Düzce Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Hasan Günden, Düzce’nin hava kirliliği ile ilgili gerekli çalışmaların başladığını ifade etti. Geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen ve kabul edilen ‘Elektrik piyasası kanunu ile bazı kurumlarda değişiklik yapılmasına dair kanun’ ile bir nebzede olsa Düzce’de hava kirliliğinin önüne geçileceğini belirtti.

Bunun dışında hava kirliliği ile ilgili Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmaların yapılacağını ifade eden Günden, “Halkımızın sağlığı bizim içi önemli dedi.

“Hava kirliliği oranında az da olsa azalma olacak”

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Günden, Kanunun 8. Maddesi 8 no lu paragrafta;  8) 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yapı kayıt belgesi alan yapının bulunduğu bölgenin uygulama imar planı olmaması veya uygulama imar planı olmakla birlikte yolların imar mevzuatına uygun olarak açılmamış olması halinde; ilgili belediyenin meclis kararı alarak bu bölgelerde yapılacak şebekelerin yapım tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde deplase edilmesi gerektiğinde yatırımın deplase edilen kısmıyla ilgili tüm maliyetleri üsteleneceğini taahhüt etmesi şartıyla, doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından bu bölgelere şebeke yatırımı yapılabilir.’’ denmektedir. Bildiğiniz gibi Düzce miz coğrafya olarak Türkiye nin ender güzellikteki illerinden biridir. Aynı coğrafi yapının bir de dezavantajı vardır. İlimizin dört etrafı dağlarla çevrilidir. Özellikle ilçe merkezimizde hava sirkülasyonu az olduğundan kirli hava dağılamamaktadır. Hava kirliliğini azaltmanın çeşitli yolları vardır. Kirliliği azaltmanın önemli bir yolu da bölgede doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılmasıdır. Merkez mahallelerimizde bazı cadde ve sokaklarda oturan vatandaşlarımızın doğalgaz bağlantı talepleri  ‘’imar planı’’ ve ‘’ İmar planı uygulanması (Yolların terki)’’  şartından dolayı yetkili dağıtıcı tarafından yerine getirilemiyor, vatandaşlarımız belediye ile dağıtıcı firma arasında çözümü zor bir süreç yaşıyordu. Doğalgaz abone bağlantı taleplerinde yetkili dağıtıcı o talebin olduğu yerin imar planı olup olmadığına, var ise de plan uygulamasının yapılıp yapılmadığına yani plandaki yolların terk edilip edilmediğine bakıyordu, Eğer o bölgenin imar planı yoksa veya imar planı varsa bile plandaki yolların terki yapılmadığı sürece ilgili yasası gereği o bölgeye doğalgaz bağlantısı yapamıyordu. Şimdi bu yeni düzenleme ile  ‘’İmar planı’’  şartından dolayı doğalgaz bağlayamama mazereti ortadan kalmış oldu. Düzce ilimiz merkezindeki birçok mahallede bazı cadde ve sokaklarda, yeni yapılaşma olan birçok yerde Belediye meclisinin bu bölgelerde yapılacak şebekelerin yapım tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde deplase edilmesi gerektiğinde yatırımın deplase edilen kısmıyla ilgili tüm maliyetleri üsteleneceğini taahhüt etmesi durumunda ilgili dağıtım şirketi artık vatandaşların bu talebini karşılamak zorunda. İnşallah bu yeni düzenlemenin uygulanması ile ilimizde hava kirliliği oranında az da olsa azalma olacaktır” diye konuştu.

HABER:  Savaş ARI