Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesine katkı sağlanması amacı ile hayata geçirilecek olan Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi’nin (EGEDES) devreye girmesiyle birlikte, 2015 yılından bu yana “Düzce İl Pazar Liderliğini” elinde bulunduran Fiat Simge Otomotiv Servis Müdürü Olgun Demirel vatandaşlara yeni sistemde mağdur olmamaları için Öncü Haber mikrofonuna açıklamalarda bulundu.

“Bütün marka araçlarda egzoz emisyon bakım işlemi yapılıyor”

Konu ile ilgili konuşan Düzce’nin dev otomotiv firması Fiat Simge Otomotiv Servis Müdürü Olgun Demirel, vatandaşlara kesintisiz bir şekilde hizmet verdiklerini belirterek “" Egzoz emisyon bakım ve kontrol işlemlerinde herhangi bir randevu talep etmiyoruz. Spontane olarak sabah 8.30’dan akşam 17.30’a kadar istedikleri zaman servislerimize geldiklerinde emisyon bakımlarını yaptırabilirler. Bütün marka araçlarda sadece tırlar hariç bu işlemi yapıyoruz.” dedi.

“Plakadan direk cezai işlem uygulayabilecek”

Fiat Simge Otomotiv Servis Müdürü Olgun Demirel, yeni sistemin şu anda yürürlükte olduğunu fakat uygulama kısmında tam bir tarih olmadığını belirterek, “Şu anda bu sistem yürürlükte, ama tam tarih olarak tam bir tarih belirlenmedi. Fakat biz 2021 yılının ikinci yarısında başlanmasını bekliyoruz. Sistemin nasıl yapılacağı hakkında tam bir detay yok. Ama bütün illerde bu sistemin geçerli olacağını biliyoruz, birde gezici radar şeklinde olmasını bekliyoruz. Gezici radarlar nasıl plakadan direk cezai işlem uygulayabiliyorsa burada da bir cihaz sayesinde direk plakadan egzoz emisyon tarihi dolmuşsa tespit edip cezayı uygulayacak.” şeklinde konuştu.

“2 bin 67 TL gibi bir cezai işlem uygulanmakta”

Motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması ve egzoz emisyon ölçümü yaptırılmayan taşıt sayısının en aza indirilmesi için plaka tanıma sistemlerinin kullanılacağı Egzoz Elektronik Denetleme Sisteminin hayata geçirilmesi ile cezai yaptırımlarının ağır olduğunu vurgulayan Demirel, “Şu anda emisyon bakım kontrollerini yaptırmayanlara 2 bin 67 TL gibi bir cezai işlem uygulanmakta” şeklinde konuşarak vatandaşları ceza yememeleri için uyardı.

“Fiat Simge Otomotiv’de 90 TL’ye yapıyoruz”

Fiat Simge Otomotiv’de tırlar hariç bütün markaların araçlarına egzoz bakım hizmetini yaptıklarını belirten Demirel şu ifadelere yer verdi:

“Bu egzoz emisyon bakımlarını biz Fiat Simge Otomotiv’de 90 TL’ye yapıyoruz. Ama egzoz emisyon bakımlarının yapılmamasının ise ciddi bir idari para cezası var. Burada biz Fiat Simge Otomotiv olarak tırlar hariç bütün motorlu taşıtların egzoz emisyon bakımlarını yapıyoruz.”

HABER: M. KİLELİ