklaşımın kırılmasının, piyasadaki istikrarın sağlanmasının başka yolu yoktur.”



TMO piyasada olmalıdır


Ramazan Öztürk, fındık üreticileri olarak fiyat belirlenirken maliyetin göz önünde bulundurulmasını beklediklerini şu cümlelerle aktardı:

“TMO, bu yıl ve sonra ki yıllarda da alım yaparak piyasada olmalıdır. Yüzbinlerce fındık üreticisinin tek güvencesi bu olacaktır. Bu yaklaşım, fındık üreticilerimizin ‘ortak paydaşı’ olarak gördüğümüz borsa ve ihracatçılarımızı da tekelci firmaya karşı koruyacak, sömürülmesini önleyecektir. Geçmişte olduğu gibi TMO’nun alım yaptığı yıllarda fındığı yurt dışında satabilmesi için de yetkilendirilmelidir.”

‘Amacımız üreticimizin istikrarlı bir gelire sahip olmasıdır’

Sömürüden uzak bir şekilde çalışmak istediklerini belirten Öztürk konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı:

“Ziraat Odaları olarak amacımız sömürüden uzak, üreticimizin fındığını ederinden sattığı, makul ve istikrarlı bir gelire sahip olmasıdır. Fındıktan üreticimizin, tüccarımız, sanayicimiz, ihracatçımız, esnafımız hemen bütün taraflar çok daha fazla gelir elde edebilir.”

Haber: H. DURNA