Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, kazı çalışmalarının devam ettiği Konuralp Prusias Ad Hypium Antik Kenti’nde çalışmalara yeni dâhil olan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu ile kameralar karşısına geçerek son durum hakkında bilgi verdi.

“KAZIP BIRAKMAYACAĞIZ, RESTORE EDECEĞİZ”

Başkan Özlü Türkiye çapında destek verdiği kazı çalışmalarında dından söz ettiren Prof. Kadıoğlu’na hoş geldiniz derken, “Müze müdürümüzün başkanlığında Düzce Üniversitesi’nden öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Okan ve değerli hocamız bize danışmanlık yapacaklar. Düzce Belediyesi ise burada sponsor. Düzce Belediyesi bu şehrin tarihinin gün ışığına çıkması için üstün gayret sarf eden bir yere yönetim. Biz bütün desteğimizi eleman ve maddi manevi sağlıyoruz ve devam edeceğiz. Bir noktadan sonra burada restorasyon çalışması başlatacağız. Kazıp bırakmayacağız.” dedi.

1 AYLIK ARANIN ARDINDAN ÇALIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI

Hava muhalefeti nedeniyle yaklaşık bir aydır çalışmalar ara verildiğini kaydeden Özlü, “Çok yağmur yağışı ve çamur vardı. Bir de sokağa çıkma kısıtlamaları oldu. 12 aylık sürece geçen hafta yeniden başladık. Tam hızla devam edeceğiz. Ben buranın önemli bir destinasyon merkezi olacağına inanıyorum. Biz bu kazılara devam ettikçe insanlar burayı merak edip gelecekler. Düzce’mizi ziyaret edecekler.” diye konuştu.

3 YILLIK HEDEFTE 1 YIL GERİDE KALDI

Konuralp bölgesindeki tarihin gün yüzüne çıkarılması için yürütülen çalışmalara öncülük eden Dr. Özlü, Batı Karadeniz’in Efes’inin ziyaretçilere açılması için 3 yıllık hedefte ilk yılın geride kaldığını vurguladı. Özlü, “Başlarken 3 yıl gibi bir süre hedeflemiştik. Gelinen noktada çalışmalar iyi gidiyor.” diye konuştu.

“TURİZME SIÇRAMA YAPACAĞIZ”

Düzce turizmine ivme kazandıracak olan ‘Düzce’ye Gel’ kampanyasını da yakında başlatacaklarını kaydeden Özlü,  “Biz haftada en az 10 bin kişiyi Düzce’de ağırlamayı planlıyoruz. Düzce geldiğince burayı, Ceneviz Kalesi’ni, Sarıkaya Mağarası’nı, görecek. En az 10 yer sunacağız ve ikramlarda bulunacağız. Dolayısıyla biz daha yeni başlıyoruz. İstanbul’dan Sapanca’ya kadar adamlar bir noktaya gelmişler. Ankara’dan Bolu’ya kadar da aynı. Düzce arada kalıyor. Turizm açısından Düzce çok bakir. Biz bir hamle başlatıyoruz. Sabah gel akşam dön olarak başlıyoruz. Daha sonra kalmalı yapacağız. Turizmde bir sıçrama yapacağız.” sözleriyle Düzce’nin bir türlü hak ettiği noktalara ulaşamadığı turizmle ilgili iddialı konuştu.

“BU TİYATRODA 10 BİN KİŞİ OYUNLARI İZLİYORDU”

Çalışmalara yeni katılan Prof. Dr. Musa Kadıoğlu ise arkeologlar için Prusias Ad Hypium’un önemli bir yer olduğunu kaydederek kazı çalışmasında ilk tespitleriyle ilgili “Burası bir Roma tiyatrosu. Her ne kadar yamaca yaslanmış ve bir Grek tiyatrosu geleneğini sürdürse de Roma döneminde inşa ediliyor. Yeni kazılarla birlikte oturma bölümünün çok daha iyi korunageldiğini görüyoruz. Eskiden açıkçası sadece üst bölümü görüyorduk. 5 metre daha kazılacağı ölçüldü. Böylelikle tiyatronun alt basamakları, orkestra ve sahnesi ortaya çıkmış olacak. Burada 10 bin kişi buraya gelerek oyunları izleyebiliyordu. Sahne binasını da en az üç katlı hayal etmeniz lazım. Yani sahnenin en üst kotu oturma yerlerinin en üst kotuna kadar çıkıyordu. Önünde sütunlu çok katlı bir cephesi var. Kazıları tamamladığımızda burada hem oturma bölümü ortaya çıkacak. Hem de sütunlu cepheye ait birçok mimari sütun ortaya çıkacak.” dedi.

“BURASI YAŞAMIN BİR PARÇASI OLACAK”

“Şu anda bunların ne kadar korunduğunu bilmiyoruz.” diyen Prof. Kadıoğlu, “Ortaya çıktığı zaman sahne binasının birçok kısmı restore edilecek ve belki de burada toplumun yaşamında bir parça olacak. Turistik olacak muhakkak olacak ama burayı toplum kullanacak. Bu çok kısa sürede olabilecektir. Arkeologlar olarak bizle buranın sahne binası çok iyi korunduğu için biliriz.” dedi.

HABER: Mehmet GÜNESEN