Çin’de başlayıp, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün Türkiye’ye de sıçraması nedeniyle vaka sayıları gün geçtikçe artıyor. Salgının daha geniş kitlelere yayılmaması için yurtdışı temaslı yüzlerce kişi ya hastanelerde ya da evlerinde karantinada günlerini geçirirken, vatandaşlardan en az 3 hafta mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması isteniyor. Küresel salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri, ülke genelinde olduğu gibi Düzce’de de günden güne daha ağır hissedilmeye başlandı.

Düzceliler’in tedbir amacıyla kendilerini evlerine kapatması esnafları işe yapamaz hale getirdi.

Mikrofon uzattığımız Düzceli esnaflardan bazıları, geçici bir süreyle iş yerlerini kapatma kararı aldıklarını söyledi.

“Böyle giderse küçük esnaf ayakta duramaz”

Gıda sektöründe faaliyet gösteren Barış İnanç isimli esnaf, koronavirüsü nedeniyle vatandaşların dışarı çıkmamasının, en çok hazır gıda sektörünü etkilediğini söyledi. Bu konuyla ilgili küçük esnafın desteklenmesi gerektiğini ifade eden İnanç, “Böyle giderse küçük esnaf ayakta duramaz.” dedi:

“İşlerimizde büyük oranda azalma var”

Esnaf Halil İbrahim Kara, koronavirüsü nedeniyle işlerinde büyük oranda azalma olduğunu kaydederek, “Birçok esnaf arkadaşımız siftah yapmadan kapatıyorç” diye konuştu.

Küçük esnaf desteklenmeli”

Çarşı merkezinde kepenk açan Ercan Çamalan, Düzce’de bugüne kadar böyle bir durumun yaşanmadığını dile getirerek, “Bu hastalık bitene kadar küçük esnaf desteklenmeli.” şeklinde konuştu.

“Son üç gündür iş yapamıyoruz”

Ahmet Uçar isimli bir başka esnaf da, “Koronavirüsü nedeniyle, büyük bir krizin içine girdik. Son üç gün içinde hiç iş yapmadığımız günler oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Geçici süreyle kapatma kararı aldık”

Gıda işletmecisi Mehmet Bahçacı, işletmesindeki işlerin durma noktasına geldiğini söyledi. Halk sağlığına önem verdiklerini belirten Bahçacı, “Koronavirüsünün Türkiye’de görülmesinin ve vaka sayısının artmasının ardından, işlerimiz tabiri caiz ise bıçak gibi kesti. Bu nedenle ve müşterilerimiz ile personelimiz sağlığını düşündüğümüz için geçici süreyle işletmemizi kapatma kararı aldık.” ifadelerine yer verdi.

“Günde 25 çay satıyoruz”

Çay ocağında personel olarak çalışan Emre Örnek, satışlarında büyük oranda düşüş olduğunu kaydederek, “Önceden günde 700 – 800 çay satarken, koronavirüsü nedeniyle günde 25 çay satıyoruz.” dedi.

“İşlerimiz yüzde yüz durdu, mağazamızı kapatmayı düşünüyoruz”

Giyim sektöründe faaliyet gösteren işletme yöneticisi Ercan Sağlam, koronavirüsü nedeniyle işlerinin yüzde yüz durduğunu açıkladı. Sağlam, “Bu nedenle mağazamızı geçici süre kapatmayı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

“İşlerimizde azalma var”

Koronavirüsü nedeniyle, satışlarında azalma olduğunu söyleyen İsmal Biltaş da, “İşlerimizde büyük oranda azalma var. Biz Korona virüsüne karşı her türlü tedbirimizi aldık.” diye konuştu.

“Böyle giderse küçük esnaf biter”

Koronavirüsü nedeniyle insanların evlerinde çıkmadığına dikkat çeken Ercan Erol isimli vatandaş ise, “Böyle giderse küçük esnaf biter.” açıklamasına bulundu.

“Virüse inanmıyorum, abartılıyor”

Ticari taksi esnafı Hayati Muslu ise, “Koronavirüsü nedeniyle işlerimizde büyük oranda düşüş var. Ben koronavirüsüne inanmıyor. Abartılıyor diye düşünüyorum.” dedi.