İçişleri Bakanlığı, tam kapanma döneminde kısıtlamalardan muaf olan iş kollarında çalışan vatandaşlar için görev belgesi alınması zorunluluğu getirmişti. Bu kapsamda e-devlet üzerinden başvuru yapılarak belge oluşturulması gerekliydi. Ancak kısıtlamaya saatler kala açıklanan zorunluluğun ardından yüz binlerce vatandaş e-devlete girmeye çalışınca hizmet sayfası çöktü.

Bunun üzerine harekete geçen İçişleri bakanlığı muafiyet kapsamındaki iş yerleri tarafından el yazısıyla doldurulan çalışma izin görev belgelerinin 7 Mayıs saat 24.00'e kadar geçerli önünde 81 il Valiliği’ne genelge gönderdi.

Düzce İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Vali Cevdet Atay başkanlığında dün gece Düzce Valiliği Toplantı Salonu’nda İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni genelge hakkında görüşmek üzere toplandı.

Toplantı sonrası yayımlanan karar metninde, “Tam kapanma döneminde; üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması ve vatandaşlarımızın temel ihtiyaç malzemelerine erişimlerinin sağlanması için her türlü tedbir alınmış/alınmakta olmasına rağmen, bu işkollarında zorunlu bir görevin ifası için işyerine gidip gelmek durumundaki işyeri sahipleri veya çalışanların herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmaması için muafiyet alanındaki işkolları için işverenin ve çalışanın beyanı ve taahhüdüyle manuel olarak doldurularak çalışan ve işyeri/firma yetkilisinin imzasıyla düzenlenecek “çalışma izni görev belgesi formunun” geçerlilik süresi 7 Mayıs 2021 Cuma günü saat 24.00’e kadar uzatılmıştır” denildi.

Çalışma izni görev belgesinin e-devlet platformu üzerinde yer alan İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden alınmasının gerek denetimlerde gerekse de düzenlenmesi ve işleyişi açısından rahatlık sağlayacağı ve suiistimali engelleyeceği belirtildi.

OLMAYAN HAKKINDA İŞLEM YAPILACAK

Öte yandan kolluk görevlilerince yapılacak denetimlerde, e-başvuru sistemi üzerinden alınan çalışma izni görev belgeleri rutin kontrole, manuel tanzim edilen çalışma izni görev belgeleri ise kolluk kuvvetlerinin kullandıkları bilgi sistemleri üzerinden ayrıca denetime tabi tutulacak. Bu kontrollerde çalışma izni görev belgesinin suiistimal edildiğinin tespiti halinde taahhütte bulunanlarla ilgili olarak gerekli idari/adli işlemler gerçekleştirilecek.