Abhaz Kültür Derneği Başkanı İlhan  Kıymet,  Öncü TV’ye yaptığı ziyarette,  derneğin  genel kurulu ve yeni dönemde ki çalışmalarıyla ilgili de şu açıklamalarda bulundu. "Biz 7. Dönem oldu 12 Eylül 2021’de katılımcı üyelerimiz ve hazurun bize görev verdi. Tekrar bizim 2016 yılında derneğimiz adına satın almış olduğumuz Kazıkoğlu mahallesinde ki arsalara bir kültür merkezi düşünerek almıştık. Orayı bütün projelerimizi falan hepsini tamamladık. 2020 Mart ayındaki pandemi nedeniyle bir faaliyette bulunamadık. Şimdi bizim 1. derecedeki işimiz buraya bir kültür merkezi inşa etmeyi düşünüyoruz. Bizim yaptığımız proje biraz daha tam donanımlı bir kültür merkezi ekonomik olarak bunu başarabilirsek, bunu devam ettireceğiz. Son zamanlar da bu pandemi nedeniyle inşaat birim fiyatlarının artması nedeniyle bu projemizi uygulamaya sokamazsak, biraz daha küçülterek oraya yine bir müstakil olarak derneğimizin faaliyetini sürdürebileceği bir mekâna kavuşturmak istiyoruz. Şu an bulunduğumuz yerde kendimize ait. Derneğin mülkiyeti ama, küçük dar yer.Bir 85 metre kare olan bir yerimiz var. Bir ofis, birde 45 metre kare olan bir ofis var. İkisi de yan yana burada, faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bizim bilhassa kültürümüzün bir parçası olan Kafkas Halk Dansları icra edebilmek için geniş bir alana ihtiyacımız var. İnşallah Kazukoğlun’daki arsamızda bu projemizi tamamlayıp faaliyetlerimize inşallah başlarız.”

"ABHAZYA İLE GÜÇLÜ BAĞLARIMIZ VAR”

Başkan İlhan Kıymet Abhaz ile ilişkilerinin gayet güçlü olduğunu, bunun sadece Düzce ile olarak değil Türkiye’de bulunan Abhaz toplumu Kafkas toplumu ile Adigeler, Abazalar ve diğer Kafkas Halkları, hem Kafkasya’ya, hem Abhazya’ ya gittiklerinde iki tarafı da ziyaret etmeye çalıştıklarını da ifade ederek,” Fakat bu pandemi nedeniyle o ziyaretlerde biraz askıya alındı. Gidip gelmeler var ama tabi biraz sıkıntılı bu pandemi geçtikten sonra yine eski düzeye gelecek. Bizim Türkiye’de bulunan bazı insanlarımız orada iş yeri açıp hayatlarını orada idame ettirenler var yani gayet güzel orada bir işadamı şeklinde dikiş tutturdular bundan sonrada devam edecektir.”Oradan da buraya, öğrenciler geliyor Sakarya Üniversitesinde İstanbul’daki çeşitli üniversitelerde, Eşkişehir, Ankara, ben de İstanbul’da ki derneğimizde orada da başkanlık yaptım, 2000-2005 yılları arasında. O zaman da orada bir burs organizasyonu yapmıştık. Abhazya’da bulunan öğrencilerimize yine İstanbul’da öğrenci olan Anadolu’nun çeşitli bölgelerine gelen gençlerimize yaklaşık 140, 150 öğrenciye burs verdik. Orada da bir bursla ilgili pandemi nedeniyle askıya alındı, azaldı ama bu bilhassa Abhazya’da burada bulunan öğrenciler onlar biraz daha öncelikli. Onlara da Sakarya’daki derneğimiz, İstanbul’daki derneklerimiz öğrencilere el uzattılar bizlerde el uzatacağız inşallah ”dedi.

“DÜZCE’Yİ SEVİYORUZ”

İlhan Kıymet, Abhazların  bir isim olarak, etnik bir kimlik taşıdıklarını ama Düzce’yi de çok  sevdiklerini, diğer sivil toplum örgütleriyle ilişkilerinin  gayet iyi olduğunu ifade ederek, “Derneğimiz ilimizde yapılan resmi organizasyonlarda, elinden gelen her türlü şeye katkıda bulunmaya çalıştık. Kültür derneğimiz, kültürel alanda her zaman İlimizin Valiliğimizin, Belediyemizin diğer resmi kurumlarımızın festival gibi diğer etkinliklerinde devamlı yer aldık. Bundan sonrada yer alacağız. Pandemi nedeniyle birazcık çalışmalarımız aksadı oda mecburi oldu. Ben Düzce halkına teşekkür ediyorum. Düzce ilimizin yöneticilerine teşekkür ediyorum. Basınımıza ayrıca özellikle teşekkür ediyorum. Sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini diliyorum”diyerek açıklamalarına son verdi

HABER: Harun Can ŞERBETÇİ